Γράφει ο Παναγιώτης Καραβίτης, γαστρεντερολόγος
Η εκκολπωματίτιδα είναι μια διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει πόνο στην κοιλιά, πυρετό και προβλήματα στις κενώσεις του εντέρου.
Το φαγητό που τρώμε ταξιδεύει από το στομάχι δια μέσου ενός επιμήκους σωλήνα που λέγεται έντερο. Στο τέλος αυτού του σωλήνα είναι το παχύ έντερο. Εκεί αποθηκεύονται τα κόπρανα. Το παχύ έντερο μερικές φορές εμφανίζει μικρές σακούλες στα τοιχώματά του. Αυτές οι σακούλες λέγονται «εκκολπώματα». Πολλοί άνθρωποι που έχουν αυτές τις σακούλες δεν έχουν συμπτώματα. Η εκκολπωματίτιδα συμβαίνει όταν αυτές οι σακούλες μολύνονται και προκαλούν συμπτώματα.
Τα συμπτώματα της εκκολπωματίτιδας
Το πιο σύνηθες σύμπτωμα της εκκολπωματίτιδας είναι πόνος στο αριστερό κάτω τμήμα της κοιλιάς. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Πυρετό
- Δυσκοιλιότητα
- Διάρροια
- Ναυτία και έμετο
Η διάγνωση
Υπάρχουν λίγες εξετάσεις που μπορεί να κάνει ο γιατρός σας για να βρει αν έχετε εκκολπωματίτιδα, αλλά δεν χρειάζονται πάντα. Ο γιατρός σας, ενδεχομένως, να μπορεί να διαγνώσει την εκκολπωματίτιδα και χωρίς αυτές τις εξετάσεις. Αν γίνει κάποια εξέταση, συνήθως γίνεται αξονική τομογραφία κάτω κοιλίας. Πρόκειται για μια ειδική μέθοδο λήψης ακτινογραφιών και αποτελεί πολύ ευαίσθητη, αλλά και ακίνδυνη μέθοδο για τη διάγνωση της εκκολπωματίτιδας.
Η θεραπεία
Η θεραπεία εξαρτάται από το πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματα.
Αν έχετε ήπια συμπτώματα, ο γιατρός σας θα σας βάλει σε αγωγή με αντιβιοτικά και σε δίαιτα με διαυγή υγρά για βραχύ χρονικό διάστημα. Και αυτό πιθανότατα θα είναι αρκετό.
Αν όμως έχετε σοβαρά συμπτώματα, ή αν παρουσιάσετε πυρετό, ίσως χρειαστεί να εισαχθείτε στο Νοσοκομείο. Εκεί θα λάβετε υγρά και αντιβιοτικά ενδοφλεβίως (μέσω ενός λεπτού σωλήνα τοποθετημένου σε μια φλέβα σας). Έτσι, θα μπορείτε να σταματήσετε να λαμβάνετε οτιδήποτε από το στόμα για λίγες ημέρες, μέχρι να βελτιωθεί η κατάστασή σας.
Αν έχετε υποστεί μια σοβαρή λοίμωξη (μόλυνση) και δημιουργηθεί απόστημα, ο γιατρός ίσως χρειαστεί να τοποθετήσει ένα σωλήνα στην κοιλιά σας για να αναρροφήσει το συσσωρευμένο πύον. Σε πολύ βαριές περιπτώσεις, ο ασθενής πρέπει να χειρουργηθεί για να αφαιρεθεί το προσβεβλημένο τμήμα του παχέος εντέρου.
Ύστερα από 1 έως 1,5 μήνα μετά τη θεραπεία σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να υποβληθείτε σε κολονοσκόπηση. Κατά την εξέταση αυτή ελέγχεται το εσωτερικό του παχέος εντέρου με έναν ειδικό εύκαμπτο σωλήνα που φέρει κάμερα. Έτσι, ο γιατρός σας μπορεί να επιβεβαιώσει την παρουσία των εκκολπωμάτων, την πυκνότητά και τη θέση τους, αλλά και να ελέγξει για ενδεχόμενες επιπλοκές (επιμένουσα φλεγμονή, κολίτιδα εξ εκκολπωμάτων, στένωση). Φυσικά, κατά την ίδια εξέταση θα ελέγξει και για την ύπαρξη σημείων καρκίνου.
Η διατροφή
Αν περάσατε ένα επεισόδιο εκκολπωματίτιδας είναι καλή ιδέα να λαμβάνετε πολλές φυτικές ίνες. Αυτές βρίσκονται στα φρούτα, στα χόρτα και στα λαχανικά. Φυσικά, αυτό θα το κάνετε αφού έχουν υποχωρήσει πλήρως τα συμπτώματα και σας έχει δώσει το ελεύθερο ο γιατρός σας, διότι οι τροφές αυτές δεν συνιστώνται στην οξεία φάση της εκκολπωματίτιδας.
ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να αποφεύγονται σπόροι, ξηροί καρποί, καλαμπόκι και άλλες παρόμοιες τροφές.
Πηγή: www.pkaravitis.com
Leave a Reply