Οι έφηβοι με μειωμένη καρδιοαναπνευστική ικανότητα και κακή μυϊκή δύναμη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ στη ζωής τους, ανεξαρτήτως σωματικού βάρους, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine.
Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής «Icahn» της Νέας Υόρκης μελέτησαν στοιχεία για περισσότερους από ένα εκατομμύριο 18χρονους στρατιώτες του Σουηδικού Στρατού, την περίοδο 1969-1997. Κανείς δεν είχε ιστορικό διαβήτη.
Οι συμμετέχοντες είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση έως το 2012 και οι επιστήμονες κατέγραφαν παράλληλα τις διαγνώσεις διαβήτη σε εθνικά νοσοκομεία και εξωνοσοκομειακά αρχεία.
Περίπου το 2%, δηλαδή 34.000 άνδρες διαγνώστηκαν εν τέλει με διαβήτη, με τους μισούς να νοσούν μετά την ηλικία των 46 ετών.
Όσοι είχαν λιγότερο καλή φυσική κατάσταση σε ηλικία 18 ετών είχαν τριπλάσια πιθανότητα να διαγνωστούν με διαβήτη, συγκριτικά με όσους είχαν καλύτερες μετρήσεις ως προς την αερόβια ικανότητα και δύναμη, ακόμα και στην περίπτωση που είχαν φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος σε νεαρή ηλικία.
«Η μελέτη δείχνει ότι κάποια χαρακτηριστικά της φυσικής κατάστασης είναι σημαντικά την πρόγνωση του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη στο μέλλον, και μάλιστα ανεξαρτήτως σωματικού βάρους» σχολιάζει σε συνοδευτικό άρθρο ο Πήτερ Κατζμαρζικ, από το Κέντρο Βιοχημικής Έρευνας «Pennington» στη Λουιζιάνα.
Προσθέτει ωστόσο ότι «κάθε μελέτη χρησιμοποιεί διαφορετικό ορισμό για την φυσική κατάσταση και δεν είναι πάντα εφικτό να καταλήξουμε σε ένα μοναδικό παράγοντα που να την αντικατοπτρίζει, ειδικά δεδομένων των ηλικιακών διαφορών και του φύλου».
Πάντως, ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Δρ Κάσεϊ Κραμπ σπεύδει να εξηγεί ότι το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας και η γενετική είναι παράμετροι που καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό την φυσική κατάσταση του ατόμου. «Αλλά η σωματική δραστηριότητα είναι κάτι που μπορεί να τροποποιηθεί εύκολα» τονίζει.
Leave a Reply