Η αίσθηση έλλειψης ενέργειας, η οποία προσδιορίζεται ως ατονία ή αδυναμία, αποτελεί μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση ανά τον γενικό πληθυσμό. Το άτομο στην περίπτωση αυτή είτε δυσκολεύεται να προβεί σε δραστηριότητες που απαιτούν μυϊκή προσπάθεια, είτε όταν τις κάνει κουράζεται γρήγορα και εξαντλείται.
Η ατονία σε γενικές γραμμές μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες καθημερινότητας όπως ο ανεπαρκής ύπνος και η υπερκόπωση, καθώς και σε φυσιολογικές μεταβατικές περιόδους όπως η κύηση και η εμμηνόπαυση. Μπορεί ωστόσο να συνοδεύεται και από παθολογικά ευρήματα τα οποία εμποδίζουν τη σωστή συνεργασία μεταξύ μυών και νευρικού συστήματος, όπως οι μυοπάθειες, τα εγκεφαλικά επεισόδια, οι νευρολογικές παθήσεις, οι παθήσεις ενδοκρινών αδένων, ο σακχαρώδης διαβήτης, κ.ά. Όταν όμως δεν υπάρχουν άλλα ευρήματα και η ατονία είναι παροδική, είναι πολύ πιθανό να εκδηλώθηκε ως αποτέλεσμα κάποιας απλής ιογενούς λοίμωξης ή να οφείλεται σε διατροφικές ελλείψεις.
Άτονα πόδια
Η ατονία που μπορεί να εμφανιστεί στα κάτω άκρα είναι ένα αρκετά δυσάρεστο σύμπτωμα, το οποίο μπορεί να συνδέεται με την πραγματοποίηση άσκησης και τη μυϊκή κόπωση της περιοχής ή να είναι συνεχής. Συμπτώματα όπως μούδιασμα, βάρος, τινάγματα, ή μυρμηγκιάσματα την συνοδεύουν σε αρκετές περιπτώσεις.
Οι παθήσεις ωστόσο που προκαλούν την ατονία στα πόδια, συχνά δεν εντοπίζονται αμιγώς σε αυτά. Η φυσιολογική τους λειτουργία προϋποθέτει την καλή λειτουργία και συνεργασία πολλαπλών μηχανισμών και διεργασιών του οργανισμού που συμβάλλουν στην κίνηση και την ισορροπία.
Καταστάσεις όπως οι προαναφερθείσες, που ενδέχεται να διαταράξουν μία ή περισσότερες από τις συνιστώσες της καλής λειτουργίας, μπορεί να προκαλέσουν το πρόβλημα. Στα πιο συχνά νοσήματα που προκαλούν άτονα πόδια περιλαμβάνονται τα συστηματικά (διαταραχές ορμονών και ηλεκτρολυτικές, αναιμία, υποξία, κλπ.), τα νευρολογικά και ψυχιατρικά νοσήματα του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού (σκλήρυνση κατά πλάκας, κατάθλιψη, λοίμωξη κεντρικού νευρικού συστήματος, κλπ.), καθώς και νοσήματα στην περιοχή των κάτω άκρων (μεταβολικές διαταραχές των μυών, αρθρίτιδα, κακή κυκλοφορία, νευροπάθεια, μυασθένεια, κλπ.). Σημειώνεται ότι ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να έχουν μεικτό μηχανισμό.
Αντιμετώπιση
Όταν το άτομο αισθάνεται ατονία είναι σημαντικό να ζητήσει ιατρική συμβουλή για τη διερεύνηση των αιτιών και ενδεχομένως τον αποκλεισμό κάποιου νοσήματος.
Σε γενικές γραμμές η ατονία, εφόσον δεν προκαλείται από κάποια άλλη νόσο, μπορεί να βελτιωθεί με επαρκή ξεκούραση και ύπνο, με πλήρη και ισορροπημένη διατροφή (φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα), με πλούσιο πρωινό και αποφυγή υπερβολικής πρόσληψης καφεΐνης ή αντίστοιχων ουσιών, σωματική άσκηση και καταπολέμηση του άγχους.
Leave a Reply