Τα τελευταία χρόνια η προώθηση σκευασμάτων που περιέχουν υγρό πόσιμο κολλαγόνο είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Διαφημιστικά φυλλάδια και τηλεοπτικά σποτ προσπαθούν να πείσουν ότι αποτελεί απαραίτητο συστατικό για την ενίσχυση της υγείας και τη βελτίωση της εμφάνισης. Είναι όμως έτσι;
Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη εξαιρετικά σημαντική για το ανθρώπινο σώμα καθώς αποτελεί δομικό συστατικό των οστών, του αρθρικού χόνδρου, του τοιχώματος των αγγείων, των ματιών, μαλλιών, νυχιών, του δέρματος. Βρίσκεται δηλαδή παντού στο ανθρώπινο σώμα, αν και με διαφορετική μορφή σε κάθε ιστό (υπάρχουν αρκετοί τύποι κολλαγόνου).
Το κολλαγόνο συντίθεται από τον ίδιο τον οργανισμό. Απαραίτητα συστατικά για να γίνει επαρκής παραγωγή κολλαγόνου είναι τα αμινοξέα, κυρίως ζωικές πρωτεΐνες, και βιταμίνες, με σημαντικότερη τη βιταμίνη C (είναι γνωστή η πάθηση των ναυτικών, το σκορβούτο, που προκαλούνταν από έλλειψη βιταμίνης C και είχε ως αποτέλεσμα τεράστια μείωση του κολλαγόνου). Μετά τα 30 η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται κατά 1-1,5% το χρόνο και αυτό έχει εμφανείς συνέπειες, ειδικά στο δέρμα. Εχθροί του κολλαγόνου αποτελούν το κάπνισμα και η ζάχαρη, καθώς αυξάνουν τα ένζυμα που διασπούν το κολλαγόνο, διαταράσσοντας έτσι τη σχέση μεταξύ σύνθεσης και διάσπασης.
Το ερώτημα όμως είναι αν η λήψη κολλαγόνου από το στόμα έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Η απάντηση είναι όχι. Το κολλαγόνο, όπως και κάθε άλλη πρωτεΐνη που φτάνει στο στομάχι, διασπάται στα μικρότερα μόριά της, δηλαδή τα αμινοξέα. Από κει και πέρα ο οργανισμός θα συνθέσει το κολλαγόνο ο ίδιος. Άρα, δεν έχει σημασία αν λαμβάνεται η πρωτεΐνη από ένα μπουκάλι με υγρό κολλαγόνο ή από μια μερίδα κρέατος ή ένα αυγό, διότι όλα θα διασπασθούν κατά την πέψη. Συνεπώς το να καταναλώνει κάποιος πόσιμο κολλαγόνο ως διατροφικό συμπλήρωμα δεν έχει κάποια ιδιαίτερη αξία αφού υπάρχουν τροφές που παρέχουν τα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός. Με άλλα λόγια, ο οργανισμός ενός υγιούς ανθρώπου που κάνει σωστή διατροφή δεν θα παράγει περισσότερο κολλαγόνο επειδή ο ίδιος λαμβάνει υγρό κολλαγόνο. Ωστόσο, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η κατανάλωση υγρού, πόσιμου κολλαγόνου δεν είναι κάτι που μπορεί να έχει ιδιαίτερες παρενέργειες, εκτός αν υπάρχει ιατρική ένδειξη για δίαιτα χαμηλή σε λεύκωμα (πρωτεΐνη).
Πηγή: simopoulou.wordpress.com
Leave a Reply