Γαστρίτιδα είναι η φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου, η οποία μπορεί να εμφανισθεί είτε ξαφνικά (οξεία γαστρίτιδα) είτε σιγά – σιγά με την πάροδο του χρόνου (χρόνια γαστρίτιδα).
Μεταξύ των παραγόντων που μπορούν να την πυροδοτήσουν είναι:
- Η βακτηριακή λοίμωξη
- Το αλκοόλ
- Το άγχος
- Άλλες ασθένειες (HIV/AIDS, νόσος του Crohn, παρασιτικές λοιμώξεις, νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική ανεπάρκεια)
- Η συχνή χρήση αντιφλεγμονωδών και αναλγητικών φαρμάκων
- Η παλινδρόμηση της χολής
Οι πιο κοινές μορφές
Οξεία γαστρίτιδα: Οξεία ή διαβρωτική γαστρίτιδα είναι η περίπτωση της διάβρωσης του γαστρικού βλεννογόνου, που προκαλείται από βλάβη στον αμυντικό μηχανισμό του βλεννογόνου, λόγω δυσλειτουργίας του ενζύμου, το οποίο ευθύνεται για τη βιοσύνθεση των εικοσανοειδών στο στομάχι, αυξάνοντας την πιθανότητα των πεπτικών ελκών. Επίσης τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, ενδεχομένως μπορούν να μειώσουν μια ουσία που προστατεύει το στομάχι, την προσταγλανδίνη, προκαλώντας γαστρίτιδα.
Χρόνια γαστρίτιδα: Στην περίπτωση που ο οισοφαγικός σφιγκτήρας δε λειτουργεί σωστά, κάποια οξέα του στομάχου μπορεί να ξεφύγουν μέχρι τον οισοφάγο. Αυτό προκαλεί πολύ οδυνηρή καούρα, καθώς στην ουσία τα τοιχώματα του οισοφάγου έχουν διαβρωθεί από το οξύ. Πρόκειται για την χρόνια γαστρίτιδα η οποία αναφέρεται σε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων των γαστρικών ιστών και συνήθως αφορά στο αποτέλεσμα της λοίμωξης από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Η. pylori).
Συμπτώματα
Στα συμπτώματα της γαστρίτιδας περιλαμβάνονται τα εξής:
- Πολύ δυνατό πόνο ή κάψιμο (δυσπεψία) στην άνω κοιλιακή χώρα που μπορεί να χειροτερεύει ή να καλυτερεύει με την τροφή
- Ναυτία
- Εμετός
- Απώλεια της όρεξης
- Φούσκωμα και ρεψίματα
- Ένα αίσθημα πληρότητας στο επάνω στην κοιλιά σας μετά το φαγητό
- Η απώλεια βάρους
Eπιπλοκές
Αν η γαστρίτιδα παραμείνει για αρκετό διάστημα χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε έλκος του στομάχου και αιμορραγία από το στομάχι. Ορισμένες μορφές χρόνιας γαστρίτιδας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, ειδικά αν υπάρχει εκτεταμένη διάβρωση του βλεννογόνου του στομάχου. Είναι απαραίτητη η ενημέρωση του γιατρού στην περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν παρά την θεραπεία για τη γαστρίτιδα.
Θεραπεία
Η θεραπεία της γαστρίτιδας εξαρτάται από την αιτία που την προκάλεσε. Συνήθως χορηγούνται φάρμακα που χορηγούνται για την εξουδετέρωση του γαστρικού οξέως (αντιόξινα, ανταγωνιστές των Η2 υποδοχέων και αναστολείς της αντλίας πρωτονίων), καθώς και φάρμακα για την θεραπεία του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (συνδυασμός δύο αντιβιοτικών και ενός αναστολέα της αντλίας πρωτονίων με ή χωρίς προσθήκη βισμούθιου).
Πρόγνωση
Για να προληφθεί η εμφάνισή της είναι απαραίτητα τα εξής:
1. Σωστές διατροφικές συνήθειες:
- συχνά γεύματα
- αποφυγή ερεθιστικών τροφών
- αποφυγή αλκοόλ
- αποφυγή καπνίσματος
- αποφυγή αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
2. Διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους
3. Συστηματική άσκηση
4. Διαχείριση του στρες
Leave a Reply