Σε πολλούς ανθρώπους συμβαίνει να έχουν πόνους στο μισό του κεφαλιού, με συχνότερη την περιοχή πίσω από το ένα μάτι και τον κρόταφο ή και άλλα σημεία, όπως στην κορυφή του κεφαλιού, στο πίσω μέρος του ή και στον αυχένα. Δεν είναι σπάνιο βέβαια να υφίσταται και σε ολόκληρο το κεφάλι.
Ο πόνος αυτός οφείλεται στην ημικρανία, μια πολύ συχνή νευρολογική νόσο που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής του ασθενή.
Οι γυναίκες προσβάλλονται από αυτήν σε τριπλάσια συχνότητα από τους άνδρες, ενώ μπορεί να αρχίζει κατά την εφηβεία και σπανιότερα μετά τα 40 έτη.
Ο πόνος είναι σοβαρός και προκαλεί ανικανότητα, είναι σφύζων και συνήθως πιάνει το ένα ημιμόριο της κεφαλής, ενώ μπορεί να συνοδεύεται από οπτικές διαταραχές (φώτα, λάμψεις) και σπανιότερα μπορεί να μουδιάσει ή και να παραλύσει το ένα χέρι και πόδι (ημικρανιακή ημιπληγία). Επιπλέον, συνοδεύεται από μία σειρά άλλων συμπτωμάτων, όπως το ότι ο πάσχων δεν μπορεί να ανεχθεί το φως, τους έντονους ήχους, τις μυρωδιές και επίσης ότι μπορεί να έχει τάση για εμετό.
Χαρακτηριστικό του πόνου από την ημικρανία είναι να αλλάζει εντόπιση ανά τις κρίσεις. Μπορεί δηλαδή τη μια να εντοπίζεται στο δεξιό μισό του κεφαλιού και την επόμενη στο αριστερό, κάτι που διαφοροποιεί την ημικρανία από άλλα είδη κεφαλαλγίας.
Η κάθε κρίση ημικρανίας μπορεί να διαρκεί από λίγες ώρες ως και 2-3 ή και περισσότερες μέρες, μέχρι να έρθει σε ύφεση. Μετά από κάποιο διάστημα ωστόσο η κρίση επανέρχεται, με κάποιους ανθρώπους να προκύπτει ύστερα από αρκετούς μήνες, ενώ σε άλλους έπειτα από λίγες μέρες. Οι περισσότεροι με ημικρανία έρχονται αντιμέτωποι με αυτήν από μία έως τρεις φορές το μήνα.
Ως αποτέλεσμα του πόνου αλλά και των συνοδευτικών συμπτωμάτων, ο άνθρωπος που έχει ημικρανία δεν μπορεί να έχει φυσιολογική δραστηριότητα την ώρα της κρίσης, ενώ μπορεί να εμφανιστεί ανάγκη για κατάκλιση σε ένα σκοτεινό δωμάτιο.
Η διάγνωση της ημικρανίας είναι κλινική. Γίνεται δηλαδή στις περισσότερες περιπτώσεις από νευρολόγο με βάση το ιστορικό και την κλινική εξέταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να γίνουν κάποιες εξετάσεις, αιματολογικές ή και απεικονιστικές, όπως η αξονική τομογραφία εγκεφάλου ή αυχένα.
Η θεραπεία στην ημικρανία είναι φαρμακευτική και περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των κρίσεων και ενδεχομένως ειδική προφυλακτική αγωγή. Η θεραπεία των κρίσεων περιλαμβάνει αναλγητικά/αντιφλεγμονώδη και προτείνεται, μεταξύ άλλων, ως πρώτη επιλογή.
Leave a Reply