Η γρίπη είναι μια λοίμωξη που οφείλεται στον ιό της γρίπης, ο οποίος μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε. Πρόκειται για μια οξεία νόσο του αναπνευστικού συστήματος που μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο, ενώ μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.
Στην καθημερινή γλώσσα ο όρος «γρίπη» χρησιμοποιείται συχνά ως συνώνυμο του «κρύωμα» ή «ίωση», ωστόσο με την αυστηρή ιατρική έννοια του όρου «γρίπη» είναι η νόσος που οφείλεται στον ιό που την προκαλεί.
Μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές επιπλοκές, ειδικά σε ηλικιωμένους και εγκύους, καθώς και σε άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας όπως χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, του καρδιαγγειακού ή και σακχαρώδη διαβήτη. Για τα νεαρά και υγιή άτομα όμως σοβαρές επιπλοκές μπορεί να παρουσιάσει μόνο ένα μικρό ποσοστό.
Η γρίπη μεταδίδεται εύκολα κατά την επαφή με ασθενείς, κυρίως με τα σταγονίδια που μεταφέρονται με το βήχα και το φτέρνισμα.
Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται ο πυρετός, η καταρροή, ο βήχας, ο πόνος στο λαιμό, η μυαλγία και ο πονοκέφαλος, η δυσκολία στην αναπνοή και σπανιότερα ο εμετός ή και η διάρροια.
Γενικά μέτρα προστασίας
Η συστηματική τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι απαραίτητη για την πρόληψη της νόσου. Ειδικότερα, στα μέτρα προστασίας από τη γρίπη περιλαμβάνονται:
- Το προσεκτικό και συχνό πλύσιμο των χεριών.
- Η κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντιλο όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε.
- Η αποφυγή επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης.
- Η αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια.
- Η αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους.
- Όταν αρρωστήσουμε, παραμένουμε στο σπίτι.
Πρέπει να εμβολιαστώ;
Υπάρχει μια συγκεκριμένα ομάδα ατόμων η οποία είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστεί κατά της γρίπης. Τα άτομα αυτά είναι όσοι:
- Είναι πάνω από 60 ετών.
- Εργάζονται σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.
- Έχουν κάποια χρόνια ασθένεια.
- Βρίσκονται στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο μιας εγκυμοσύνης.
- Έχουν στο άμεσο περιβάλλον τους βρέφος μικρότερο των 6 μηνών ή φροντίζουν ασθενή με κάποιο χρόνιο νόσημα που εμπεριέχει κίνδυνο εάν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης.
Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να συμβουλευόμαστε τον προσωπικό μας γιατρό που θα προγραμματίσει πότε θα γίνει ο εμβολιασμός, εάν θα χρειαστεί να γίνει δεύτερη δόση του εμβολίου και θα αναλάβει να μας ενημερώσει για πιθανές παρενέργειες του εμβολίου.
Leave a Reply