Η αρτηριακή υπέρταση είναι μια κατάσταση όπου υπάρχει αυξημένη πίεση του αίματος που κυκλοφορεί στις αρτηρίες, άνω των φυσιολογικών επιπέδων, σε σημεία που μακροχρόνια συνεπάγονται αύξηση του κινδύνου ασθένειας και θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Πρόκειται για ένα αρκετά διαδεδομένο πρόβλημα στις μέρες μας, το οποίο συχνά παραγνωρίζεται από τους πάσχοντες, διότι για αρκετό καιρό μπορεί να μην εμφανιστούν συμπτώματα.
Οποιοσδήποτε μπορεί να την εκδηλώσει ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή φυλής, ενώ εκτιμάται ότι ένας στους τέσσερις ενήλικες έχουν υπέρταση. Όταν αυτή εκδηλωθεί, συνήθως παραμένει για την υπόλοιπη ζωή του ασθενούς, ωστόσο ο έλεγχος και η αποτροπή της είναι εφικτή με τα κατάλληλα μέτρα.
Διαχείριση
Η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης σε ασφαλή επίπεδα δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς εμπλέκονται πολλοί παράγοντες από τους οποίους μερικοί μπορούν να ελεγχθούν και κάποιοι δεν μπορούν (ηλικία, οικογενειακό ιστορικό, κλπ.).
Οι παράγοντες που μπορεί να ελεγχθούν από τον ασθενή είναι η αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ, η συστηματική σωματική άσκηση, η διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, η υγιεινή διατροφή και η ελάττωση του αλατιού, καθώς και η αποφυγή καταστάσεων στρες.
Άγχος
Ειδικά στην περίπτωση του άγχους οι στρεσογόνοι παράγοντες οδηγούν σε αυξημένη δραστηριοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, η οποία με την σειρά της αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, μέσω της αντίστασης των αγγείων και της κατακράτησης υγρών.
Η ύπαρξη μάλιστα υπερβολικού ή χρόνιου στρες οδηγεί στην υιοθέτηση ανθυγιεινού τρόπου ζωής, εμποδίζει την έγκαιρη ανίχνευση της υπέρτασης, αλλά και τη συμμόρφωση των προ-υπερτασικών και υπερτασικών ατόμων στις ιατρικές οδηγίες διότι ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής πυροδοτεί το στρες και πυροδοτείται εκ νέου από αυτό, δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο.
Χωρίς φάρμακα
Ο ελληνικός ηλεκτρονικός Τύπος τις μέρες αυτές κάνει αναφορά σε ένα αποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης της υπέρτασης, χωρίς φαρμακευτικά μέσα, τον οποίο ανέπτυξαν καθηγητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών μέσω μεθόδων διαχείρισης του στρες, αλλαγή του τρόπου ζωής, της διατροφής και υιοθέτησης τεχνικών επίλυσης των προβλημάτων της καθημερινότητας.
Το εν λόγω παρεμβατικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη χώρα μας από τον Ιανουάριο του 2013 έως και τον Φεβρουάριο του 2015.
Στόχο είχε την εκπαίδευση των ασθενών στην αυτορρύθμιση της υπέρτασης και μέσω διανομής φυλλαδίων και αφισών σε δήμους, δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικούς φορείς, συγκροτήθηκε το δείγμα των 1.700 ατόμων, κατά μέσο όρο 50 ετών, από την περιφέρεια της Αττικής.
Οι εθελοντές εκπαιδεύτηκαν ως προς την αυτομέτρηση της αρτηριακής πίεσης κατ’ οίκον (με γραπτές οδηγίες) και ακολούθησε ένα δίμηνο πρόγραμμα που περιλάμβανε εβδομαδιαίες συναντήσεις, περίπου τριών ωρών. Οι συνεδρίες ήταν, είτε ατομικές (εκμάθηση τεχνικών διαχείρισης του στρες) είτε ομαδικές (ομιλίες) ώστε οι εθελοντές να αναλάβουν προσωπικά την ευθύνη της αυτορρύθμισης της υπέρτασης.
Αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα κατέδειξαν σημαντική μείωση τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής αρτηριακής υπέρτασης, ως άμεση συνέπεια ελέγχου του στρες, της απώλειας σωματικού βάρους και της μείωσης της καταθλιπτικής συμπτωματολογίας αντίστοιχα, ενώ έδειξαν και αξιοσημείωτη βελτίωση στη συνολική ποιότητα ζωής των πασχόντων που συμμετείχαν σε αυτό.
Μετά το τέλος της παρέμβασης παρατηρήθηκε ότι:
– το 14,9% του δείγματος μείωσε κατά 10 mmHg ή και περισσότερο τη συστολική αρτηριακή πίεση
– το 21,7% μείωσε κατά 5 mmHg ή και περισσότερο τη διαστολική,
μειώσεις που αντιστοιχούν σε 15% μείωση του κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου και έως 9% μείωση του κινδύνου εμφράγματος.
Επιπλέον:
– το 6% μείωσε ή σταμάτησε την αντιϋπερτασική φαρμακευτική αγωγή
– το 35,7% κατέβηκε κατηγορία κατάταξης
– το 8,8% μείωσε σημαντικά τον Δείκτη Μάζας Σώματος
– το 25,3% ανέφερε βελτίωση της αυτοαξιολόγησης της υγείας του
– το 3,5% βελτίωσε την ποιότητα ζωής του,
μειώσεις που επέφεραν σημαντικές βελτιώσεις στην αυτοεκτίμηση, τη σεξουαλικότητα, τον ύπνο, τον ελεύθερο χρόνο και την εξωτερική εμφάνιση.
Σημαντικότερες ήταν οι βελτιώσεις στην ομάδα των παχύσαρκων ατόμων, που ακολουθούσαν έναν σχετικά ανθυγιεινό τρόπο ζωής, είχαν μειωμένη αυτοεκτίμηση και πίστευαν ότι ήταν υπεύθυνοι για την κατάσταση της υγείας τους.
Οι ειδικοί τόνισαν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ιδιαίτερα σημαντικά, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι το 95% των περιπτώσεων υπέρτασης σχετίζεται άμεσα με παράγοντες του τρόπου ζωής.
Με πληροφορίες από: health.in.gr
Leave a Reply