Τo διαβητικό πόδι είναι μια κλινική οντότητα που μας απασχολεί όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Διότι τα περιστατικά του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 έχουν υψηλή αυξητική τάση, τόσο σε ανεπτυγμένες χώρες όσο και σε αναπτυσσόμενες, ενώ η διαχείρισή του απαιτεί πολύπλευρη ιατρική προσέγγιση.
Πώς προκαλείται;
Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα παραμένουν υψηλά για εκτενές χρονικό διάστημα, μπορεί να προκληθούν βλάβες στα μικρά αγγεία, οδηγώντας σε διαβητική νευροπάθεια, η οποία μπορεί να κάνει τα ποδιά λιγότερο ευαίσθητα στους ερεθισμούς και στον πόνο.
Έτσι, μπορεί να δημιουργηθεί οποιαδήποτε πληγή χωρίς ο ασθενής να την αντιληφθεί. Η πληγή όμως αυτή ταυτόχρονα συνεπάγεται και είσοδο μικροβίων στον οργανισμό. Με τον τρόπο αυτόν δημιουργείται φλεγμονή στο πόδι, η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και ορθολογικά, αφενός επεκτείνεται πολύ γρήγορα και αφετέρου καταλήγει σε ακρωτηριασμό.
Πώς φροντίζουμε το διαβητικό πόδι το καλοκαίρι;
- Κρατάμε τα πόδια μας καθαρά: Τα πλύνουμε καθημερινά με ήπιο σαπούνι και χλιαρό νερό. Και τα στεγνώνουμε καλά, ειδικά στα σημεία μεταξύ των δακτύλων, για να αποφεύγουμε την υγρασία που μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις.
- Εφαρμόζουμε ενυδατική κρέμα: Είναι σημαντικό γιατί βοηθάει στο να διατηρούμε το δέρμα ενυδατωμένο. Αποφεύγουμε να απλώνουμε την κρέμα μεταξύ των δακτύλων, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει υγρασία και μολύνσεις.
- Φοράμε κατάλληλα παπούτσια: Πρέπει να έχουν καλή εφαρμογή και να είναι κατασκευασμένα από υλικά που βοηθούν το πόδι να «αναπνέει». Αποφεύγουμε τη χρήση σανδαλιών ή παπουτσιών που δημιουργούν τριβή ή πίεση στα πόδια. Καλό είναι επίσης να αποφεύγουμε να περπατάμε ξυπόλητοι και ιδιαίτερα στην παραλία, προκειμένου να αποφεύγουμε τον κίνδυνο τραυματισμού.
- Προστατευόμαστε από τον ήλιο: Χρησιμοποιούμε αντηλιακό και φοράμε πέδιλα ή σανδάλια που καλύπτουν το πάνω μέρος των ποδιών για να προστατευτούμε από τον ήλιο. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε να εφαρμόζουμε αντηλιακό και στα πόδια μας.
- Ελέγχουμε τα πόδια μας καθημερινά: Εξετάζουμε για ενδείξεις ερεθισμού, κοκκινίσματος, πληγών ή οποιασδήποτε άλλης αλλαγής. Αν ανιχνεύσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα, επικοινωνούμε με τον διαβητολόγο μας.
- Αποφεύγουμε την υπερβολική ζέστη και τον παρατεταμένο χρόνο στον ήλιο: Διότι αυτό μπορεί να επιδεινώσει την κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσει προβλήματα.
Πότε πρέπει να ζητήσουμε ιατρική συμβουλή;
Όταν το πόδι πονά, άλλαξε χρώμα (κόκκινο ή μελανό), είναι θερμό (όλο ή ένα μέρος του), έχει άσχημη οσμή ή εμφάνισε φουσκάλες ή μικρές πληγές, θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον διαβητολόγο μας.
Κάθε περίπτωση μπορεί να είναι μοναδική. Ο γιατρός θα μπορέσει να παράσχει ατομικές συμβουλές για τη φροντίδα του διαβητικού ποδιού.
Άγγελος Κλείτσας, Ειδικός Παθολόγος – Διαβητολόγος
Leave a Reply