Η υπερτασική κρίση περιγράφεται ως ένα χρόνιο πρόβλημα το οποίο παρουσιάζει έντονη αύξηση στην πίεση του αίματος, συνήθως με διαστολική πίεση μεγαλύτερη των 130 mm/Hg, θέτοντας σε κίνδυνο το τοίχωμα των αρτηριών, των εσωτερικών οργάνων ή και άλλων δομών. Η αυξημένη πίεση με τα χρόνια προκαλεί σκλήρυνση των αρτηριών και στένωση του αυλού τους από την προοδευτική εναπόθεση χοληστερίνης και ασβεστίου (αθηρωμάτωση), με αποτέλεσμα την απόφραξη (θρόμβωση) του αγγείου στην καρδιά (έμφραγμα) ή στον … [Read more...]
Ρευματισμοί και καιρικές συνθήκες – Ποια η μεταξύ τους σχέση;
Γράφει η Ντόρα Σιμοπούλου – Ντόβα, ρευματολόγος «Με πονάνε οι αρθρώσεις. Αύριο θα βρέξει!» Υπάρχουν γύρω μας άνθρωποι με μαντικές ικανότητες, ή είναι δυνατόν η υγρασία να επηρεάσει το σώμα μας, όπως για παράδειγμα προκαλεί το φριζάρισμα των μαλλιών; Είναι γεγονός ότι η σχέση μεταξύ των αλλαγών των καιρικών συνθηκών και των αρθραλγιών ήταν καλά γνωστή στους πάσχοντες, ήδη από την εποχή του Ιπποκράτη, ενώ εμφανίζεται με διάφορες μορφές και μέσα στην παράδοση αρκετών λαών. Η επιστημονική ωστόσο … [Read more...]
Τι είναι ο οστεομυελίτιδα και πώς την αναγνωρίζουμε
Η οστεομυελίτιδα είναι μια φλεγμονή των οστών και του μυελού, η οποία συνήθως οφείλεται σε λοίμωξη από ποικίλους μικροοργανισμούς και προκύπτει συχνότερα σε μακρά οστά ή στη σπονδυλική στήλη. Λοίμωξη στα οστά μπορεί να συμβεί μέσω πολλαπλών οδών. Συνήθως τα μικρόβια μεταφέρονται σε αυτό ως αποτέλεσμα αιματογενούς λοίμωξης, μπορεί να εισβάλλουν από ένα γειτονικό σημείο, όπως ένα έλκος κατάκλισης (που δημιουργείται από εξωτερικά ασκούμενη πίεση στο δέρμα και τους ιστούς) ή ένα μολυσμένο φατνίο … [Read more...]
Πότε χαρακτηρίζουμε ένα άτομο διαβητικό – Τι είναι ο προδιαβήτης
Γράφει η δρ. Δ. Καραγιάννη, παθολόγος - διαβητολόγος Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια πάθηση όπου το σώμα δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τη γλυκόζη που λαμβάνουμε από τα τρόφιμα για τη μετατροπή της σε ενέργεια. Χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης της ινσουλίνης από το πάγκρεας, είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην … [Read more...]
Ένας χρόνος Yourdoc!
Το Yourdoc, το δικό μου - επαγγελματικό - παιδί, έκλεισε ένα χρόνο παρουσίας. Σε αυτό το διάστημα προσπάθησα με όση δύναμη και γνώση έχω, να μείνω συνεπής σε αυτό που είχα σαν αρχικό στόχο. Την σωστή, απλή και επιστημονικά τεκμηριωμένη δική σας ενημέρωση. Σημαντικό για μένα είναι να ενημερώσω. Ακόμα πιο σημαντικό όμως να αφουγκραστώ και να απαντήσω σε δικές σας ανησυχίες και ερωτήσεις, που έχουν να κάνουν με το δικό μου γνωστικό αντικείμενο. Εύχομαι και ελπίζω να τα καταφέρνω έστω και λίγο. … [Read more...]
Γλυκαιμικός δείκτης και σχεδιασμός διαιτολογίου για τον διαβητικό
Γράφει η δρ. Δ. Καραγιάννη, παθολόγος-διαβητολόγος Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) είναι ένα «εργαλείο» που μας δείχνει πόσο αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, 2 με 3 ώρες μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου που περιέχει 50 γραμμάρια υδατάνθρακες, σε σύγκριση με ένα τρόφιμο αναφοράς (γλυκόζη ή λευκό ψωμί). O ΓΔ παρέχει μέτρο της ποιότητας των υδατανθράκων σε μια κλίμακα από 0 έως 100 και δεν αναφέρεται στην ποσότητα. Δηλαδή ο ΓΔ παραμένει ίδιος είτε μιλάμε για κατανάλωση 10 γραμμαρίων … [Read more...]
Η σημασία της μέτρησης οστικής πυκνότητας
Γράφει η Ντόρα Σιμοπούλου – Ντόβα, ρευματολόγος Η διάγνωση της οστεοπόρωσης στηρίζεται στο ιστορικό, στην απλή ακτινογραφία και κυρίως στο προ-συμπτωματικό στάδιο (δηλαδή πριν συμβεί κάταγμα), στη μέτρηση οστικής πυκνότητας. Η μέτρηση αυτή γίνεται με τη μέθοδο της απορρόφησης διπλής δέσμης ακτίνων Χ, που είναι γνωστή ως DEXA (Dual Energy X-ray Αbsorptiometry). Σε ασθενείς κάτω των 60 ετών η μέτρηση γίνεται στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες στο άνω … [Read more...]
Οστεοπόρωση: Το «σιωπηρό» νόσημα μεταβολισμού των οστών
Γράφει η Ντόρα Σιμοπούλου – Ντόβα, ρευματολόγοςΗ οστεοπόρωση αποτελεί το συχνότερο νόσημα μεταβολισμού των οστών. Χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική μάζα, ή πιο απλά ποσοτική μείωση του οστού, καθώς και από διαταραχή της αρχιτεκτονικής του οστού, με αποτέλεσμα την ελάττωση της μηχανικής αντοχής του, αύξηση της ευθραυστότητας και κατ’ επέκταση αυξημένο κίνδυνο κατάγματος. Η οστεοπόρωση εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 50 ετών, είναι πολύ συχνότερη στις γυναίκες και η συχνότητά της αυξάνει … [Read more...]
Πρόληψη και αντιμετώπιση της ψύξης
Η ψύξη (ή μυϊκός σπασμός) σε διάφορα μέρη του σώματός μας είναι ένα φαινόμενο που προκαλείται από τις απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας, την έκθεση σε ρεύματα αέρα ή και από το περπάτημα με μουσκεμένα ρούχα. Συνήθως προκαλείται στον αυχένα, στους ώμους και στην πλάτη, ενώ δεν είναι λίγες και οι φορές που την παθαίνουμε στο μέτωπο και στο μάτι. Το σημαντικό όμως είναι ότι δεν την καταλαβαίνουμε την ώρα που την παθαίνουμε, αλλά αρκετές ώρες μετά ή και συνήθως την επόμενη μέρα. Προκειμένου να … [Read more...]
Ασπαρτάμη: Γλυκό ή δηλητήριο;
Γράφει η Στελίνα Βασιλειάδη* Η ασπαρτάμη είναι μια γλυκαντική ουσία που παρασκευάζεται από την ένωση δύο αμινοξέων, το ασπαρτικό οξύ και τη φαινυλαλανίνη, και από μικρή ποσότητα μεθανόλης. Χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ζάχαρης και εμπεριέχεται σε πολλά τρόφιμα και ποτά (αναψυκτικά, επιδόρπια, γλυκά, τσίχλες, γιαούρτια, κλπ). Έχει την ίδια θερμιδική αξία με τη ζάχαρη, (4 θερμίδες/γραμμάριο), όμως είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Γι’ αυτό απαιτείται ελάχιστη ποσότητα … [Read more...]
- « Previous Page
- 1
- …
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- …
- 60
- Next Page »