Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από υψηλές τιμές γλυκόζης στο αίμα, το απλό δηλαδή σάκχαρο που δίνει ενέργεια στα κύτταρά μας. Αναπτύσσεται όταν ο οργανισμός δεν παράγει ή δεν χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την ινσουλίνη, μια ορμόνη που βοηθά στην απομάκρυνση του πλεονάσματος γλυκόζης από το αίμα.
Ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώνεται ο σακχαρώδης διαβήτης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και κυρίως από τον τύπο του. Ο τύπος 2 συνήθως ακολουθεί μία «ύπουλη» πορεία ή μπορεί να είναι ακόμα και τελείως ασυμπτωματικός, ενώ όταν τελικά διαγιγνώσκεται έχουν ήδη εμφανιστεί σοβαρές επιπλοκές στην υγεία. Όταν το σάκχαρο βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, τα διάφορα όργανα του σώματος φθείρονται και προκαλούνται έτσι οι επιπλοκές.
Ποιες είναι οι διαφορές στον διαβήτη τύπου 1 και 2;
Ο διαβήτης τύπου 1, ο οποίος παλαιότερα ονομαζόταν νεανικός ή ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης, αντιπροσωπεύει το 5-10 % των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη. Στον διαβήτη τύπου 1 το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού καταστρέφει τα κύτταρα που απελευθερώνουν ινσουλίνη με αποτέλεσμα να εξαλείφουν τελικά την παραγωγή ινσουλίνης από το σώμα.
Ο διαβήτης τύπου 2 αφορά την πλειοψηφία των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη. Η ανάπτυξή του οφείλεται στο συνδυασμό γενετικών παραγόντων και τρόπου ζωής. Στον διαβήτη τύπου 2 ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη με σωστό τρόπο (αντίσταση στην ινσουλίνη). Καθώς όμως ο διαβήτης τύπου 2 επιδεινώνεται το πάγκρεας παράγει ολοένα και λιγότερη ινσουλίνη (ανεπάρκεια ινσουλίνης).
Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα;
Όπως προαναφέρθηκε, τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να μην εμφανιστούν μέχρι να έχουν προκληθεί οι θορυβώδεις επιπλοκές του. Εκείνα που μπορεί να υπάρχουν θεωρούνται κλασικά για κάθε τύπο διαβήτη και είναι τα παρακάτω:
- Πολλά ούρα (πολυουρία) που οφείλεται στο ότι όταν υπάρχει πολύ σάκχαρο στο αίμα, αυτό διαφεύγει και στα ούρα παρασύροντας και νερό. Αυτή η απώλεια νερού με τα ούρα προκαλεί και κάποιου βαθμού αφυδάτωση με αποτέλεσμα…
- … στεγνό στόμα (ξηροστομία) και ανάγκη για πολύ νερό (πολυδιψία). Τα πολλά ούρα λοιπόν δεν οφείλονται στο ότι οι ασθενείς πίνουν πολύ νερό, αλλά το αντίθετο (θέλουν πολύ νερό επειδή έχουν πολλά ούρα). Κάποιοι κάνουν το μεγάλο λάθος να προσπαθούν να μην πίνουν νερό, γιατί τους ενοχλεί που πηγαίνουν συνέχεια στην τουαλέτα!
- Απώλεια βάρους, η οποία μπορεί να συμβεί γιατί η έλλειψη ινσουλίνης αφήνει τα κύτταρα χωρίς θρεπτικά συστατικά και χωρίς ενέργεια. Έτσι ο ασθενής αδυνατίζει, αλλά αυτό που χάνει δεν είναι λίπος, είναι κυρίως μυϊκή μάζα. Αυτή η απώλεια βάρους συμβαίνει παρόλο που το άτομο δεν έχει μειώσει το πόσο τρώει, αλλά μπορεί αντιθέτως…
- … να τρώει ακόμα περισσότερο από πριν (πολυφαγία), σε μια προσπάθεια του οργανισμού να βρει αυτά τα θρεπτικά συστατικά που λείπουν από τα κύτταρα.
- Άλλα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν είναι εύκολη κούραση (από έλλειψη ενέργειας), θολή όραση (από συσσώρευση γλυκόζης στο φακό του ματιού, η οποία προσελκύει και νερό και προκαλεί προσωρινό «φούσκωμα» του φακού), κράμπες στα πόδια, φαγούρα και μηκυτιάσεις στα γεννητικά όργανα κ.ά.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;
Υπάρχουν δύο κατηγορίες παραγόντων που συνδέονται με την εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη: αυτούς που μπορούμε να ελέγξουμε και αυτούς που δεν μπορούμε. Σε εκείνους που μπορούμε να ελέγξουμε περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
- Η παχυσαρκία
- Η καθιστική ζωή
- Το κάπνισμα
- Τα επίπεδα κακής χοληστερόλης
Στους παράγοντες κινδύνου που δεν ελέγχονται, είναι:
- Η εθνικότητα ή φυλή: Σύμφωνα με μελέτες τα άτομα Ισπανικής καταγωγής, Αφροαμερικανοί και Ασιάτες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν από διαβήτη.
- Η κληρονομικότητα.
- Η ηλικία, καθώς από τα 45 και μετά οι πιθανότητες αυξάνονται.
Leave a Reply