Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια μεταβολική νόσος, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει μεγάλη τάση ανάπτυξης σε πολλές χώρες, επηρεάζοντας ένα σημαντικό μέρος του γενικού πληθυσμού λόγω του δυτικού τρόπου ζωής.
Πρόκειται για μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από υψηλές τιμές γλυκόζης στο αίμα – το απλό σάκχαρο που δίνει ενέργεια στα κύτταρα – η οποία αναπτύσσεται όταν ο οργανισμός δεν παράγει ή δεν χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά στην απομάκρυνση του πλεονάσματος γλυκόζης από το αίμα.
Βασικό χαρακτηριστικό του σακχαρώδη διαβήτη είναι ότι τις περισσότερες φορές δεν εκδηλώνονται συμπτώματα, καθιστώντας την ως μία «σιωπηλή νόσο». Όταν όμως παραμένει αρρύθμιστος για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα που συνδέονται με κάποια από τις θορυβώδεις επιπλοκές του, όπως η καρδιαγγειακή νόσος, τύφλωση, νεφρική βλάβη κ.ά.
Ποια είναι τα συμπτώματα δεν πρέπει να αγνοούνται
Η ικανότητα αναγνώρισης των προειδοποιητικών ενδείξεων είναι ένα από τα πρώτα βήματα για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοούνται:
- Πολλά ούρα (πολυουρία) που οφείλονται στο ότι όταν υπάρχει πολύ σάκχαρο στο αίμα, αυτό διαφεύγει και στα ούρα παρασύροντας και νερό. Αυτή η απώλεια νερού με τα ούρα προκαλεί και κάποιου βαθμού αφυδάτωση.
- Η αφυδάτωση με τη σειρά της οδηγεί σε στεγνό στόμα (ξηροστομία) και ανάγκη για πολύ νερό (πολυδιψία). Τα πολλά ούρα λοιπόν δεν οφείλονται στο ότι οι ασθενείς πίνουν πολύ νερό, αλλά το αντίθετο (θέλουν πολύ νερό επειδή έχουν πολλά ούρα). Σημειωτέον ότι κάποιοι κάνουν το λάθος να προσπαθούν να μην πίνουν νερό, γιατί τους ενοχλεί που πηγαίνουν συνέχεια στην τουαλέτα!
- Απώλεια βάρους, η οποία μπορεί να συμβεί γιατί η έλλειψη ινσουλίνης αφήνει τα κύτταρα χωρίς θρεπτικά συστατικά και χωρίς ενέργεια. Έτσι ο ασθενής αδυνατίζει, αλλά αυτό που χάνει δεν είναι λίπος, είναι κυρίως μυϊκή μάζα.
- Αυτή η απώλεια βάρους συμβαίνει παρόλο που το άτομο δεν έχει μειώσει το πόσο τρώει, αλλά μπορεί αντιθέτως να τρώει ακόμα περισσότερο από πριν (πολυφαγία), σε μια προσπάθεια του οργανισμού να βρει αυτά τα θρεπτικά συστατικά που λείπουν από τα κύτταρα.
- Άλλα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν είναι εύκολη κούραση (από έλλειψη ενέργειας), θολή όραση (από συσσώρευση γλυκόζης στο φακό του ματιού, η οποία προσελκύει και νερό και προκαλεί προσωρινό «φούσκωμα» του φακού), κράμπες στα πόδια, φαγούρα και μηκυτιάσεις στα γεννητικά όργανα κ.ά.
Τι πρέπει να κάνουμε
Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να θέσουμε υπό έλεγχο τους παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με το διαβήτη και που φυσικά έχουμε τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε. Αυτοί είναι:
- Η παχυσαρκία
- Η καθιστική ζωή
- Το κάπνισμα
- Τα επίπεδα κακής χοληστερόλης
Στους παράγοντες κινδύνου που δεν έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε, είναι:
- Η εθνικότητα ή φυλή: Σύμφωνα με μελέτες τα άτομα Ισπανικής καταγωγής, Αφροαμερικανοί και Ασιάτες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν από διαβήτη.
- Η κληρονομικότητα.
- Η ηλικία, καθώς από τα 45 και μετά οι πιθανότητες αυξάνονται.
Leave a Reply