Τα τελευταία χρόνια έχουμε όλοι γίνει μάρτυρες της αλματώδους εξέλιξης της τεχνολογίας σε κάθε επίπεδο στη ζωή μας, καθώς και της επιρροής που αυτή ασκεί στον χώρο της υγείας.
Είναι γεγονός ότι τόσο το διαδίκτυο όσο και το επίπεδο μόρφωσης ωθούν τους πάντες σε ένα νέο επίπεδο. Ο σύγχρονος ασθενής έχει στα χέρια του περισσότερη γνώση σε ό,τι αφορά την υγεία του απ’ ότι στο παρελθόν, ενώ ο επαγγελματίας υγείας έχει παύσει να αποτελεί την πρώτη του επιλογή για αναζήτηση συμβουλής.
Το σίγουρο είναι ότι τα δεδομένα αλλάζουν σε περισσότερα από το παραπάνω επίπεδα. Οφείλουμε όμως να μην αγνοήσουμε τη σημασία της σχέσης που έχει αρχίσει και διαμορφώνεται εκ νέου ανάμεσα στον γιατρό και τον ασθενή.
Παλαιότερα συνηθίζαμε να επιλέγουμε θεραπείες και να αποφασίζουμε αγωγές με έναν τρόπο απόλυτο και – γιατί όχι – απόμακρο, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η απόσταση ανάμεσα στον άνθρωπο απέναντι μας. Τι οφείλουμε να αλλάξουμε αλήθεια; Για ποιο λόγο; Και τι πετυχαίνουμε με μια ενδεχόμενη στροφή της ιατρικής μας πράξης;
Τι πρέπει να αλλάξει;
Πρέπει να υπάρξει προσπάθεια από την πλευρά μας ώστε να δημιουργηθούν σταθερές σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ασθενείς. Η επαφή μας πρέπει να γίνει περισσότερο ανθρώπινη, λιγότερο απρόσωπη και σαφώς εποικοδομητική. Ας θυμόμαστε πάντα για αρχή ότι στη θέση του οποιουδήποτε ασθενή θα μπορούσε να είναι ο πατέρας μας, ένας συγγενής, ένας φίλος και γιατί όχι εμείς οι ίδιοι…
Τι σημαίνει η αφοσίωση ενός ασθενή σε έναν γιατρό;
Δεν είναι μόνο ο συναισθηματικός παράγοντας που παίζει ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση. Έρευνα του Ιδρύματος Υγείας (The Health Foundation) του Λονδίνου κατέδειξε ότι και το τελικό αποτέλεσμα στην υγεία του ατόμου μπορεί να επηρεαστεί από τη σχέση που θα αναπτύξει με τον γιατρό του.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι ασθενείς εμφάνιζαν υψηλό βαθμό επιμονής στον ίδιο γιατρό, είχαν κατά μέσο όρο λιγότερες εισαγωγές στο νοσοκομείο σε σχέση με όσους δεν επέλεγαν συχνά τον ίδιο γιατρό. Η δημιουργία εμπιστοσύνης και αμοιβαίας υπευθυνότητας οδηγούσε σε καλύτερη κατανόηση του προβλήματος του ασθενή από τον γιατρό, με αποτέλεσμα να λαμβάνει ο ασθενής την καλύτερη δυνατή αγωγή, όπως τόνισαν.
Η συνεχής πρόοδος της τεχνολογίας και η προσαρμογή της στην ιατρική επιφέρει πολλά θετικά. Εμείς οφείλουμε να το εκμεταλλευτούμε μεριμνώντας ώστε να μην υποβαθμίζεται το ανθρώπινο στοιχείο.
Leave a Reply