Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) ή αλλιώς σπαστική κολίτιδα, μπορεί να ταλαιπωρήσει τον ασθενή ψυχικά και σωματικά. Πρόκειται για μια νοσολογική οντότητα που χαρακτηρίζεται από χρόνιο κοιλιακό πόνο και διαταραχές στις συνήθειες του εντέρου, χωρίς όμως να έχει εντοπιστεί κάποιο οργανικό αίτιο, ενώ ταλαιπωρεί ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων και κυρίως το γυναικείο φύλο.
Η διάγνωση για το ΣΕΕ μπορεί να δοθεί μόνο αφού όλες οι άλλες πιθανές οργανικές αιτίες έχουν αποκλειστεί. Τα καλά νέα ωστόσο, είναι ότι οι πάσχοντες έχουν μια σειρά από επιλογές για τη θεραπεία των συμπτωμάτων, καθώς και ότι το ΣΕΕ δεν είναι μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια.
Σημειωτέον ότι ένα ποσοστό των ασθενών εκείνων θα παρουσιάζουν μακροχρόνια συμπτώματα, αλλά για τους περισσότερους η σοβαρότητα του συνδρόμου θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου.
Συμπτώματα και αγωγή
Στα κύρια συμπτώματα του συνδρόμου περιλαμβάνονται το φούσκωμα, το αίσθημα κορεσμού μετά το φαγητό, ο πόνος και οι κράμπες στην κοιλιά, είτε εντοπισμένα είτε διάχυτα, καθώς και διαταραχές των κενώσεων (εμφάνιση διάρροιας ή δυσκοιλιότητας ή εναλλαγή των δύο).
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μία χρόνια νόσος για την οποία δεν έχει βρεθεί ακόμα οριστική θεραπεία. Ο κύριος στόχος των ιατρικών μας παρεμβάσεων έγκειται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του ασθενούς και στον αποκλεισμό υποψιών για σοβαρό νόσημα.
Ανάλογα με τα συμπτώματα υπάρχει μια σειρά ιατρικών σκευασμάτων που μπορεί να είναι χρήσιμα. Για την ανακούφιση από την επώδυνη κοιλιακή δυσφορία και τις κράμπες μπορούν να χορηγηθούν σπασμολυτικά, ενώ για τη διάρροια τα αντιδιαρροϊκά μπορούν να βοηθήσουν στο σχηματισμό σφικτών κοπράνων. Για την περίπτωση της δυσκοιλιότητας δε, τα καθαρτικά διεγείρουν την φυσική κίνηση του εντέρου, ενώ για το φούσκωμα η σιμεθικόνη μπορεί να μειώσει την πίεση των παγιδευμένων αερίων.
Πρόληψη
Σημαντικό για την πρόληψη είναι να διατηρεί ο ασθενής ένα προσωπικό ημερολόγιο στο οποίο καταγράφει τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνει, καθώς και τα συμπτώματα που προκαλούνται κάθε φορά.
Πέραν αυτού θα πρέπει να αποφεύγει τροφές που παράγουν αέρια, όπως τα όσπρια, τα δημητριακά, οι μπανάνες, τα καρότα και τα ροδάκινα. Επίσης, η απομάκρυνση τροφών με λακτόζη βοηθάει κάποιους πάσχοντες, ενώ θα πρέπει να γίνεται αύξηση στην πρόσληψη φυτικών ινών όταν η νόσος είναι σε ύφεση και εξάλειψή τους από το διατροφολόγιο επί εξάρσεως των συμπτωμάτων.
Τέλος, επισημαίνεται ότι η χρόνια χρήση φαρμάκων πρέπει να αποφεύγεται. Η συστηματική χρήση σπασμολυτικών συνίσταται μόνο επί εξάρσεων και για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Leave a Reply