Όταν μιλάμε για ίωση, αναφερόμαστε στο κοινώς αναφερόμενο κρύωμα, στη λοίμωξη δηλαδή που οφείλεται σε κάποιον ιό και συνηθέστερα προσβάλει το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.
Συνήθως εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως πονόλαιμο, καταρροή, ξηρό βήχα, ρινική συμφόρηση και πυρετό, ενώ ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει και γαστρεντερικές διαταραχές (διάρροια ή εμετός), μειωμένη όρεξη κ.ά.
Οι ιώσεις γενικά μπορούν να προσβάλλουν τόσο βρέφη και παιδιά όσο και ενήλικες κάθε ηλικιακής ομάδας, ενώ εμφανίζονται πιο συχνά σε περιόδους με χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς το ψυχρό κλίμα με έντονη παρουσία υγρασίας παρέχει τις ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση ορισμένων ιών.
Αν και η ίωση είναι συνηθισμένη ασθένεια, υπάρχουν ορισμένα λάθη που κάνουμε όταν την αντιμετωπίζουμε παρατείνοντας τη διάρκειά της.
1. Δεν ξεκουραζόμαστε
Πολλοί επιμένουν στην καθημερινή τους ρουτίνα αντί να δίνουν χρόνο στον οργανισμό τους για ανάρρωση. Ο οργανισμός όμως χρειάζεται ενέργεια για να καταπολεμήσει τον ιό που έχει εισβάλει στο εσωτερικό του. Επομένως, πρέπει για μερικές μέρες να αποφεύγουμε τις καθημερινές μας υποχρεώσεις προκειμένου να αναρρώσουμε πιο γρήγορα.
2. Παίρνουμε αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συμβουλή
Η χορήγηση των αντιβιοτικών γίνεται σε λοιμώξεις που οφείλονται σε βακτήρια και όχι ιούς. Η χρήση αντιβιοτικών χωρίς τη συμβουλή του γιατρού μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες και να επηρεάσει τη φυσική άμυνα του οργανισμού μας.
3. Δεν κοιμόμαστε επαρκώς
Ένας καλός ύπνος μπορεί να βοηθήσει το σώμα μας να αναπληρώσει τις δυνάμεις του και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα την ίωση. Επίσης, είναι σημαντικό να αποφύγουμε το άγχος και το στρες, και να διατηρήσουμε μια «χαλαρή στάση».
4. Δεν τρώμε
Η ίωση μπορεί να καταστήσει δύσκολη την κατανάλωση τροφής, αφού συχνά οι ασθενείς χάνουν την αίσθηση της γεύσης ή και της όρεξης. Είναι σημαντικό ωστόσο να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε ένα υγιές καθεστώς διατροφής και να καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Μια καλή επιλογή είναι οι σούπες, τα φρούτα και τα λαχανικά.
5. Συνεχίζουμε το κάπνισμα
Το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ίωσης και να προκαλέσει επιπλοκές. Μπορεί επίσης να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας δυσκολότερη την αντιμετώπιση της ίωσης. Είναι σημαντικό να μην καπνίζουμε καθόλου και να μην εκθέτουμε τον εαυτό μας στον καπνό από άλλους καπνιστές.
6. Δεν πίνουμε αρκετά υγρά
Κατά τη διάρκεια της ίωσης είναι σημαντικό να καταναλώνουμε πολλά υγρά, όπως νερό, τσάι, φυσικούς χυμούς και σούπες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην αντιμετώπιση της αφυδάτωσης. Ο οργανισμός τα χρειάζεται για να εκτελεί πολλές λειτουργίες, όπως η μείωση της ρινικής συμφόρησης, η ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας με την εφίδρωση, η καταπράυνση του πονοκεφάλου κ.ά.
7. Αγνοούμε τα πρώτα συμπτώματα
Όταν περνάμε μια ίωση, είναι σημαντικό να ακούμε το σώμα μας και να μην αγνοούμε τα σημάδια. Αν αισθανθούμε πυρετό, βήχα ή πονόλαιμο, πρέπει να αναλάβουμε δράση και να προσπαθήσουμε να ανακουφιστούμε από τα συμπτώματα. Είναι επίσης σημαντικό να επισκεφτούμε το γιατρό μας εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται, ή αν έχουμε οποιαδήποτε ανησυχία για την υγεία μας.
Leave a Reply