Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος-διατροφολόγος
Σίγουρα πολλοί από εσάς έχετε ακούσει ότι «το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα μέσα στη μέρα». Τι ισχύει τελικά και ποια είναι η ιδανική σύσταση ενός πρωινού γεύματος;
Η αγγλική μετάφραση του πρωινού είναι “breakfast” = break the fast, δηλαδή κόβω τη νηστεία που λαμβάνει χώρα τις βραδινές ώρες του ύπνου.
Ύστερα από πολύωρη αποχή πρόσληψης θερμίδων, ο οργανισμός μας έχει την ανάγκη ενέργειας ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της ημέρας. Εκτός αυτού, η συστηματική κατανάλωση πρωινού μπορεί να επιφέρει και άλλα οφέλη, όπως αποφυγή απότομων αυξομειώσεων του σακχάρου στο αίμα, περιορισμό της όρεξης και μεγάλης κατανάλωσης τροφής στο κύριο γεύμα, ενώ έρευνες δείχνουν ότι η ένταξη του πρωινού μέσα στη μέρα συνδέεται με μεγαλύτερη πρόσληψη τροφίμων ολικής άλεσης, φυτικών ινών, βιταμινών, και μεταλλικών στοιχείων, θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού και την αποφυγή ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά.
ΟΜΩΣ, δεν είναι όλα τα είδη πρωινού ιδανικά! Λέγοντας ιδανικό πρωινό εννοούμε έναν συνδυασμό που θα περιέχει πληθώρα βιταμινών, αντιοξειδωτικών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων αλλά επίσης δεν θα αυξάνει απότομα την τιμή γλυκόζης στο αίμα έτσι ώστε να μείνουμε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο! Έτσι, μπορούμε να καταναλώσουμε συνδυασμό προϊόνταν ολικής άλεσης (ψωμί, φρυγανιές, παξιμάδια, βρώμη), με μια πηγή πρωτεΐνης και λίπους (αυγό, τυρί, γαλοπούλα) και με μια πηγή φρέσκου (φρούτα, χυμός, μέλι, ντομάτα).
Έξυπνες και γρήγορες προτάσεις:
– Ψωμί ολικής άλεσης με φυστικοβούτυρο και μπανάνα
– Porridge (γάλα, βρώμη, ταχίνι, κακάο, μέλι, ξηρούς καρπούς)
– Φρυγανιές ολικής άλεσης με τυρί ή αβοκάντο , αυγό και ντοματίνια
– Κριτσίνια ολικής με σμουθι από φρέσκα φρούτα και γιαούρτι
Leave a Reply