Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο συστατικό για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς συμβάλλει στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες προς τους ιστούς και τα διάφορα όργανα του σώματος. Στις λειτουργίες τους περιλαμβάνονται και η απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα, ενώ χωρίς αυτόν και τα κύτταρα δεν θα μπορούσαν να μεταφέρουν ηλεκτρόνια και να μεταβολίσουν ενέργεια.
Η σιδηροπενική αναιμία είναι η πιο συχνή μορφή αναιμίας. Η έλλειψή του αποτελεί μια συχνή διατροφική ανεπάρκεια που ταλαιπωρεί κυρίως τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.
Όταν τα επίπεδα σιδήρου είναι χαμηλά, ο οργανισμός αντιδρά με αίσθημα ταχυκαρδίας, αδυναμία συγκέντρωσης, μειωμένη ικανότητα μνήμης, ατονία και ζάλη. Ευαίσθητα όμως στη μειωμένη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου είναι και το δέρμα και οι βλεννογόνοι ιστοί. Οι αλλοιώσεις από το δέρμα, τα νύχια και τα μαλλιά μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονες, ενώ εμφανίζεται εύκολη ρυτίδωση και αύξηση ευθραυστότητας των μαλλιών και των νυχιών. Σε σοβαρή σιδηροπενία αναπτύσσονται σχισμές στις γωνίες του στόματος, κοιλονυχία και πληγές στο δέρμα.
Η ένταση και το είδος των συμπτωμάτων εξαρτώνται από τον βαθμό της σιδηροπενίας, την ταχύτητα ανάπτυξής της, την κατάσταση της υγείας του ατόμου και το ακριβές αίτιο της σιδηροπενίας. Στα αίτια περιλαμβάνονται καταστάσεις όπως η ανεπαρκής πρόσληψη σιδήρου, η διαταραχή της διάθεσής του στον οργανισμό, αλλά και η αυξημένη απώλεια σιδήρου.
Κατά τη διερεύνηση της σιδηροπενίας, πολύ σημαντικά είναι τα στοιχεία από το ιστορικό που αφορούν την ηλικία, τη διατροφή, τη χρήση φαρμάκων, το οικογενειακό ιστορικό, την έκθεση σε τοξικές ουσίες, το κάπνισμα, τις συνήθειες του εντέρου, το χρώμα των ούρων και των κοπράνων.
Όσον αφορά τη θεραπεία, εστιάζεται κάθε φορά στην αντιμετώπιση του αιτίου που προκαλεί τη σιδηροπενία.
Leave a Reply