Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι για πολλούς από εμάς συνώνυμες με ξεγνοιασιά, ήλιο και φυσικά… πιο ελεύθερες διατροφικές επιλογές. Όμως για όσους έχουν αυξημένη χοληστερόλη ή δυσλιπιδαιμία, οι διακοπές συχνά συνοδεύονται από το ερώτημα: «Μπορώ να απολαύσω το φαγητό χωρίς να βλάψω την υγεία μου;» Η απάντηση είναι θετική, αρκεί να υπάρχει μέτρο, ενημέρωση και σωστή επιλογή.
Γενικές αρχές για τη χοληστερόλη στις διακοπές
- Μέτρο: Αυτή είναι η πιο σημαντική λέξη. Ακόμα και “καλές” διατροφικές επιλογές σε υπερβολική ποσότητα μπορούν να επιβαρύνουν.
- Προγραμματισμός: Σκεφτείτε εκ των προτέρων τι θα φάτε.
- Ενυδάτωση: Πίνετε άφθονο νερό. Συχνά η δίψα εκλαμβάνεται λανθασμένα ως πείνα.
- Σωματική άσκηση: Οι διακοπές προσφέρουν ευκαιρίες για περπάτημα, κολύμπι, ποδηλασία. Εκμεταλλευτείτε τις!
Τι να προσέξουμε χωρίς να στερηθούμε
Παγωτό:
- Τα τυπικά παγωτά πλήρους λιπαρών περιέχουν κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη, που αυξάνουν την LDL («κακή») χοληστερόλη.
- Προτιμήστε: παγωτό με βάση το γιαούρτι, σορμπέ ή μικρές μερίδες – και ιδανικά όχι καθημερινά.
Ψητά και λιπαρά κρέατα:
- Τα μπάρμπεκιου μπορεί να περιλαμβάνουν λουκάνικα, χοιρινά και αρνίσια παϊδάκια με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη.
- Εναλλακτικά: επιλέγουμε ψάρι, στήθος κοτόπουλου, ή λαχανικά σχάρας με ελαιόλαδο. Ο τρόπος μαγειρέματος παίζει σημαντικό ρόλο – αποφύγετε το κάψιμο και τα πολλά λίπη.
Κοκτέιλ και αλκοόλ:
- Το αλκοόλ αυξάνει τα τριγλυκερίδια και επιβαρύνει το συκώτι, ενώ τα κοκτέιλ κρύβουν και ζάχαρη.
- Λύση: κρασί σε μετρημένες ποσότητες (1 ποτήρι για τις γυναίκες, 2 για τους άνδρες ημερησίως), ή δροσερά mocktails χωρίς ζάχαρη.
Τι βοηθά στη διατήρηση καλής χοληστερόλης το καλοκαίρι;
- Πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα, όπως σαλάτες, όσπρια και φρούτα.
- Ελαιόλαδο και ωμοί ξηροί καρποί, με μέτρο.
- Λιπαρά ψάρια 1-2 φορές την εβδομάδα.
- Περισσότερη φυσική δραστηριότητα – περπάτημα, κολύμπι, παιχνίδι.
Ισορροπία, όχι τελειότητα
Δεν χρειάζεται να μετατρέψουμε τις διακοπές σε περίοδο αυστηρής δίαιτας, ούτε όμως και να αγνοήσουμε πλήρως τις ανάγκες του οργανισμού μας. Με λίγη προσοχή και σωστές επιλογές, μπορούμε να απολαύσουμε τις γεύσεις του καλοκαιριού χωρίς να διαταράξουμε τις λιπιδαιμικές μας ισορροπίες.
Άγγελος Κλείτσας,
Ειδικός Παθολόγος – Διαβητολόγος
Ενδεικτική βιβλιογραφία:
- Grundy, S. M. (2019). 2018 AHA/ACC Guidelines on the Management of Blood Cholesterol. Circulation, 139(25), e1082–e1143.
- WHO. (2022). Healthy Diet – Fact Sheet.
- Harvard T.H. Chan School of Public Health. Fats and Cholesterol: Out with the Bad, In with the Good.
- Estruch R. et al. (2018). Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet Supplemented with Extra-Virgin Olive Oil or Nuts. New England Journal of Medicine, 378(25), e34.
Article image by Lookstudio on Freepik