Το κοινό κρυολόγημα, το οποίο είναι γνωστό και ως ρινοφαρυγγίτιδα, είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική νόσος του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, η οποία οφείλεται σε έναν ή και περισσότερους ιούς. Μπορεί να το «κολλήσει» ο καθένας μας με οποιονδήποτε από τους γνωστούς τρόπους μετάδοσης όλων των ιών του αναπνευστικού (χειραψία, φιλί, σταγονίδια από βήχα ή φτάρνισμα) και ειδικά τους χειμερινούς μήνες, όπου ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους είναι συχνότερος.
Δεν πρόκειται όμως για μια ασθένεια που εμφανίζεται μόνο σε περιόδους έντονου κρύου, αλλά και το καλοκαίρι. Το «καλοκαιρινό κρυολόγημα» είναι ένας αδόκιμος όρος που χρησιμοποιείται για να σηματοδοτήσει ετερόκλητα νοσήματα, τα οποία μοιάζουν με το κοινό κρυολόγημα του χειμώνα.
Εκδηλώνεται συνήθως με πονόλαιμο, πόνους στα κόκκαλα και στο μυϊκό ιστό, καθώς και βήχα και μικρό πυρετό, τα οποία μπορεί να εμφανίζονται από κοινού ή μεμονωμένα. Μπορεί μάλιστα να συνυπάρξει και υψηλός πυρετός ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα, την κοιλιά (πχ. κοιλιακό άλγος) ή και διάρροια.
Πώς προκαλείται
Τα λοιμώδη αίτια και οι μηχανισμοί που εμπλέκονται στην εμφάνιση του καλοκαιρινού κρυολογήματος, διαφέρουν με εκείνα του χειμώνα. Η παραμονή σε ανοικτούς χώρους αναγκαστικά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών μειώνει την επίπτωση των αερογενώς μεταδιδόμενων λοιμωδών νοσημάτων. Το κολύμπι σε ακάθαρτα ύδατα, τα κακώς συντηρημένα κλιματιστικά, καθώς και οι υψηλές θερμοκρασίες που ευνοούν τον πολλαπλασιασμό λοιμογόνων παραγόντων στο νερό και στα τρόφιμα συγκαταλέγονται στους παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση κρυολογήματος.
Πρόληψη
Για την πρόληψη του κρυολογήματος ο οργανισμός μας θα πρέπει να είναι καλά οχυρωμένος. Αυτό σημαίνει ότι η σωστή ενυδάτωση θα πρέπει είναι το αρχικό μας μέλημα. Ακολουθούν η ξεκούραση, αν αυτό κρίνεται απαραίτητο, η λήψη επιπλέον ποσότητας βιταμίνης C σε οποιαδήποτε μορφή (εσπεριδοειδή, χυμοί φρούτων ακόμη κι ένα βιταμινούχο σκεύασμα από το φαρμακείο), τα αντιπυρετικά αν η θερμοκρασία σώματος ξεπερνά τους 38 βαθμούς Κελσίου και τέλος η αποφυγή παραμονής μας σε κλειστό χώρο.
Τέλος, δεν θα πρέπει να αμελείται το καλό πλύσιμο των χεριών και των τροφίμων, το καλό ψήσιμο των τροφών, η αποφυγή κατανάλωσης μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων ή και αμφιβόλου προέλευσης ποτών ή πάγου, ενώ μετά την κολύμβηση σημαντικό είναι και το πλύσιμο χεριών ποδιών και σώματος.
Photo credit: Freepik
Leave a Reply