Η Σκλήρυνση κατά πλάκας ή Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι ένα νόσημα που ανήκει στις απομυελινωτικές παθήσεις. Η ονομασία της συγκεκριμένης κατηγορίας παθήσεων οφείλεται στο ότι αυτό που προσβάλλεται και δημιουργεί τα όποια συμπτώματα είναι η μυελίνη, το περίβλημα των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Η απομυελίνωση έχει ως αποτέλεσμα να επιβραδύνεται ή να καταργείται η αγωγή των νευρικών ερεθισμάτων κατά μήκος ενός νεύρου, προκαλώντας δυσλειτουργία των νεύρων καθώς και την εμφάνιση συμπτωμάτων.
Εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως νοσούν από Πολλαπλή Σκλήρυνση, με τις γυναίκες να έχουν τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια σαφής αιτιολογία της νόσου, ωστόσο έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι παράγοντες ανοσολογικοί, γενετικοί, περιβαλλοντολογικοί, οι οποίοι πιθανόν με διάφορους συνδυασμούς οδηγούν στην εμφάνισή της.
Τα συμπτώματα
Τα συμπτώματα της νόσου είναι ποικίλα και διαφέρουν στον κάθε ασθενή. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται: αδυναμία στα άκρα, διαταραχές στην ισορροπία και στο συγχρονισμό κινήσεων, μυϊκοί σπασμοί, πόνος, κόπωση, απώλεια της αισθητικότητας, διαταραχή στην άρθρωση του λόγου, καθώς και διαταραχές στην όραση που συνήθως είναι από τα πρώτα συμπτώματα που δεν διαρκούν πολύ, όπως η απώλεια όρασης από το ένα μάτι, η θολερότητα, κλπ.
Επίσης, μπορεί να προκύψουν διαταραχές συγκέντρωσης, απώλεια μνήμης, διαταραχή προσοχής, κατάθλιψη, μη ελεγχόμενη τάση για γέλιο η κλάμα, σεξουαλική διαταραχή, ανεπαρκής έλεγχος του εντέρου και της κύστεως, άλλα και δυσανεξία στη ζέστη που επιδεινώνει τα συμπτώματα.
Τέλος, χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι το σημείο Lhermitte, δηλαδή η αίσθηση του να σε διαπερνά ρεύμα κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης ή των άκρων σε κάμψη της κεφαλής.
Οι μορφές της νόσου
Η νόσος εμφανίζει διάφορες μορφές με συχνότερη την υποτροπιάζουσα. Σε αυτήν οι ασθενείς εμφανίζουν εξάρσεις και υφέσεις των συμπτωμάτων τους, συνήθως με πλήρη αποκατάσταση στα μεσοδιαστήματα ή με φυσικά υπολείμματα με το πέρας του χρόνου.
Ένα ποσοστό των ασθενών αυτών μπορεί να μεταπέσει με την πάροδο του χρόνου στη δευτεροπαθής προϊούσα μορφή, όπου πλέον δεν υπάρχουν διακριτά κλινικά επεισόδια και παρατηρείται φθίνουσα εξέλιξη.
Υπάρχει επίσης η πρωτοπαθής προϊούσα μορφή στην οποία η προαναφερθείσα φθίνουσα εξέλιξη παρατηρείται εξαρχής.
Τέλος, υπάρχει σπανιότερα η προϊούσα υποτροπιάζουσα μορφή στην οποία παρατηρείται σταθερά επιδεινούμενη πορεία με ενδιάμεσες υποτροπές χωρίς υφέσεις.
Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ο τύπος της Πολλαπλής Σκλήρυνσης για τον κάθε ασθενή, διότι η θεραπευτική προσέγγιση καθώς και η πρόγνωση διαφέρει στην κάθε περίπτωση.
Η αντιμετώπιση της πολλαπλής σκλήρυνσης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη χορήγηση φαρμάκων, τη φυσικοθεραπεία, την υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής, τη σωματική άσκηση και την αποφυγή του στρες.
Leave a Reply