Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη υψηλής ποσότητας γλυκόζης στο αίμα. Παρουσιάζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη.
Η ινσουλίνη είναι ορμόνη απαραίτητη για τη μεταφορά της γλυκόζης από το αίμα μέσα στα κύτταρα, τα οποία χρησιμοποιούν τη γλυκόζη ως ενέργεια που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του οργανισμού. Όταν δεν υπάρχει αρκετή ινσουλίνη, η γλυκόζη συσσωρεύεται στο αίμα. Το γεγονός αυτό είναι αιτία πρόκλησης σοβαρών προβλημάτων υγείας που μπορούν να απειλούν τη διάρκεια και ποιότητα ζωής των ασθενών.
Ο διαβήτης τύπου 1, γνωστός και ως νεανικός διαβήτης – καθώς εμφανίζεται κυρίως στα παιδιά, εκδηλώνεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει τα κύτταρα που παράγουν την ινσουλίνη στο πάγκρεας (βήτα-κύτταρα).
Υπό φυσιολογικές συνθήκες το ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμά τους εισβολείς, όπως ιούς και βακτήρια. Για άγνωστους λόγους, στα άτομα με διαβήτη τύπου 1, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα του σώματος. Το αποτέλεσμα είναι η παντελής έλλειψη της ορμόνης ινσουλίνης, η χορήγηση της οποίας με ενέσεις αποτελεί το βασικό σημείο για τη διαχείριση της νόσου.
Σε περιπτώσεις όμως όπου το παιδί είναι άρρωστο, μπορεί να είναι δυσκολότερο να αντιμετωπιστεί η νόσος, καθώς:
– Η ασθένεια και η λοίμωξη συνήθως προκαλούν αύξηση στα επίπεδα της γλυκόζης αίματος.
– Η πτωχή πρόσληψη τροφής μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος, εάν η δόση της ινσουλίνης παραμένει ίδια.
– Η ναυτία και ο εμετός μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος και ενδέχεται να αποτελούν σύμπτωμα (πολυουρία, πολυδιψία, κόπωση, ναυτία, έμετοι και λήθαργος) εμφάνισης διαβητικής κετοξέωσης.
Πότε χρειάζεται η ιατρική συμβουλή
Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον επιβλέποντα ιατρό ή να μεταβείτε στο νοσοκομείο σε περίπτωση που:
- Η γλυκόζη αίματος παραμένει υψηλή σε αρκετές εξετάσεις παρά τις δόσεις ινσουλίνης.
– Η γλυκόζη αίματος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα εξαιτίας της πτωχής πρόσληψης τροφής παρά τη λήψη από του στόματος λαμβανόμενης γλυκόζης.
– Υπάρχουν υψηλά επίπεδα κετόνων στα ούρα ή το αίμα.
– Παρουσιάζεται εμμένουσα διάρροια ή και έμετος.
– Εμφανίζεται εικόνα αφυδάτωσης, όπως είναι η στεγνή γλώσσα ή η μειωμένη ενούρηση.
– Η θερμοκρασία του σώματος είναι υψηλή παρά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.
Γενικές οδηγίες
Κάθε φορά που το παιδί αισθάνεται άρρωστο/αδιάθετο είναι σημαντικό να προβαίνετε στα εξής:
– Να κάνετε τακτικό έλεγχο της γλυκόζης αίματος – τουλάχιστον κάθε τέσσερις ώρες.
– Να τηρείτε το πλάνο των γευμάτων – εάν το παιδί είναι άρρωστο, προσπαθήστε να του δώσετε να φάει εύπεπτες τροφές τύπου κράκερ. Εάν δεν μπορεί να κρατήσει την τροφή στο στομάχι του, προσπαθήστε να του δώσετε χυμό ή άλλο είδος ζαχαρούχου ποτού, ή αφήστε το να γλύψει ένα δισκίο γλυκόζης, ένα γλειφιτζούρι ή ένα γλυκό τύπου ζελέ.
– Διασφαλίστε ότι το παιδί είναι ενυδατωμένο, ειδικά εάν κάνει εμετό ή έχει διάρροια.
– Συνεχίστε να του δίνετε δόσεις ινσουλίνης για να αποφύγετε τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης αίματος.
– Να είστε προετοιμασμένοι έχοντας προμήθειες σε τροφές και αναψυκτικά, τα οποία μπορεί να χρειαστείτε όταν αρρωστήσει το παιδί.
Leave a Reply