Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος – διατροφολόγος
Ο κουρκουμάς, που μερικές φορές ονομάζεται ινδικό σαφράν ή χρυσό μπαχαρικό, είναι ένα μπαχαρικό που φτιάχνεται από τις αλεσμένες ρίζες ενός ψηλού φυτού που αναπτύσσεται στην Ασία και την Κεντρική Αμερική. Επίσης, αποτελεί επίσης βασικό συστατικό της σκόνης κάρυ.
Η κουρκουμίνη είναι το δραστικό συστατικό του κουρκουμά και έχει ισχυρές βιολογικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα η δυτική ιατρική να μελετά τον κουρκουμά ως ανακουφιστικό και θεραπευτικό παράγοντα για τον χρόνιο πόνο και την φλεγμονή.
Διατροφική αξία
Μια κουταλιά της σούπας σκόνης κουρκουμά περιέχει:
- 29 θερμίδες (kcal)
- 0,9 γρ. πρωτεΐνης
- 0,3 γρ. λίπους
- 6,3 γρ. υδατανθράκων
- 2,1 γρ. φυτικών ινών
- 0,3 γρ. σακχάρων
- 26 % των ημερήσιων αναγκών μαγγανίου
- 16 % του ημερήσιου σιδήρου
- 5 % του ημερήσιου καλίου
- 3 % της καθημερινής βιταμίνης C
Παρακάτω θα βρείτε τα οφέλη του κουρκουμά για την υγεία, καθώς και κάποιες αρνητικές του παρενέργειες.
Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Σύμφωνα με το Ίδρυμα Αρθρίτιδας, ο κουρκουμάς μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή σε άτομα με προβλήματα στις αρθρώσεις. Η λήψη συμπληρωμάτων κουρκουμά (400 έως 600 mg) έως και τρεις φορές την ημέρα, μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή.
Ανακούφιση από τον πόνο
Ο κουρκουμάς θεωρείται θεωρείται φυσικό παυσίπονο. Μελέτες υποστηρίζουν ότι ο κουρκουμάς φαίνεται να λειτουργεί όπως και η δραστική ουσία ιβουπροφαίνη, σε άτομα με αρθρίτιδα στα γόνατά τους, ανακουφίζοντας από τον πόνο.
Αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Η αντιοξειδωτική δράση του κουρκουμά φαίνεται να είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να εμποδίσει την καταστροφή του ήπατος από τις τοξίνες. Είναι πολύ προστατευτικό για άτομα που κάνουν μακροχρόνια χρήση ισχυρών φαρμάκων που μπορεί να βλάψουν το ήπαρ τους.
Μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου
Μελέτες δείχνουν ότι έχει προστατευτικά αποτελέσματα έναντι του καρκίνου του παγκρέατος, του καρκίνου του προστάτη και του πολλαπλού μυελώματος.
Βοηθά τη διαδικασία της πέψης
Ο κουρκουμάς προσθέτει γεύση στα τρόφιμα και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πέψη αυτών των τροφίμων, ως αποτέλεσμα των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του. Βοηθά επίσης στη φλεγμονή και στη διαπερατότητα του εντέρου. Ακόμη, διερευνάται η χρήση του για τη θεραπεία του σύνδρομου ευερέθιστου εντέρου.
Παρενέργειες του κουρκουμά
Παρόλα τα οφέλη του για την υγεία, δημιουργεί και ορισμένς παρενέργειες που πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν από την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων.
Στοχαχικές διαταραχές
Οι ίδιοι παράγοντες του κουρκουμά που ενισχύουν την υγεία του στομάχου, μπορούν να το ερεθίσουν όταν λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες. Ο κουρκουμάς διεγείρει το στομάχι ώστε να παράγει περισσότερο γαστρικό οξύ. Ενώ αυτό βοηθά την πέψη ορισμένων ατόμων, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά κάποιους άλλους.
Ιδιότητες αραίωσης αίματος
Η κατανάλωση κουρκουμά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αραίωση του αίματος και ευκολότερη αιμορραγία. Έτσι, άτομα που λαμβάνουν φάρμακα αραίωσης αίματος, όπως η βαρφαρίνη, πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα κουρκουμά.
Πως να εντάξετε τον κουρκουμά στη διατροφή σας
Ο κουρκουμάς είναι ένα πολύ ευέλικτο μπαχαρικό που μπορεί να προστεθεί στα γεύματα με διάφορους τρόπους, όπως:
- Προσθέστε κουρκουμά σε μίγματα μπαχαρικών για να μαρινάρετε το κρέας σας.
- Φτιάξτε dressing για τις σαλάτες σας με ελαιόλαδο, βαλσάμικο ξύδι, μουστάρδα, λίγο μέλι και κουρκουμά.
- Προσθέστε στις σούπες σας ή στις πατάτες φούρνου.
Προτιμήστε λοιπόν, να τον εντάξετε με την φυσική του μορφή (σκόνη) και σε μικρές ποσότητες στην διατροφή σας, για όλα τα οφέλη που έχει για την υγεία, λόγω της υψηλής του θρεπτικής αξίας. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να λάβετε συμπλήρωμα κουρκουμά, συμβουλευτείτε προηγουμένως τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές για χρήση.
Featured background photo created by jigsawstocker – www.freepik.com
Leave a Reply