Η δυσαπορρόφηση είναι μια πάθηση που περιγράφει τη μειωμένη ικανότητα του οργανισμού να πραγματοποιήσει τη διαδικασία της πέψης ή και απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα, όπως ορισμένα σάκχαρα, λίπη, πρωτεΐνες και βιταμίνες. Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία συνδέεται με μια ποικιλία ασθενειών και μπορεί να οδηγήσει σε γενικό υποσιτισμό ή σε συμπτώματα που σχετίζονται με ελλείψεις συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών.
Το σώμα μας γενικότερα απαιτεί μια σταθερή παροχή θρεπτικών συστατικών για πολλαπλές λειτουργίες. Τα θρεπτικά συστατικά προέρχονται από τη διατροφή και περιλαμβάνουν πολλές βασικές βιταμίνες και μέταλλα (ιχνοστοιχεία), τα οποία λαμβάνονται μέσω της διαδικασίας της πέψης. Η διαταραχή της πέψης όμως μπορεί να προκαλέσει τη δυσαπορρόφηση. Στην περίπτωση αυτή οι θρεπτικές ουσίες αποβάλλονται από το σώμα με τα κόπρανα.
Υπάρχουν ορισμένες παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν δυσαπορρόφηση, μεταξύ των οποίων είναι η κοιλιοκάκη, η νόσος Crohn, η δυσανεξία σε γάλα σόγιας αλλά και σε τροφές κυρίως από αγελαδινό γάλα, οι λοιμώξεις από παράσιτα, μερικές κακοήθειες όπως το λέμφωμα, καθώς και η απόφραξη των χολιφόρων και η χολόσταση.
Συμπτώματα
Το πιο κοινό σύμπτωμα της φυσικής δυσαπορρόφησης είναι οι συχνές εξάρσεις διάρροιας. Όταν το σώμα δεν είναι σε θέση να επεξεργαστεί τα θρεπτικά συστατικά, τα περισσότερα από τα τρόφιμα και υγρά που καταναλώνονται, αποβάλλονται γρήγορα ως απόβλητα. Τα ανοιχτόχρωμα αποτελούν σημάδια ότι το λίπος δεν αφομοιώνεται σωστά. Ο κοιλιακός πόνος, οι κράμπες, η ναυτία και η απώλεια βάρους είναι συνηθισμένες καταστάσεις στις χρόνιες ελλείψεις βιταμινών και πρωτεϊνών.
Άλλα σημεία και συμπτώματα που προκαλούνται από τη δυσαπορρόφηση είναι η συσσώρευση υγρού στην κοιλιά (ασκίτης), η φλεγμονή της γλώσσας (γλωσσίτιδα), η ανεξήγητη απώλεια βάρους, ο πόνος στα οστά και στους μύες, κλπ.
Αντιμετώπιση
Η θεραπεία περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα συμπτώματα της δυσαπορρόφησης και η εντερική βλάβη. Μπορεί επίσης να χρειαστεί η αποκατάσταση της έλλειψης θρεπτικών συστατικών, ενώ συχνά συνίσταται και η διατροφή με τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας. Σε κάποιους ανθρώπους συνιστάται δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και σε άλλους διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες ή ακόμα δίαιτα ελεύθερη γλουτένης.
Leave a Reply