Με την εξέλιξη της τεχνολογίας στις μέρες μας – και ειδικά στην κινητή τηλεφωνία – έχει προκύψει η τάση πολλών να χρησιμοποιούν εφαρμογές (applications – apps) υγείας για να παρακολουθούν την κατάστασή τους, να γυμνάζονται ή και για να ενημερώνονται.
Ως αποτελέσματα προέκυψε ο όρος mHealth (mobile health), ο οποίος περιγράφεται ως η χρήση της κινητής τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών για τη βελτίωση της υγείας. Σκοπός της «κινητής υγείας», όπως έχει διατυπωθεί από διάφορες τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν, είναι να προωθήσει τον υγιεινό τρόπο ζωής και την πρόληψη, να υποστηρίξει τις υπηρεσίες περίθαλψης, αλλά και να παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες για την υγεία στα πλαίσια της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης.
Βέβαια όλα αυτά μπορεί να ακούγονται ωραία, ωστόσο η mHealth είναι ένας πολύ νέος τομέας με την επιστημονική κοινότητα να βρίσκεται ακόμη στο σημείο συλλογής τεκμηρίων σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την οικονομική αποδοτικότητα της. Συνεπώς, πολλές εφαρμογές μπορεί να είναι ανακριβείς και εν τέλει επικίνδυνες, είτε σε επίπεδο έγκυρης πληροφόρησης είτε σε τεχνικά θέματα.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (JAMA), σχετικά με εφαρμογές που προβάλλονταν ως εργαλεία που μπορούν να αξιολογούν φωτογραφίες του δέρματος και να ενημερώσουν για την πιθανότητα ανάγκης ιατρικής φροντίδας. Ορισμένες από τις εφαρμογές που εξέτασαν, χρησιμοποιούν έναν αυτοματοποιημένο αλγόριθμο για την ανάλυση της εικόνας, ενώ κάποια άλλη ζητά άδεια για να τις στείλει σε δερματολόγο και να επιστρέψει τη διάγνωση εντός 24 ωρών. Αυτό που διαπιστώθηκε, ήταν ότι ο ανθρώπινος παράγοντας ήταν περισσότερο επιτυχής στην κατάλληλη εκτίμηση των περιπτώσεων. Η ανακρίβεια όμως μπορεί να είναι επικίνδυνη σε τέτοια θέματα.
Στο χώρο του διαβήτη πάντως, η τεχνολογία μέσω των εφαρμογών επιχειρεί να διευκολύνει τη ζωή του ασθενούς. Ένας διαβητικός χρειάζεται να ελέγχει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα του αρκετές φορές την ημέρα, ενώ ακόμη πρέπει να προσέχει τη διατροφή του και να γυμνάζεται.
Ορισμένες εφαρμογές προσφέρουν στους χρήστες μια συσκευή που μπορεί να συνδεθεί στο κινητό τηλέφωνό τους, η οποία μέσω ειδικής ταινίας όπου πάνω της αφήνεται μια σταγόνα από αίμα, μπορεί να μετρήσει τα επίπεδα της γλυκόζης και να στείλει τα αποτελέσματα στον γιατρό. Μπορούν επιπλέον να παρατηρήσουν το ιστορικό των μετρήσεών τους ή και να ενημερωθούν για τις θερμίδες που περιέχουν ορισμένα τρόφιμα.
Τα βίντεο που ακολουθούν παρουσιάζουν δύο εκ των πολλών εφαρμογών για ασθενείς με διαβήτη.
Πριν χρησιμοποιήσετε κάποια εφαρμογή βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλής.
Leave a Reply