Η επαφή με τη φύση είναι γνωστό πως έχει “θεραπευτικές” ιδιότητες. Οι περισσότεροι από εμάς άλλωστε νιώθουμε όλες εκείνες τις μικρές αλλαγές στη διάθεσή μας κάθε φορά που περνάμε μία μέρα ή ίσως και κάποιες ώρες σε ένα ωραίο, πράσινο περιβάλλον, μακριά από το διαμέρισμά μας ή το γραφείο.
Αυτό όμως που δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα είναι ότι ακόμη μία μικρή βόλτα, μισής ώρας, κάθε εβδομάδα σε ένα πάρκο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά κακή ψυχική υγεία.
Πιο συγκεκριμένα, μία νέα έρευνα η οποία εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Queensland (UQ) και το ARC Centre of Excellence for Environmental Decisions (CEED) ήρθε να πάει ένα βήμα παρακάτω τα ευρήματα προηγούμενων μελετών, οι οποίες είχαν ανακαλύψει τη διασύνδεση μεταξύ της μακροζωίας και του να ζει κάποιος κοντά σε χώρους πρασίνου. Κι αυτό διότι από τις μελέτες εκείνες δεν είχε προκύψει κάποιο συμπέρασμα σχετικά με το κάθε πότε είναι ωφέλιμο να επισκέπτεται κάποιος τη φύση, προκειμένου να έχει βελτίωση της υγείας του.
Σύμφωνα όμως με τη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal Nature Scientific Reports, φαίνεται ότι τα άτομα που επισκέπτονται χώρους πρασίνου για 30 λεπτά ή περισσότερο κάθε εβδομάδα τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και υψηλής αρτηριακής πίεσης. Μάλιστα η μείωση της συχνότητας αυτών των δύο ασθενειών για τους επισκέπτες των πάρκων ήταν κατά 7% και 9% πιο χαμηλή για την κατάθλιψη και την πίεση, αντίστοιχα.
“Γνωρίζαμε για πολύ καιρό ότι η επίσκεψη σε πάρκα είναι επωφελής για την υγεία μας, αλλά τώρα ξεκινάμε να χτίζουμε τις γνώσεις μας γύρω από το πόση ακριβώς ώρα χρειαζόμαστε να περάσουμε σε πάρκο, προκειμένου να αποκομίσουμε τα θετικά αυτά αποτελέσματα” εξηγεί ο Αναπληρωτής Καθηγητής και ερευνητής για το UQ CEED, Richard Fuller. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι στιγμής “έχουμε συγκεκριμένες ενδείξεις ότι χρειαζόμαστε τακτικές επισκέψεις, τουλάχιστον μισής ώρας, ώστε να διασφαλίσουμε πως θα μειώσουμε τον κίνδυνο για υψηλή πίεση και κατάθλιψη”.
Στο πλαίσιο της μελέτης, σημειώνεται, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περίπου 1.538 κατοίκους του Μπρίσμπεϊν, στην Αυστραλία. Κάθε κάτοικος ρωτήθηκε σχετικά με 4 θέματα σχετικά με την υγεία του. Αυτά τα ζητήματα αφορούσαν την ύπαρξη μέτριας ή σοβαρής κατάθλιψης, αν βρίσκονταν υπό θεραπεία για υπέρταση, τις αντιλήψεις τους σχετικά με την κοινωνική συνοχή, και τον αριθμό των ημερών κατά τη διάρκεια των οποίων είχαν φυσική δραστηριότητα για πάνω από 30 λεπτά (κατά την εβδομάδα της έρευνας).
Μέσα από αυτή τη διαδικασία, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα που πραγματοποιούσαν μεγαλύτερους περιπάτους σε χώρους πρασίνου είχαν χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και πίεσης, ενώ αυτοί που έκαναν πιο συχνά βόλτες είχαν μεγαλύτερα ποσοστά κοινωνικής ενσωμάτωσης. Παρατηρήθηκε επίσης ότι εκτός από την κατάθλιψη και την υπέρταση, οι τακτικές επισκέψεις σε χώρους πρασίνου, όπως είναι τα πάρκα, μπορεί επίσης να σχετίζεται και με την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, του άγχους και του στρες.
Πηγή: kalikardia.gr
Photo credit: Freepik.com
Leave a Reply