Ο όρος «αντίσταση στα αντιβιοτικά» παραπέμπει στην ικανότητα των διαφόρων μικροοργανισμών (βακτηρίδια, ιοί, παράσιτα, μύκητες) να πολλαπλασιάζονται όταν έχουν εγκατασταθεί μέσα στον οργανισμό, παρά την παρουσία ενός αντιβιοτικού φαρμάκου το οποίο κανονικά θα τα σκότωνε ή θα τα περιόριζε.
Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει λάβει σημαντικές διαστάσεις, αφού η εξάλειψη των λοιμώξεων από το σώμα καθίσταται δυσκολότερη, ενώ παράλληλα υφίστανται και περισσότερη οικονομική επιβάρυνση τα Συστήματα Υγείας.
Η αιτία για την οποία συμβαίνει αυτό το φαινόμενο είναι ότι τα μικρόβια, καθώς εξελίσσονται, προσαρμόζονται προς το περιβάλλον τους. Αν κάτι τα εμποδίζει να αυξηθούν και να εξαπλωθούν –όπως είναι ένα αντιβιοτικό– τότε αναπτύσσονται νέοι μηχανισμοί μέσω γονιδιακών αλλαγών, οι οποίοι είναι ικανοί να αντιστέκονται στην δράση των αντιβιοτικών. Μέσω αυτής της αλλαγής της δομής των γονιδίων του μικροβίου, εξασφαλίζεται ότι και οι απόγονοι του ανθεκτικού μικροβίου θα είναι και αυτοί ανθεκτικοί.
Η διασπορά στελεχών ανθεκτικών στα περισσότερα αντιβιοτικά ευθύνεται για την πρόκληση σοβαρών λοιμώξεων, ιδίως σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς με αποτέλεσμα την παράταση της νοσηλείας τους, την αύξηση της θνητότητας και την αύξηση του κόστους νοσηλείας για τα ιδρύματα.
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής.
Ευθύνη όλων
Η ευαισθητοποίηση του κοινού είναι απαραίτητη ώστε να περιοριστεί η υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών με απώτερο στόχο τον περιορισμό της μικροβιακής αντοχής.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα αντιβιοτικά είναι χημικές ουσίες που χορηγούνται για την αντιμετώπιση βακτηριακών και όχι ιογενών λοιμώξεων που προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Για παράδειγμα, δεν είναι αποτελεσματικά στο κοινό κρυολόγημα, στη γρίπη, στη βρογχίτιδα και στην πλειονότητα των ωτιτίδων.
Η ξεκούραση, η καλή διατροφή και τα πολλά υγρά είναι μέτρα που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Συνίσταται επίσης να αποφεύγεται η προμήθεια ή η φύλαξη των αντιβιοτικών για μελλοντική χρήση, ενώ –τέλος– η υγιεινή των χεριών και ο προληπτικός εμβολιασμός είναι οι πλέον ενδεδειγμένοι και αποτελεσματικοί τρόποι πρόληψης της νόσησης και της διασποράς λοιμώξεων.
Photo credit: Freepik
Leave a Reply