Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια με ανοσολογικό υπόστρωμα, που προσβάλλει μεγάλο σύνολο του γενικού πληθυσμού. Πρόκειται για μια μη μεταδοτική διαταραχή στην οποία αυξάνεται ο ρυθμός ανάπτυξης και αποβολής των δερματικών κυττάρων.
Μπορεί να εμφανιστεί στον καθένα σε οποιαδήποτε ηλικία και παρουσιάζεται εξίσου σε άνδρες και γυναίκες. Δεν μπορεί όμως κανείς να την «κολλήσει» αγγίζοντας κάποιον με ψωρίαση, κολυμπώντας στην ίδια πισίνα ή ακόμα και μέσω της στενής επαφής.
Αυτό που συμβαίνει στον οργανισμό είναι ότι τα κύτταρα στην ανώτερη στιβάδα του δέρματος αντικαθίστανται και αποβάλλονται συνεχώς. Αυτή η διαδικασία διαρκεί συνήθως περίπου έναν μήνα, αλλά στην ψωρίαση είναι ταχύτερη (λιγότερο από μία εβδομάδα).
Αυτή η αύξηση οδηγεί στην ανάπτυξη ερυθρών παχιών στρώσεων δέρματος, οι οποίες καλύπτονται από αργυρόχροες φολίδες, ενώ συχνά προκαλούνται επεισόδια ερυθήματος και φαγούρας. Στις περισσότερες περιπτώσεις επηρεάζεται το δέρμα στους αγκώνες και στα γόνατα, όμως η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα.
Είναι πάντως μια νόσος με πολλά πρόσωπα, αφού η κλινική της εικόνα εξαρτάται από τη μορφή και την εντόπισή της.
Που οφείλεται η ψωρίαση
Το πως προκαλείται η πάθηση εξακολουθεί να μην είναι γνωστό, καθώς μιλάμε για μια σύνθετη περίπτωση με αίτια που μπορεί να είναι γενετικά (κληρονομικότητα), ανοσολογικά, περιβαλλοντικά και ψυχολογικά. Αυτοί οι παράγοντες μεταβάλλουν τον τρόπο λειτουργίας των δερματικών κυττάρων, επιταχύνοντας το ρυθμό ανάπτυξης και αποβολής τους.
Είναι πάντως γνωστό ότι οι παράγοντες πρόκλησης είναι υποκειμενικοί, ενώ υπάρχουν ορισμένοι που αυξάνουν τις πιθανότητες ενός ατόμου να εμφανίσει ψωρίαση, μεταξύ των οποίων το άγχος, το ηλιακό έγκαυμα, ο τραυματισμός μέσω του φαινομένου Koebner, ορισμένα φάρμακα, κλπ.
Συννοσηρότητες
Η ψωρίαση δεν είναι κάτι παροδικό αλλά είναι μια χρόνια νόσος που χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις. Δεν αποτελεί ένα απλό εξάνθημα με δυσάρεστη εικόνα αλλά μια εκδήλωση συστηματικής φλεγμονής, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από άλλες νόσους όπως ψωριασική αρθρίτιδα, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, καρδιαγγειακή νόσο, παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο, σακχαρώδη διαβήτη ή και αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία.
Θεραπεία
Ο σκοπός της θεραπείας στην ψωρίαση είναι ο έλεγχος των συμπτωμάτων και η πρόληψη των μολύνσεων που μπορούν να προκύψουν. Υπάρχουν διαφόρων ειδών θεραπείες και ο τρόπος αντιμετώπισης εξαρτάται από την ένταση και σοβαρότητα της ασθένειας.
Σε αυτές περιλαμβάνονται η χορήγηση τοπικών, ενδοφλέβιων ή από το στόμα φαρμάκων, καθώς και αλοιφές, κρέμες και σαμπουάν. Άλλες θεραπευτικές μέθοδοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι η μέτρια έκθεση στο φως του ήλιου (σημαντικό να αποφευχθούν τα εγκαύματα) ή σε φωτοθεραπεία.
Επίσης, οι ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση θα πρέπει να έχουν ένα υγιεινό τρόπο ζωής και να τρέφονται καλά, να ξεκουράζονται ικανοποιητικά, να αποφεύγουν το στρες και να διατηρούν μια καλή υγιεινή του δέρματος.
Είναι σημαντικό να υπάρχει μια γενικότερη γνώση σχετικά με τη νόσο, καθώς είναι συχνό κοινωνικό φαινόμενο τα περιστατικά «bullying» που μπορούν να συμβούν τόσο σε παιδιά στα σχολεία όσο και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Το Εθνικό Ίδρυμα Ψωρίασης των ΗΠΑ έχει δημιουργήσει έναν ιστότοπο όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές για τη νόσο, αλλά και για το στάδιο των ερευνών.
Leave a Reply