Ο πυρετός αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα ιατρικά συμπτώματα και χαρακτηρίζεται από την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από το φυσιολογικό εύρος των 36,5-37,5 βαθμών Κελσίου.
Προκύπτει εξαιτίας διαφόρων παραγόντων και χρησιμεύει ως αμυντικός μηχανισμός, καθώς η ανοσολογική απάντηση του οργανισμού μπορεί να γίνει πιο ισχυρή υπό υψηλές θερμοκρασίες. Η αντιμετώπισή του δεν είναι πάντα απαραίτητη, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν χωρίς ειδική ιατρική φροντίδα.
Στην περίπτωση όμως του σακχαρώδη διαβήτη και ειδικότερα στα παιδιά μικρής ηλικίας τα πράγματα είναι διαφορετικά. Στα παιδιά που έχουν σακχαρώδη διαβήτη είναι καλύτερο να δίνεται περισσότερη έμφαση ώστε να μην κολλήσουν οποιοδήποτε μικρόβιο ή ιό που θα τους προκαλούσε πυρετό.
Αυτό ισχύει διότι η αύξηση της θερμοκρασίας δημιουργεί έντονο στρες στο σώμα του παιδιού, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε απορρύθμιση του σακχάρου στο αίμα του, καθώς και στις ανάλογες επιπλοκές.
Υπολογίζεται ότι αυτά τα παιδιά έχουν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν εξαιτίας του πυρετού.
Θορυβώδη συμπτώματα
Η αντιμετώπιση του πυρετού σε παιδιά με διαβήτη χρήζει ιατρικής συμβουλής όταν:
– ο πυρετός δεν πέφτει παρά τη χρήση αντιπυρετικών,
– οι μέσες τιμές σακχάρου παραμένουν μεγαλύτερες από το όριο που έχει συστήσει ο θεράπων ιατρός,
– εμφανίζεται υπνηλία, σύγχυση ή δύσπνοια,
– η αναπνοή γίνεται γρήγορη με κοφτή ανάσα,
– ο πυρετός, ενώ έχει υποχωρήσει για μία ή δύο μέρες, επανέρχεται.
Πρόληψη
Η μετάδοση των μικροβίων που προκαλούν πυρετό συνήθως γίνεται με το βήχα, το φτάρνισμα, καθώς και από την επαφή των χεριών με αντικείμενα ή επιφάνειες που έχουν μολυνθεί. Συνίσταται λοιπόν η αποφυγή κλειστών χώρων (παιδότοποι, κ.λπ.) σε περιόδους έξαρσης.
Όσον αφορά την προσωπική υγιεινή, τα παιδιά θα πρέπει να δίνουν έμφαση στο πλύσιμο των χεριών, το κόψιμο των νυχιών, να μην βάζουν τα δάχτυλα στο στόμα και τη μύτη, να αλλάζουν συχνά ρούχα και εσώρουχα, κ.λπ.
Συνίσταται επίσης ο εμβολιασμός με το εποχικό εμβόλιο της γρίπης, αλλά και του πνευμονιόκοκκου. Ειδικά αυτό για την γρίπη επιβάλλεται να γίνεται σε παιδιά με διαβήτη, έστω και καθυστερημένα, καθώς η συγκεκριμένη μπορεί να απορρυθμίσει σημαντικά τα επίπεδα του σακχάρου.
Τέλος, όλα τα παιδιά με διαβήτη που έχουν πυρετό, θα πρέπει να μετράνε πιο συχνά το σάκχαρό τους, να μην παραλείπουν τα γεύματα εάν τους προκαλείται ανορεξία, να πίνουν άφθονα υγρά και να προσέχουν με την κατάχρηση των χυμών.
Leave a Reply