Ο επιπολασμός της παχυσαρκίας στις μέρες μας έχει αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό, τόσο στα παιδιά και στους έφηβους όσο και στους ενήλικες. Τα διατροφικά πρότυπα του γενικού πληθυσμού επιδεινώνονται με αποτέλεσμα να προκαλούνται βλαβερές συνέπειες στον οργανισμό.
Η πρόσληψη μεγαλύτερης ποσότητας ενέργειας μέσω των τροφίμων σε σχέση με αυτή που καταναλώνουμε, μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε σοβαρά νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η οστεοπόρωση, η υπνική άπνοια κ.λπ.
Ως αποτέλεσμα πολλοί στρέφονται σε δίαιτες αμφιβόλου ποιότητας με την πεποίθηση ότι θα χάσουν γρήγορα το περιττό σωματικό βάρος και θα αποκαταστήσουν τα διατροφικά λάθη. Σπάνια όμως είναι αποτελεσματικές οι δίαιτες στη μακροχρόνια διατήρηση του χαμηλού σωματικού βάρους, ενώ επιπλέον εκείνες για την ταχεία απώλειά του μπορεί να προκαλέσουν και σημαντικές παθολογικές επιπλοκές.
Αν και υπάρχουν γενικές διατροφικές συνήθειες που θεωρούνται κατάλληλες, είναι σημαντικό αυτές που ακολουθεί ο καθένας να είναι εξατομικευμένες. Επιπλέον, η προσπάθεια αδυνατίσματος δεν πρέπει σταματά με την επίτευξη του επιθυμητού βάρους, διότι το στάδιο της συντήρησης αποτελεί βασικό κομμάτι μιας θεραπείας.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο έλεγχος της παχυσαρκίας δεν είναι ένα απλό μαθηματικό πρόβλημα, όπου ελέγχεται το ισοζύγιο μεταξύ προσλαμβανομένων και καταναλισκομένων θερμίδων, αλλά ένα σύνθετο ιατρικό πρόβλημα. Τα αίτια της είναι πολύπλοκα και όχι απλά θέμα αυτοελέγχου και προσωπικής θέλησης. Γι’ αυτό και θα πρέπει να ασχολείται με αυτό ομάδα ειδικών.
Όσον αφορά τους γενικούς υγιεινούς κανόνες για τη διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους, ένα σχετικό πλάνο έχει ως εξής:
- Τρία κύρια γεύματα σε καθημερινή βάση, καθώς και λαχανικά ή φρούτα στις περιπτώσεις που πεινάτε ενδιαμέσως.
- Πρωινό γεύμα κάθε μέρα.
- Περιορισμός στην κατανάλωση άλατος και κρέατος.
- Προτιμείστε το κοτόπουλο από το κόκκινο κρέας ή το ψάρι γενικότερα από το κρέας.
- Σημαντική η κατανάλωση τουλάχιστον 4 φρούτων φρέσκων φρούτων εποχής και πράσινων λαχανικών σε καθημερινή βάση.
- Αποφύγετε την κατάχρηση αλκοόλ, τα ζαχαρούχα αναψυκτικά, το βούτυρο, τα τηγανητά και τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.
- Καταναλώνετε καθημερινώς δύο τρία ποτήρια άπαχο γάλα ή την ανάλογη ποσότητα σε άπαχο γιαούρτι χωρίς γλυκαντικά ή άλλα πρόσθετα.
- Μικρότερη ποσότητα φαγητού εφόσον αντιλαμβάνεστε ότι γευματίσατε επαρκώς.
- Αποφύγετε να τρώτε το φαγητό όρθιοι η παράλληλα με άλλες δραστηριότητες, όπως διάβασμα ή τηλεθέαση.
- Το τελευταίο γεύμα της ημέρας να είναι μακράν του ύπνου και όχι μετά τις 20:00.
- Περπατάτε καθημερινώς τουλάχιστον επί τριάντα λεπτά με μέτρια ένταση.
Σημειώνεται ότι το ιδανικό βάρος θα καθοριστεί από την ετήσια προληπτική ιατρική εξέταση, όπου δίνονται και συμπληρωματικές οδηγίες ή τροποποιήσεις στα προαναφερθέντα.
Leave a Reply