Η ψύξη (ή μυϊκός σπασμός) σε διάφορα μέρη του σώματός μας είναι ένα φαινόμενο που προκαλείται από τις απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας, την έκθεση σε ρεύματα αέρα ή και από το περπάτημα με μουσκεμένα ρούχα. Συνήθως προκαλείται στον αυχένα, στους ώμους και στην πλάτη, ενώ δεν είναι λίγες και οι φορές που την παθαίνουμε στο μέτωπο και στο μάτι.
Το σημαντικό όμως είναι ότι δεν την καταλαβαίνουμε την ώρα που την παθαίνουμε, αλλά αρκετές ώρες μετά ή και συνήθως την επόμενη μέρα.
Προκειμένου να την αποφύγουμε θα πρέπει να μην μένουμε ιδρωμένοι σε κλειστούς και με κλιματιστικό χώρους. Όταν ιδρώνουμε θα πρέπει να αλλάζουμε τα ρούχα μας, αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό, να προστατεύουμε τον αυχένα μας με κάποιο μαντίλι. Σε γενικές γραμμές το να πηγαινοερχόμαστε σε χώρους ή έξω από τη ζέστη στο κρύο, καθώς και τα ρεύματα του αέρα, μπορούν να προκαλέσουν ψύξη που θα την αντιληφθούμε την επόμενη μέρα. Εάν είμαστε επιρρεπείς στις ψύξεις, τότε σε περίπτωση που εκτεθούμε ξαφνικά στο κρύο θα πρέπει να φροντίσουμε να επιστρέψουμε αμέσως στη ζέστη.
Στην περίπτωση που πάθουμε ψύξη, η επάλειψη µε θερµαντική αλοιφή ή χρήση πάγου ανάλογα µε τη γνωµάτευση μπορεί να βοηθήσει. Επιπλέον, ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να χαλαρώσει τους μύες, αλλά δεν θα πρέπει να βγούμε έξω αμέσως μετά από αυτό. Μπορεί μάλιστα να συστηθεί η λήψη φαρμάκων, συνήθως µυοχαλαρωτικών και αναλγητικών, η χρήση θερµοφόρας ή ζεστής κοµπρέσας αν η ψύξη είναι στο πρόσωπο, καθώς και η χρήση κολάρου αν το πρόβλημα είναι στον αυχένα και τα συμπτώματα έντονα. Ορισμένες φορές μπορεί να συστηθεί και η φυσικοθεραπεία που συνήθως περιλαµβάνει διαθερµίες, υπέρηχους και χειροµαλάξεις µε κινησιοθεραπεία. Απαραίτητη είναι πάντως η προφύλαξη µε το κατάλληλο ντύσιµο από τις απότοµες εναλλαγές θερµοκρασίας ακόμη και αφού την πάθουμε.
Σημειωτέον ότι οι εντριβές με οινόπνευμα δεν μπορούν να βοηθήσουν, καθώς η εξάτμισή του οδηγεί σε μείωση της θερμοκρασίας τοπικά στο δέρμα, κάτι που δεν είναι επιθυμητό.
Εάν παρουσιάζεται υψηλός πυρετός, ναυτία ή και εμετός, κεφαλαλγία, καθώς και άλλα συμπτώματα σε συνδυασμό με τη δυσκαμψία στον αυχένα θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.
Leave a Reply