Η βιταμίνη C είναι μια φυσική οργανική ένωση που συμμετέχει σε μια σειρά διεργασιών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.
Προ ολίγων δεκαετιών διατυπώθηκε ο ισχυρισμός ότι η ημερησία λήψη της μέσω συμπληρωμάτων θα μπορούσε να τονώσει αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Μελέτες ωστόσο που διεξήχθησαν, δεν τον επιβεβαίωσαν, ενώ παρόλο που τη συνέδεσαν με πολλά οφέλη, παρατηρήθηκαν και σημαντικές παρενέργειες.
Γενικότερα υπάρχουν διαφωνίες ως προς το κατά πόσο σημαντικά είναι τα συμπληρώματα βιταμίνης C, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι η ανεξέλεγκτη χρήση τους συνδέεται με μια σειρά από προβλήματα όπως μεταξύ άλλων εμετούς, καούρα, στομαχικές κράμπες, πονοκέφαλο, ναυτία, πέτρες στα νεφρά, διάρροια, καθώς και αύξηση των τιμών σακχάρου.
Για τον λόγο αυτό η φαρμακευτική λήψη της, προκειμένου να είναι ασφαλής, συνίσταται να γίνεται υπό ιατρική παρακολούθηση.
Η ένδειξή της σε γενικές γραμμές είναι για περιπτώσεις ανεπάρκειας σε βιταμίνη για ορισμένους ασθενείς που νοσούν μεταξύ άλλων από λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, δερματοπαθειών και σιδηροπενίας.
Προτιμότερο είναι πάντως, εάν είμαστε υγιείς, να λαμβάνουμε την βιταμίνη C με φυσικό τρόπο κάνοντας διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και να μην χρησιμοποιούμε χάπια. Καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα φρέσκα φρούτα, κυρίως εσπεριδοειδή και τα πράσινα λαχανικά. Στα φρούτα περιλαμβάνονται το πορτοκάλι, το ακτινίδιο, οι φράουλες, ο ανανάς, το μανταρίνι, το πεπόνι, τα μούρα, το αχλάδι, κλπ. Στα λαχανικά που περιέχουν βιταμίνη C περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι πιπεριές, το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι και η ντομάτα.
Τα θρεπτικά συστατικά των τροφών γενικότερα διευκολύνουν το σώμα να παράγει τις δικές του αντιοξειδωτικές ουσίες. Για τον γενικότερο πληθυσμό μπορεί η λήψη των συμπληρωμάτων να κρίνεται ασφαλής, ωστόσο συνίσταται να μην λαμβάνονται χωρίς την καθοδήγηση του ειδικού.
Leave a Reply