Το ουρικό οξύ είναι μια ουσία που φυσιολογικά παράγεται στον οργανισμό ως αποτέλεσμα του μεταβολισμού των πουρινών (μιας ομάδας πρωτεϊνών). Τα επίπεδα του ουρικού οξέως αυξάνονται όταν κάποιος ακολουθεί διατροφή πλούσια σε πουρίνες ή παίρνει ορισμένα φάρμακα (λ.χ. διουρητικά) και δεν λειτουργούν φυσιολογικά τα νεφρά του.
Το αυξημένο ουρικό οξύ μπορεί να οδηγήσει σε ουρική αρθρίτιδα (φλεγμονή των αρθρώσεων) και παθήσεις των νεφρών, όπως πέτρες στα νεφρά και νεφρική ανεπάρκεια. Τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος μπορεί να μην διαγνωστούν εύκολα, επειδή κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος εμφανίζουν συμπτώματα.
Το μεγαλύτερο ποσοστό του ουρικού οξέος διαλύεται στο αίμα και ταξιδεύει προς τα νεφρά. Από εκεί, αποβάλλεται με τα ούρα. Το υψηλό επίπεδο ουρικού οξέος στο αίμα ονομάζεται υπερουριχαιμία. Για να ελέγξει κανείς τα επίπεδα του ουρικού οξέoς, θα πρέπει να κάνει αιματολογικές εξετάσεις. Οι φυσιολογικές τιμές κυμαίνονται μεταξύ 3,5 και 6,8 mg/dl.Όσοι έχουν τιμές πάνω από 6,8 mg/dl, που είναι το ανώτατο φυσιολογικό, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν εκτός από νεφρολιθίαση, ουρική αρθρίτιδα και καρδιαγγειακά προβλήματα.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για μια διατροφή που μειώνει το ουρικό οξύ
Οι γενικές αρχές μιας διατροφής για μείωση του ουρικού οξέος είναι ουσιαστικά ίδιες με τις συμβουλές για μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή:
- Απώλεια βάρους: Το υπερβολικό σωματικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας, ενώ η απώλεια βάρους τον μειώνει. Η απώλεια βάρους μειώνει επίσης τη συνολική πίεση στις αρθρώσεις.
- Σύνθετοι υδατάνθρακες: Καταναλώστε δημητριακά ολικής αλέσεως, τα οποία περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες.
- Νερό: Κρατήστε τον εαυτό σας ενυδατωμένο με άφθονο νερό. Η αύξηση στην κατανάλωση νερού έχει συνδεθεί με λιγότερες εξάρσεις ουρικής αρθρίτιδας. Στόχος είναι τα 8-10 ποτήρια υγρών την ημέρα με τουλάχιστον τα μισά από αυτά να είναι καθαρό νερό.
- Πρωτεΐνες: Περιορίστε τις πρωτεΐνες που παίρνετε από άπαχο κρέας, ψάρια και πουλερικά στα 113-170 γραμμάρια ημερησίως. Αυξήστε ταυτόχρονα την λήψη πρωτεΐνης από τροφές με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γιαούρτι ή άπαχο γάλα, τα οποία συνδέονται με μειωμένα επίπεδα ουρικού οξέος.
- Λαχανικά: Μελέτες έχουν δείξει ότι τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες ΔΕΝ αυξάνουν τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας ή τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια ουρικής αρθρίτιδας.
- Αλκοόλ: Ο μεταβολισμός του αλκοόλ στο σώμα σας θεωρείται ότι αυξάνει την παραγωγή ουρικού οξέος, ενώ το αλκοόλ συμβάλλει και στην αφυδάτωση. Η μπύρα, ειδικά, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας και επαναλαμβανόμενες εξάρσεις της.
- Βιταμίνη C:Η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το αν μπορείτε να πάρετε ένα συμπλήρωμα 500 mg βιταμίνης C.
- Καφές: Έρευνες δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ (με καφεΐνη) μπορεί να συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας. Η κατανάλωση καφέ μπορεί, ωστόσο, να μην είναι κατάλληλη για άλλες παθήσεις. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το πόσο καφέ επιτρέπεται να πίνετε.
Παρακάτω, αναφέρονται τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, τα οποία πρέπει να αποφεύγονται, καθώς και αυτά που περιέχουν ελάχιστες πουρίνες και επιτρέπεται να καταναλώνονται χωρίς φόβο.
ΟΜΑΔΑ 1: ΥΨΗΛΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΠΟΥΡΙΝΕΣ
Γαύρος, Ζωμοί, Χήνα, Σάλτσες, Ρέγγα, Σκουμπρί, Κιμάς, Μύδια, Αυγοτάραχο, Σαρδέλες, Χτένια, Μαγιά, Μπύρα, Τόνος, Συκώτι, Γλυκάδια,
ΟΜΑΔΑ 2: ΜΕΤΡΙΑ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΠΟΥΡΙΝΕΣ
Ψάρια, Πουλερικά, Κρέατα, Οστρακοειδή, Σπαράγγια, Φακές, Μανιτάρια, Αρακάς, Σπανάκι, Κρασί
ΟΜΑΔΑ 3: ΙΧΝΗ ΠΟΥΡΙΝΩΝ
Ψωμί, Βούτυρο, Τυρί, Σοκολάτα, Καφές, Αυγά, Λαχανικά (εκτός από αυτά της ομάδας 2), Φρούτα, Βότανα, Γάλα, Μακαρόνια, Ξηροί καρποί, Ελιές, Ρύζι, Αλάτι, Ζάχαρη, Ξύδι
Leave a Reply