Μέρες τώρα, προσπαθώ να σκεφτώ και να αξιολογήσω τη στάση των ασθενών μου με σακχαρώδη διαβήτη κατά τη διάρκεια της ιδιαίτερης αυτής περιόδου της καραντίνας εξαιτίας του νέου κορονοϊού (CoVid – 19).
Ομολογουμένως ήταν και εν πολλοίς εξακολουθεί να είναι μία πρωτόγνωρη κατάσταση, που όμως έχει να μας μάθει και να μας δείξει πολλά. Αρκεί να το κατανοήσουμε.
Σε μια προχθεσινή μου συζήτηση με ανθρώπους της φαρμακευτικής αγοράς, μου τέθηκε το ερώτημα: «Είχατε κ. Κλείτσα τηλεφωνήματα από διαβητικούς ασθενείς αυτήν την περίοδο, που ανησυχούσαν για το σάκχαρό τους;».
Με εξέπληξε η ερώτηση γιατί με έβαλε να γυρίσω πίσω και να αναλογιστώ τι συνέβη στο ιατρείο μου όλο αυτό το δίμηνο που πέρασε.
Λέω λοιπόν σήμερα ότι στην πλειοψηφία τους, οι ασθενείς με διαβήτη – στη διάρκεια της καραντίνας – δέχτηκαν «επίθεση» από την τηλεόραση και τα λοιπά μέσα ενημέρωσης, ότι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή αλλιώς στις ομάδες υψηλού κινδύνου σε σχέση με τον νέο ιό. Και όντως είναι έτσι…
Αναρωτιέμαι όμως, μήπως όλη αυτή η υπέρ – πληροφόρηση, όλη αυτή η υπερτροφοδότηση με την έννοια «είμαι ασθενής υψηλού κινδύνου», τους έκανε να εγκλωβιστούν ενδεχομένως σε ένα σενάριο φόβου. Να κρυφτούν δηλαδή υποσυνείδητα και ακούσια πίσω από μία βολική σε εισαγωγικά ασπίδα προστασίας.
Γιατί η –δική μου τουλάχιστον– εμπειρία λέει ότι τελικά αυτή η κατηγορία των ασθενών έμεινε μακριά από το ιατρείο, μακριά ακόμη και από το τηλέφωνο. Αρνήθηκαν μάλλον να ασχοληθούν με το διαβήτη τους, δεν θέλησαν να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους όπως ίσως θα έκαναν σε άλλη περίοδο και πραγματικά αισθάνομαι ότι η παραπάνω έννοια τους εγκλώβισε σε μία παθητική στάση απέναντι στη νόσο, χωρίς να σκέφτονται πιθανές παρενέργειες της στάσης τους αυτής.
Δεν ξέρω αν και άλλοι συνάδελφοί μου έχουν αυτήν την εικόνα. Ελπίζω να μην αλλοιωθεί η πρόοδος που κάνουμε με τους ασθενείς μας σε βήματα θεραπείας, σε συμβουλές για διατροφή και άσκηση. Και βέβαια όλα θα κριθούν όταν οι διαβητικοί ασθενείς επανακάμψουν στο ιατρείο, όταν δούμε την όποια μεταβολή στις μετρήσεις τους αλλά και στην HBA1c.
Tότε θα ξέρουμε σίγουρα και με ασφάλεια αν και κατά πόσον η περίοδος αυτή επηρέασε αρνητικά η όχι τη ρύθμιση ενός διαβητικού ασθενή.
Το μήνυμά μου σε αυτούς τους ανθρώπους είναι να μην αμελούν την υγεία τους. Να συνεχίσουν να ζούνε και να φροντίζουν τον εαυτό τους ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών. Γιατί και ο τρόπος ζωής που είχε επιβάλλει αυτή η περίοδος μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα απορρύθμισης του σακχαρώδη διαβήτη.
Featured photo credit: Woman photo created by freepik – www.freepik.com
Leave a Reply