Το πρόσφατο πρόβλημα που προέκυψε παγκοσμίως με την άτυπη πνευμονία που προκαλείται από τον κορονοϊό και που δημιουργεί το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (ΣΟΑΣ), το οποίο απειλεί άμεσα τον ασθενή, έφερε στο προσκήνιο το γενικότερο πρόβλημα των πνευμονιών.
Η πνευμονία αποτελεί οξεία φλεγμονή του πνευμονικού ιστού (του πνεύμονα). Ταξινομείται ανάλογα με τον αιτιολογικό παράγοντα που την προκάλεσε (π.χ. πνευμονιοκοκκική, άτυπη κλπ), καθώς και ανάλογα με την προέλευση του παθογόνου παράγοντα (ενδονοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή ή της κοινότητας).
Το αίτιο της πνευμονίας είναι κάποιο μικρόβιο, δεν αποκλείονται όμως και οι ιοί ή κάποιοι μύκητες, οι τελευταίοι σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Συνηθέστερα, μπορεί να είναι κάποιο βακτήριο όπως ο πνευμονιόκοκκος, ο αιμόφιλος κλπ.
Μεταξύ των κυριότερων συμπτωμάτων της πνευμονίας περιλαμβάνονται τα εξής:
- – Δύσπνοια
- – Πυρετός με ή χωρίς ρίγος
- – Βήχας με φλέγματα
- – Ταχύπνοια
- – Πλευριτικός πόνος (πόνος στο θώρακα)
- – Σύγχυση
- – Κυάνωση
- – Υπόταση
Η διάρκεια της πνευμονίας εξαρτάται από το μικρόβιο που την έχει προκαλέσει. Μπορεί να διαρκέσει από μερικές μέρες μέχρι και μια εβδομάδα ή περισσότερο. Η ανταπόκριση στην αντιβίωση και ο χρόνος έναρξης της αντιβίωσης παίζουν ρόλο στο πόσο θα διαρκέσει η ασθένεια.
Η θεραπεία
Η θεραπευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει τα εξής:
- – Αντιμετώπιση συμπτωμάτων (πυρετού με αντιπυρετικά κλπ)
- – Χορήγηση οξυγόνου
- – Κατάλληλο αντιβιοτικό ή συνδυασμό αυτών
- – Νοσηλεία περίπου 4 μέρες με ενδοφλέβια αγωγή και αν μπορεί να σιτιστεί από το στόμα συνεχίζει με από του στόματος αγωγή. Συνήθως ο ασθενής παραμένει 7-8 μέρες στο νοσοκομείο και εξέρχεται με οδηγίες (φαρμακευτική αγωγή κλπ).
Η υποχώρηση των συμπτωμάτων γίνεται σταδιακά από την 3η ημέρα όσον αφορά τον πυρετό έως, συνήθως τη 15η ημέρα σε σχέση με το βήχα και την καταβολή δυνάμεων.
Όσον αφορά την πρόληψη, για ορισμένες μορφές της πνευμονίας μπορεί να γίνει με εμβόλιο εναντίον γνωστών μικροβίων που τις προκαλούν. Το εμβόλιο εναντίον της γρίπης, μειώνοντας τη συχνότητα της, μειώνει και τις βακτηριδιακές πνευμονίες που προκύπτουν λόγω επιπλοκών της γρίπης.
Να σημειωθεί ότι τα εμβόλια κατά του πνευμονιοκόκκου και εναντίον της γρίπης χορηγούνται σε ευπαθείς ομάδες με μειωμένη άμυνα του οργανισμού, καθώς και σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις.
Το πλύσιμο των χεριών, ο καλός αερισμός εσωτερικών χώρων, η τήρηση μιας κατάλληλης ατομικής υγιεινής και η καλή διατροφή είναι επιπρόσθετα προληπτικά μέτρα που προστατεύουν από την πνευμονία.
Leave a Reply