Οι διατροφικές συνήθειες που χαρακτηρίζονται από μεγάλη αύξηση της πρόσληψης λιπών και ευαπορρόφητων υδατανθράκων, σε συνδυασμό με τη μείωση της σωματικής δραστηριότητας, προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους.
Στην περίπτωση του ανδρικού φύλου τα παραπανίσια κιλά προστίθενται κυρίως γύρω από την κοιλιά σε σχέση με τα άλλα μέρη του σώματος. Το κοιλιακό πάχος όμως εκτός από άβολο, αποτελεί και ένα μεγάλο κίνδυνο για την υγεία.
Το πρόβλημα είναι ότι το λίπος της κοιλιάς δεν περιορίζεται μόνο κάτω από το δέρμα (υποδόριο λίπος), αλλά περιλαμβάνει και το λίπος που εντοπίζεται βαθύτερα στην κοιλιά γύρω από τα εσωτερικά όργανα (σπλαχνικό λίπος). Το σπλαχνικό λίπος στην κοιλιά παράγει ορμόνες και ουσίες που επηρεάζουν την παραγωγή των βασικών ορμονών στο σώμα.
Η εμφάνιση ή όχι της παχυσαρκίας καθώς και η κατανομή του λίπους επηρεάζονται από την κληρονομικότητα. Οι άντρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποθηκεύουν το λίπος κυρίως στην κοιλιά, σε αντίθεση με τις γυναίκες και αυτό είναι ακόμα πιο έντονο καθώς μεγαλώνουν. Ωστόσο και οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση έχουν αυξημένο κίνδυνο και σχεδόν φτάνουν τα ποσοστά του σπλαχνικού λίπους των αντρών.
Κυριότερες αιτίες παρόλα αυτά αποτελούν η κακή διατροφή, η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, οι μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.
Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης πολλών ασθενειών. Σε αυτές περιλαμβάνονται ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, το έμφραγμα του μυοκαρδίου και οι καρδιακές νόσοι, παθήσεις του ήπατος, υψηλά τριγλυκερίδια, χαμηλή «καλή» χοληστερίνη, υπνική άπνοια, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, στυτική δυσλειτουργία, καθώς μέχρι και καρκίνος.
Η περίμετρος της μέσης άνω των 102 cm στους άντρες δείχνει παθολογική συγκέντρωση λίπους στην κοιλιά.
Ο περιορισμός πρόσληψης θερμίδων και αλκοόλ παράλληλα με το ξεκίνημα μιας υγιεινής διατροφής με πολλά φρούτα και λαχανικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του λίπους στην κοιλιά. Τέλος, σημαντική είναι και η σωματική άσκηση σε καθημερινή βάση.
Leave a Reply