Διάβασα πρόσφατα στον ηλεκτρονικό Τύπο για το πως οι ασθενείς χρησιμοποιούν τα εργαλεία που τους παρέχει η τεχνολογία σε συνδυασμό με το internet.
Μία από τις τάσεις που προκαλεί εντύπωση είναι η χρήση των εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα (smartphone applications) ή και άλλες συσκευές για την παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας.
Οι χρήστες συνήθως αγοράζουν μια επιπρόσθετη συσκευή που συνδέεται με το κινητό μέσω καλωδίου ή WiFi, καταμετρώντας έτσι διάφορα στοιχεία όπως οι κινήσεις αν για παράδειγμα κάνει κάτι λάθος κατά τη γυμναστική, καθώς και τη διατροφή ή την ποιότητα του ύπνου του. Άλλες πάλι είναι απλώς ενημερωτικές. Ο χρήστης δηλαδή μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες για διάφορες νόσους, φάρμακα ή ακόμη και συμβουλές με ασκήσεις για τον πόνο της πλάτης και ούτω καθεξής.
Πολλές από αυτές όμως μπορεί να είναι ανακριβείς και εν τέλει επικίνδυνες, είτε σε επίπεδο έγκυρης πληροφόρησης είτε σε τεχνικά θέματα.
Το επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (JAMA) για παράδειγμα, δημοσίευσε μια μελέτη σχετικά με εφαρμογές που προβάλλονταν ως εργαλεία που μπορούν να αξιολογούν φωτογραφίες του δέρματος και να ενημερώσουν για την πιθανότητα ανάγκης ιατρικής φροντίδας. Ορισμένες από τις εφαρμογές που εξέτασαν, χρησιμοποιούν έναν αυτοματοποιημένο αλγόριθμο για την ανάλυση της εικόνας, ενώ κάποια άλλη ζητά άδεια για να τις στείλει σε δερματολόγο και να επιστρέψει τη διάγνωση εντός 24 ωρών. Αυτό που διαπιστώθηκε, ήταν ότι ο ανθρώπινος παράγοντας ήταν περισσότερο επιτυχής στην κατάλληλη εκτίμηση των περιπτώσεων. Η ανακρίβεια όμως μπορεί να είναι επικίνδυνη σε τέτοια θέματα.
Στις ΗΠΑ η θετική εξέλιξη ήταν ότι ο αρμόδιος οργανισμός (FDA) πριν ένα χρόνο ανακοίνωσε ότι πλέον θα εποπτεύει αυτές τις εφαρμογές ως προς την ασφάλειά τους. Οι γιατροί της ίδιας χώρας πάντως δηλώνουν πρόθυμοι να προτείνουν εφαρμογές στους ασθενείς τους, τις οποίες γνωρίζουν όμως ότι είναι ασφαλείς. Ο καρδιολόγος Eric Topol είναι ένας από εκείνους.
Συνεπώς, είναι απαραίτητο πριν χρησιμοποιήσετε κάποια εφαρμογή να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλής.
Παρατήρησα έναν κατάλογο από τον PatientView, έναν ξένο οργανισμό ερευνών για θέματα ασθενών, με health apps σε διάφορες γλώσσες και από πολλές ειδικότητες, που έχουν ως αντικείμενο την παρακολούθηση διαφόρων δεικτών, τη σωματική άσκηση και την υποστήριξη της διαχείρισης συμπτωμάτων. Ο ίδιος σημειώνει ότι στην ιστοσελίδα του καταλόγου προβάλει εφαρμογές που επιλέχθηκαν από εκατοντάδες συλλόγους ασθενών ανά τον κόσμο.
Προσωπικά δεν τις έχω δοκιμάσει αλλά θα χαιρόμουν να ακούσω από εσάς. Θα βρείτε τον κατάλογο εδώ.
Leave a Reply