Πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας εντάσσουν στην καθημερινότητά τους την έντονη σωματική άσκηση ή και τις υπερβολικές ώρες εργασίας, χωρίς ωστόσο να διαθέτουν επαρκή για τον οργανισμό τους χρόνο ξεκούρασης.
Υπό τέτοιες όμως συνθήκες ο οργανισμός οδηγείται στην υπερκόπωση, μια παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από συναισθηματική, ψυχική και σωματική εξάντληση, η οποία εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια παρατεταμένων χρονικών περιόδων.
Ως αποτέλεσμα της υπερκόπωσης τα ζωτικά όργανα οδηγούνται σε αυξημένη λειτουργία, η οποία, όταν η ξεκούραση και η αναπλήρωση της ενεργειακής εφεδρείας των κυττάρων είναι ανεπαρκής, συμβάλλει στην πρόωρη γήρανση και εξάντλησή τους. Προκαλούνται επίσης καταστάσεις όπως αυξημένη έκκριση ορμονών του στρες, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, καθώς και πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορεί να φτάσει μέχρι και σε σοβαρές διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Η κόπωση προκειμένου να μετατραπεί σε υπερκόπωση θα πρέπει να μεσολαβήσει κάποιο χρονικό διάστημα, η οποία, αφού εκδηλωθεί, δεν αποκαθίσταται ύστερα από συνήθη μέτρα ξεκούρασης.
Συμπτώματα
Στα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν περιλαμβάνεται κατά κύριο η γενικευμένη ατονία που αρχίζει να δρα επιβαρυντικά σε καθημερινές δραστηριότητες. Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται από έλλειψη ενέργειας και δυσκολία στη διεκπεραίωση ορισμένων δραστηριοτήτων.
Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι η εμφάνιση μυϊκών πόνων, κεφαλαλγίες, αρθραλγίες, ταχυκαρδία, καθώς και πόνοι στην πλάτη ή στον αυχένα, ενώ συχνά αναφέρονται και διαταραχές στον ύπνο, στην πέψη, αλλά και προβλήματα στη συγκέντρωση και στη μνήμη.
Ποιοι είναι επιρρεπείς
Πέραν της ανεπαρκούς ξεκούρασης και του στρες υπάρχουν και ορισμένοι συνήθεις παράγοντες και καταστάσεις της καθημερινότητας που καθιστούν το άτομο πιο επιρρεπές στην υπερκόπωση.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται η κύηση και η περίοδος μετά τον τοκετό, η εμμηνόπαυση, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η ακατάλληλη δίαιτα, ορισμένα φάρμακα, ιώσεις, λοιμώξεις, αναιμία, υπόταση, κλπ.
Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση της υπερκόπωσης καθορίζεται με βάση τα συμπτώματα και την περίπτωση του ασθενή. Η θεραπευτική προσέγγιση περιλαμβάνει φάρμακα, ειδικά διατροφικά προγράμματα και συμπληρώματα διατροφής.
Photo credit: Freepik
Leave a Reply