Η οισοφαγίτιδα είναι η διαταραχή της φυσιολογίας που προκαλείται στον οισοφάγο, είτε λόγω φλεγμονής είτε πρόκλησης εξελκώσεων στο βλεννογόνο που επικαλύπτει το εσωτερικό μέρος του.
Ο οισοφάγος είναι το όργανο που λειτουργεί ως οδός μεταφοράς των υγρών και των στερεών τροφίμων στο στομάχι.
Τα αίτια της νόσου είναι πολλαπλά και διακρίνονται σε λοιμώδη και μη λοιμώδη. Η πλειοψηφία των ασθενών με λοίμωξη του οισοφάγου παρουσιάζει διαταραχές της λειτουργίας του ανοσολογικού συστήματος. Η πρόκληση φλεγμονής μπορεί να οφείλεται σε μυκητιακές, ιογενείς, μικροβιακές και παρασιτικές λοιμώξεις, καθώς και σε οισοφαγίτιδα από καταπότια (χάπια), χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Η συχνότερη όμως αιτία της οισοφαγίτιδας είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, κατά την οποία το περιεχόμενο του στομαχιού επανέρχεται πίσω στον οισοφάγο.
Όσον αφορά τον επιπολασμό της νόσου, είναι μεν χαμηλός στο γενικό πληθυσμό, αλλά ιδιαίτερα υψηλός σε ασθενείς με ορισμένους προδιαθεσικούς παράγοντες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας, οι αιματολογικές κακοήθειες, οι ακτινοβολίες λόγω νεοπλασιών, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο αλκοολισμός και η ανεπάρκεια επινεφριδίων.
Τα συμπτώματα
Η κλινική εικόνα της οισοφαγίτιδας κυμαίνεται από ασυμπτωματική ως και βαριά. Στα κυριότερα συμπτώματά, η διάρκεια και σοβαρότητα των οποίων εξαρτώνται από την αιτία που τις προκαλεί, περιλαμβάνονται:
– Ο συνεχής ή επαναλαμβανόμενος πόνος πίσω από το στέρνο ή και ο επιγαστρικός (στομαχικές κράμπες). Στις περιπτώσεις που οφείλεται σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ο πόνος χειροτερεύει μετά από το φαγητό ή όταν ο ασθενής ξαπλώνει.
– Η καούρα και οι ξινίλες.
– Η δυσφαγία με πόνο που επιδεινώνεται κατά την κατάποση.
– Η ναυτία
– Η αιμορραγία που μπορεί να εμφανιστεί με αιματέμεση (αποβολή αίματος δια του εμέτου) ή με αίμα στα κόπρανα που παίρνουν χρώμα μαύρο.
Η αντιμετώπιση
Κατά την εξέταση, η διάγνωση της οισοφαγίτιδας μπορεί να επιτευχθεί συνήθως με την ενδοσκόπηση. Η κλινική εικόνα του ασθενούς σε συνδυασμό με το ιστορικό και τα ευρήματα του ελέγχου οδηγούν συνήθως στον προσδιορισμό της αιτίας, ενώ λιγότερο συχνά χρειάζεται η λήψη καλλιεργειών από τα σημεία της βλάβης.
Όσον αφορά τη θεραπεία της οισοφαγίτιδας, αυτή εξαρτάται από τον παράγοντα που την προκάλεσε. Σε περιπτώσεις λοίμωξης γίνεται χορήγηση κατάλληλης αντιβιοτικής αγωγής, ενώ σε οισοφαγίτιδες που μπορεί να προκληθούν από φάρμακα, τα συμπτώματα και η φλεγμονή του βλεννογόνου υποχωρούν εντός λίγων εβδομάδων από τη διακοπή των ουσιών.
Leave a Reply