Κάθε κατάσταση στην οποία υπάρχει διαταραχή του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού ονομάζεται καρδιακή αρρυθμία. H καρδιά λειτουργεί χάρη σ’ έναν αυτόματο μηχανισμό ηλεκτρικής διέγερσης με τον ρυθμό της να κυμαίνεται φυσιολογικά σ’ έναν ενήλικα από 60 έως 100 χτύπους το λεπτό, όταν αυτός βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας.
Ωστόσο για κάποιους λόγους μπορεί ο ρυθμός αυτός να διαταραχθεί, είτε για ορισμένο χρονικό διάστημα είτε και μόνιμα, με αποτέλεσμα η καρδιά να δυσκολεύεται να εκπληρώσει τον ρόλο της ως αντλία που στέλνει το αίμα στον εγκέφαλο και το υπόλοιπο σώμα.
Υπάρχουν διαφόρων ειδών αρρυθμίες, εκ των οποίων ορισμένες είναι εντελώς αθώες ενώ άλλες πολύ σοβαρές και θανατηφόρες. Μία από τις συχνότερες και σημαντικότερες μορφές αρρυθμίας είναι η κολπική μαρμαρυγή, της οποίας η συχνότητα εμφάνισης αυξάνεται όσο αυξάνεται και η ηλικία.
Μορφές
Στην πράξη υπάρχουν τρεις μορφές κολπικής μαρμαρυγής:
1. Πρωτοεμφανιζόμενη
2. Διαλείπουσα (μετά την εμφάνιση 2 ή περισσοτέρων επεισοδίων)
– Παροξυσμική (η αρρυθμία τερματίζεται αυτόματα σε λιγότερο από 7 ημέρες)
– Εμμένουσα (η αρρυθμία παραμένει για περισσότερο από 7 ημέρες και τερματίζεται με φαρμακευτική αγωγή ή καρδιομετατροπή)
3. Μόνιμη (μακροχρόνια κολπική μαρμαρυγή, που διαρκεί πάνω από ένα έτος)
Ένας ασθενής μπορεί να μεταπίπτει από το ένα είδος στο άλλο σε διάφορα χρονικά διαστήματα.
Συμπτώματα
Συχνά η αρρυθμία αυτή είναι ασυμπτωματική ή συνοδεύεται μόνο από ελαφρά συμπτώματα, όπως το αίσθημα παλμών, η ζάλη και η κόπωση. Το «φτερούγισμα» στο στήθος είναι το συνηθέστερο. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει επίσης ο κίνδυνος ισχαιμίας, ενώ σοβαρές κλινικές καταστάσεις που μπορούν να δημιουργηθούν είναι η οξεία καρδιακή κάμψη, το εμβολικό επεισόδιο, το οξύ πνευμονικό οίδημα, το συγκοπτικό επεισόδιο κ.α.
Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση της μαρμαρυγής των κόλπων έχει τρεις παραμέτρους: 1) τον έλεγχο της συχνότητας, 2) την πρόληψη των εμβολικών επιπλοκών και 3) την αποκατάσταση και διατήρηση του φλεβοκομβικού ρυθμού.
Η θεραπεία θα πρέπει να αποσκοπεί στο να μην υπάρξει επανάληψη του επεισοδίου, οπότε προληπτικά γίνεται χορήγηση φαρμάκων ή άλλες ενέργειες. Σε ανθρώπους με κολπική μαρμαρυγή μόνιμη ή υποτροπιάζουσα χορηγούνται αντιπηκτικά ώστε να προληφθεί ένα πιθανό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Σημειώνεται ότι η επιτυχία της θεραπευτικής αντιμετώπισης της πολλές φορές εξαρτάται από την αιτιολογία της, καθώς συχνά έχει να κάνει και με «ανατομικά» προβλήματα.
Αλλαγές στον τρόπο ζωής
Όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα κολπικής μαρμαρυγής θα πρέπει να διακόψουν το κάπνισμα, να περιορίσουν ή και να διακόψουν την κατανάλωση καφέ, τσαγιού, αναψυκτικών τύπου κόλα που περιέχουν καφεΐνη, καθώς και να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ. Τέλος, να είναι προσεκτικοί και να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν λάβουν κάποιο φάρμακο, καθώς ορισμένα επηρεάζουν τον καρδιακό ρυθμό.
Photo credit: Katemangostar
Leave a Reply