Το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού είναι ένα σύνολο μηχανισμών, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την άμυνά του απέναντι σε τοξικούς παράγοντες. Αποτελείται από πολλά διαφορετικά όργανα και ιστούς, μεταξύ των οποίων ο μυελός των οστών και ο θύμος αδένας, όπου δημιουργούνται και αναπτύσσονται τα ειδικά κύτταρα του συστήματος.
Η σωστή του λειτουργία είναι σημαντική τόσο για την αποτροπή εμφάνισης επικίνδυνων νοσημάτων όσο και για τη μακροζωία. Το πόσο καλά όμως μπορεί να μας προστατέψει από μικρόβια και ιούς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και ο τρόπος ζωής, ο οποίος προσαρμόζεται στην εκάστοτε εποχή.
Σε περιόδους για παράδειγμα όπου οι εργασιακοί ρυθμοί είναι έντονοι και συνοδεύονται από άγχος και υπερκόπωση, ευνοείται η αποτελεσματική εισβολή των παθογόνων στο ανθρώπινο σώμα. Επιπλέον, οι μεταπτώσεις του καιρού, οι αλλαγές στην υγρασία και τη θερμοκρασία, καθώς και η αύξηση του χρόνου παραμονής σε εσωτερικούς χώρους αποτελούν τις ιδανικές συνθήκες για τα παθογόνα μικρόβια.
Προληπτικά μέτρα
Υπάρχουν ορισμένα μέτρα που μπορούν να ενδυναμώσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και ως εκ τούτου να συμβάλλουν στην πρόληψη νοσημάτων:
1. Επαρκής ύπνος και αποφυγή της καθιστικής ζωής. Η έντονη κόπωση είναι ένας παράγοντας που σχετίζεται άμεσα με την εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η καθιστική ζωή μπορεί να οδηγήσει σε άλλους κινδύνους για την υγεία.
2. Διακοπή του καπνίσματος και υγιεινή διατροφή. Μελέτες έχουν δείξει σε καπνιστές σημαντική δυσλειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων τα οποία καταπολεμούν τα παθογόνα μικρόβια. Η υγιεινή διατροφή από την άλλη, η οποία περιλαμβάνει την πρόσληψη βιταμίνης C, συμβάλλει στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.
3. Τα πλημμελώς θεραπευόμενα χρόνια νοσήματα, όπως το αυξημένο σάκχαρο, αλλοιώνουν τη σωστή άμυνα και είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν.
4. Τακτικός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης. Είναι σημαντικό να ελέγχεται τακτικά η αρτηριακή πίεση, καθώς αυτή μπορεί να παρουσιάσει εποχικές εξάρσεις ή να χρειαστεί πιο εντατική ρύθμιση.
5. Εμβολιασμός. Χάρη στα εμβόλια ο ανθρώπινος οργανισμός αποκτά προστατευτικά αντισώματα. Η επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό με το ερώτημα της αναγκαιότητας ή μη εφαρμογής προληπτικών εμβολιασμών, ανάλογα με την περίπτωση, είναι απαραίτητη σε κάθε άτομο με χρόνιο νόσημα, έγκυο, γονέα με μωρό ή άτομο άνω των 65 ετών.
Leave a Reply