Η παχυσαρκία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πανδημίες του 21ου αιώνα. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν ασθένειες οι οποίες σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος. Είναι ευρέως γνωστό ότι οι κύριες συστάσεις για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι η υιοθέτηση ενός εξατομικευμένου πλάνου διατροφής και η σωματική άσκηση. Ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις ο επιβλέπον ιατρός συστήνει και τη φαρμακευτική αγωγή. Το … [Read more...]
Η κατανάλωση φαγητού πιο αργά το απόγευμα οδηγεί σε παχυσαρκία [έρευνα]
Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι έξι στους δέκα ενήλικες άνω των 18 ετών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Και η παχυσαρκία ως νοσολογική οντότητα είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην εμφάνιση χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του σακχαρώδη διαβήτη, του καρκίνου και άλλων παθήσεων. Πρόσφατα, μία νέα έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση φαγητού πιο αργά το απόγευμα μπορεί να αυξήσει την πείνα, να μειώσει τις θερμίδες που καίγονται και να προκαλέσει μοριακές αλλαγές στο λιπώδη ιστό –που ενδεχομένως μπoρεί … [Read more...]
Πως μπορείτε να μειώσετε την επιθυμία σας για γλυκά
Όλοι αισθανόμαστε μία στο τόσο την ανάγκη να απολαμβάνουμε ένα γλυκό επιδόρπιο. Είναι σημαντικό ωστόσο, να προσέχετε πόση ζάχαρη καταναλώνετε, αφού δεν κάνει καλό ούτε στην υγεία ούτε στη σιλουέτα σας. Αν για κάποιους λόγους φάγατε περισσότερα γλυκά απ’ όσα πρέπει, είναι πιθανό να ταλαιπωρηθείτε από δυσάρεστα συμπτώματα όπως ο στομαχόπονος, το τρέμουλο ή η έλλειψη ενέργειας και συγκέντρωσης. Αυτό συμβαίνει επειδή η ζάχαρη προκαλεί απότομη αυξομείωση στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, η οποία … [Read more...]
Το ασταθές πρόγραμμα ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο μεταβολικών διαταραχών
Τα ασταθή ωράρια ύπνου μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο μεταβολικών διαταραχών, όπως τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου αίματος, η παχυσαρκία και η υπέρταση, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη τον ακριβή λόγο που κοιμόμαστε. Στην προσπάθειά τους να δώσουν απάντηση σε αυτό το ερώτημα, έχουν διαπιστώσει ότι το ρολόι του σώματος ρυθμίζει τόσο την ξεκούραση όσο και τον μεταβολισμό μας. Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας έχει εστιάσει στις επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου, η νέα … [Read more...]
Υποκατάστατα ζάχαρης: Μπορούν να οδηγήσουν σε διαβήτη και παχυσαρκία
Η αυξημένη συνειδητοποίηση των επιπτώσεων της κατανάλωσης υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης στην υγεία έχει τροφοδοτήσει μια ραγδαία αύξηση στην κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών με μηδενικές θερμίδες τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα, τα υποκατάστατα ζάχαρης μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλαγές υγείας, που συνδέονται με τον διαβήτη και την παχυσαρκία. Τα τεχνητά γλυκαντικά (όπως τα υποκατάστατα ζάχαρης) είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα πρόσθετα τροφίμων παγκοσμίως. Συχνά … [Read more...]
Πόση πρωτεΐνη χρειάζεται ο οργανισμός μας;
Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος - διατροφολόγος Η πρωτεΐνη αποτελεί το κυριότερο δομικό και λειτουργικό συστατικό όλων των κυττάρων του ανθρώπινου σώματος. Είναι απαραίτητη για: την ανάπτυξη, τη διατήρηση και την αναδόμηση των ιστών του σώματος την παραγωγή ενζύμων, ορμονών, νευροδιαβιβαστών και αντισωμάτων Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουμε πολύ περισσότερη πρωτεΐνη από ό, τι πραγματικά χρειαζόμαστε - ειδικά όταν πρόκειται για το κρέας. Πολλοί μάλιστα, … [Read more...]
Γιατί βάζω κιλά στη νηστεία;
Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος - διατροφολόγος Η μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή του εκκλησιαστικού ημερολογίου για τους Χριστιανούς είναι το Άγιο Πάσχα. Πολλοί είναι αυτοί που ξεκινούν νηστεία είτε για λίγες μέρες είτε σε όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής. Η νηστεία περιλαμβάνει την πνευματική και διατροφική αποχή από διάφορους «πειρασμούς». Διατροφικά τηρείται αποχή από το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Η καθημερινή διατροφή περιλαμβάνει όσπρια, θαλασσινά, μαλάκια, … [Read more...]
«Γιατί πεινάω ακόμα και μετά το γεύμα;»
Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος - διατροφολόγος Είναι ένα ερώτημα που απασχολεί πολύ κόσμο και κυρίως εκείνους που προσπαθούν να χάσουν τα περιττά κιλά. Η απάντηση στο ερώτημα βρίσκεται στην λεπτίνη και τον μηχανισμό δράσης της. Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το σωματικό λίπος και ελέγχει το αίσθημα της πληρότητας μετά το γεύμα. Ένας άνθρωπος στον οποίο η λεπτίνη λειτουργεί φυσιολογικά, δεν έχει το αίσθημα της πείνας μεταξύ των γευμάτων. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα … [Read more...]
Μύθοι και αλήθειες για τα ζυμαρικά
Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος - διατροφολόγος Τα ζυμαρικά αποτελούν αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων και όχι άδικα, αφού πέρα από πεντανόστιμα βρίσκονται και στην βάση της διατροφικής πυραμίδας. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλοί μύθοι για αυτά, με αποτέλεσμα να είναι ένα από τα πιο παρεξηγημένα τρόφιμα που υπάρχουν και οι περισσότεροι να τα καταναλώνουν με άγχος και ενοχές. Ας ρίξουμε λίγο φως στους μύθους που υπάρχουν και διαιωνίζονται για αυτά! Μύθος #1: "Η κατανάλωση ζυμαρικών … [Read more...]
Διατροφικά tips για τα Χριστούγεννα
Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος - διατροφολόγος Οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι μια από τις πιο ωραίες εποχές του χρόνου, αφού είναι για όλους μας μια ευκαιρία να ξεκουραστούμε, να θέσουμε τους στόχους μας για την νέα χρονιά, αλλά κυρίως να διασκεδάσουμε μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Κάπου εδώ όμως στη διασκέδαση κρύβεται ο κίνδυνος των γιορτών, που δεν είναι άλλος από τα γιορτινά τραπέζια με όλα αυτά τα φαγητά και τα γλυκά. Είναι κάτι που σχεδόν σε όλους μας προκαλεί άγχος, … [Read more...]
- 1
- 2
- 3
- …
- 9
- Next Page »