Η διατροφή αποτελεί βασικό πυλώνα στη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη. Μια ισορροπημένη διατροφή όχι μόνο βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, αλλά μπορεί να συμβάλλει και στην απώλεια βάρους, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Γιατί είναι σημαντική η απώλεια βάρους για τους διαβητικούς;
- Βελτίωση της ινσουλινοαντίστασης: Η απώλεια βάρους βοηθά τα κύτταρα του σώματος να ανταποκρινούνται καλύτερα στην ινσουλίνη.
- Μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα: Η απώλεια βάρους συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης και μειώνει την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή.
- Μείωση του κινδύνου για επιπλοκές: Η απώλεια βάρους μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, νεφροπάθεια και άλλες επιπλοκές του διαβήτη.
Διατροφικά tips για απώλεια βάρους και έλεγχο του διαβήτη:
- Μετράμε τις μερίδες: Για κάποιους μπορεί να φαίνεται κουραστικό αλλά είναι σημαντικό να μετράμε τις μερίδες των τροφών που καταναλώνουμε για να ελέγχουμε την πρόσληψη θερμίδων.
- Επιλέγουμε σύνθετους υδατάνθρακες: Προτιμούμε προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Αυτές οι τροφές απελευθερώνουν σταδιακά τη γλυκόζη στο αίμα και μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα.
- Περιορίζουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα: Αποφεύγουμε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά και νάτριο.
- Εντάσσουμε την πρωτεΐνη σχεδόν σε κάθε γεύμα: Η πρωτεΐνη βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και αυξάνει τον κορεσμό.
- Καταναλώνουμε υγιεινά λιπαρά: Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, που βρίσκονται σε ελιές, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς και λιπαρά ψάρια, είναι ωφέλιμα για την υγεία της καρδιάς.
- Πίνουμε άφθονο νερό: Το νερό βοηθά στον έλεγχο της όρεξης και στη διατήρηση της ενυδάτωσης.
- Συμβουλευόμαστε έναν διατροφολόγο: Ένας διατροφολόγος μπορεί να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής που να ταιριάζει στις ανάγκες και τους στόχους μας.
Δείγμα ενός ισορροπημένου πιάτου για διαβητικούς:
- Μισό πιάτο: Λαχανικά (π.χ. σαλάτα, βραστά λαχανικά)
- Ένα τέταρτο του πιάτου: Πρωτεΐνη (π.χ. κοτόπουλο, ψάρι, όσπρια)
- Ένα τέταρτο του πιάτου: Σύνθετοι υδατάνθρακες (π.χ. καφέ ρύζι, κινόα)
Συμβουλές για την απώλεια των κιλών του καλοκαιριού:
- Συχνά και μικρά γεύματα: Καταναλώνουμε 5-6 μικρά γεύματα καθημερινά για να διατηρήσουμε σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να αποφύγουμε τις μεγάλες διακυμάνσεις.
- Αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα σνακ: Αντικαθιστούμε τα επεξεργασμένα σνακ με φρούτα, λαχανικά ή ξηρούς καρπούς.
- Ασκούμαστε καθημερινά: Η άσκηση όχι μόνο βοηθά στην απώλεια βάρους αλλά βελτιώνει και τη συνολική υγεία.
- Κοιμόμαστε επαρκώς: Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για τη ρύθμιση των ορμονών που ελέγχουν την όρεξη και το μεταβολισμό.
- Περιορίζουμε όσο μπορούμε το στρες: Το στρες μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία, γι’ αυτό πρέπει να βρούμε τρόπους να χαλαρώνουμε και να διαχειριζόμαστε το στρες.
Σημείωση: Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το άρθρο έχουν μόνο ενδεικτικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστούν τη συμβουλή του επιβλέποντος ιατρού ή του διατροφολόγου.
Βιβλιογραφικές αναφορές
- The Lancet, Prevention and management of type 2 diabetes: dietary components and nutritional strategies, Volume 383, Issue 9933, p1999-2007, June 07, 2014
- Hu, FB, Globalization of diabetes: the role of diet, lifestyle, and genes, Diabetes Care. 2011; 34:1249-1257
- Type 2 Diabetes Self-Management: Role of Diet Self-Efficacy, Canadian Journal of Diabetes, Volume 36, Issue 6, December 2012, Pages 337-344
- American Diabetes Association. Diabetes Statistics. 2007. Accessed at www.diabetes.org/diabetes-basics/diabetes-statistics/ on 20 January 2010.
- Thomas DE, Elliott EJ, Naughton GA. Exercise for type 2 diabetes mellitus. Cochrane Database Syst Rev. 2006;3:CD002968. [ 16855995].
Leave a Reply