Ο σύγχρονος τρόπος διατροφής χαρακτηρίζεται, δυστυχώς, από ιδιαιτέρως αυξημένες ποσότητες αλατιού. Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης και οι επακόλουθες επιπλοκές στα νεφρά είναι μερικές μόνο από τις επιπτώσεις μιας τέτοιας υπερκατανάλωσης. Το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού των ΗΠΑ θεωρεί ως συνιστάμενη ποσότητα αλατιού το ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα. Επειδή όμως είναι δύσκολο να ελέγξετε απόλυτα τα συστατικά των τροφών που καταναλώνετε, οι παρακάτω συμβουλές θα σας φανούν ιδιαιτέρως χρήσιμες.
1. Προτιμήστε τα φρέσκα και όχι τα επεξεργασμένα κρέατα. Μπορεί ένα φρέσκο κομμάτι μοσχαριού, κοτόπουλου ή χοιρινού να περιέχει κάποια ποσότητα αλατιού, αλλά αυτή η ποσότητα είναι σίγουρα πολύ λιγότερη από αυτήν που προστίθεται σε τυποποιημένα κρέατα σαν το μπέικον και το ζαμπόν. Ένας έξυπνος τρόπος για να ελέγξετε το αλάτι που περιέχουν τα τρόφιμά σας είναι να κοιτάξετε την ημερομηνία λήξης τους. Όσο περισσότερο αργεί, τόσο περισσότερο αλάτι περιέχουν.
2. Επιλέξτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς περιέχουν μικρές ποσότητες αλατιού. Το ίδιο ισχύει και για τα κονσερβοποιημένα ή κατεψυγμένα φρούτα.
3. Όταν αγοράζετε κατεψυγμένα λαχανικά, διαλέξτε εκείνα των οποίων οι ετικέτες δεν αναγράφουν ότι περιέχουν επιπρόσθετες σάλτσες.
4. Αρχίστε να δίνετε σημασία στις ετικέτες των τροφίμων που καταναλώνετε. Η περιεκτικότητά τους σε αλάτι αναγράφεται πάντα σε αυτές.
5. Συγκρίνετε διαφορετικές μάρκες του ίδιου προϊόντος, προκειμένου να καταλήξετε σε εκείνη τη μάρκα που περιέχει το λιγότερο αλάτι.
6. Όταν γευματίζετε έξω, φροντίστε να ζητάτε να μην προσθέτουν αλάτι στα πιάτα που παραγγέλνετε.
7. Θυμηθείτε πως ακόμα και αν ένα προϊόν δεν είναι ιδιαιτέρως αλμυρό, ενδέχεται να περιέχει αρκετό αλάτι, όπως για παράδειγμα το τυρί cottage.
8. Στην περίπτωση που πάσχετε από υπέρταση, ο περιορισμός του διαιτητικού αλατιού μπορεί όχι μόνο να μειώσει την πίεσή σας, αλλά και να ενισχύσει την ανταπόκρισή σας σε φαρμακευτικές αγωγές κατά της υπέρτασης.
9. Προσέξτε τα πολύ γλυκά προϊόντα, καθώς είναι πολύ πιθανό να κρύβουν και μεγάλες ποσότητες αλατιού.
10. Η αγάπη σας στο αλάτι είναι μια συνήθεια που μπορείτε να βγάλετε από τη ζωή σας. Θα σας πάρει μόλις 6-8 εβδομάδες για να συνηθίσετε τη λιγότερο αλμυρή γεύση των φαγητών σας. Ύστερα, θα δυσκολεύεστε να βάλετε πολύ αλατισμένες τροφές στο στόμα σας, κάτι που θα σημαίνει πως έχετε επιτύχει απόλυτα το στόχο σας.
Πηγή: kalikardia.gr
Αθανάσιος Τσιούδας says
Κάτι πολύ σημαντικό ειναι να μην εστιάζουμε μονο στην αποφυγή του Νατρίου αλλα και στην αυξημένη πρόσληψη καλίου ·συστατικό που ρίχνει την αρτηριακή πίεση.
Το λαχανικά και τα φρούτα λοιπόν θα μας δώσουν την απαραίτητη ημερήσια ποσότητα!