Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μία από τις πιο διαδεδομένες χρόνιες παθήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, και η σύνδεσή του με τη διατροφή έχει γίνει αντικείμενο ερευνών.
Πληθώρα μελετών έχουν δείξει ότι η τήρηση μιας υγιεινής διατροφής, όπως η μεσογειακή, είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψή του. Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (UPF) συνδέεται με την εμφάνιση του διαβήτη και τη δυσκολία ρύθμισης του.
Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε πώς η κατανάλωση UPF σχετίζεται με τον διαβήτη τύπου 2 και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας.
Τι είναι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα;
Είναι τρόφιμα που έχουν υποστεί έντονη βιομηχανική επεξεργασία. Είναι προϊόντα που έχουν υποβληθεί σε μια σειρά διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένων φυσικών, βιολογικών, ή χημικών μεθόδων, συνήθως σε συνδυασμό με τη χρήση προσθέτων όπως χρωστικές, γαλακτωματοποιητές και συντηρητικά. Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες ταξινόμησης (σύμφωνα με το σύστημα NOVA):
- Μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα: φρούτα, λαχανικά, αυγά, κρέας, γάλα κ.λπ.
- Τρόφιμα που έχουν υποστεί επεξεργασία στην κουζίνα με σκοπό την παράταση της διάρκειας ζωής τους. Στην πράξη, πρόκειται για συστατικά που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα, όπως λίπη, αρωματικά βότανα κ.λπ. που πρέπει να διατηρούνται σε βάζα ή στο ψυγείο για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν αργότερα.
- Επεξεργασμένα τρόφιμα: Πρόκειται για τα τρόφιμα που προκύπτουν από το συνδυασμό τροφίμων των ομάδων 1 και 2 για να προκύψουν τα πολλά προϊόντα διατροφής για οικιακή χρήση (ψωμί, μαρμελάδες, κ.λπ.) που αποτελούνται από λίγα συστατικά.
- Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: Είναι αυτά που χρησιμοποιούν πολλά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων συστατικών που βελτιώνουν την γευστικότητα, επεξεργασμένες πρώτες ύλες (υδρογονωμένα λίπη, τροποποιημένα άμυλα κ.λπ.) και συστατικά που σπάνια χρησιμοποιούνται στο οικιακό μαγείρεμα, όπως πρωτεΐνη σόγιας. Τα τρόφιμα αυτά είναι κυρίως βιομηχανικής προέλευσης και χαρακτηρίζονται από καλή ευχάριστη γεύση και το γεγονός ότι μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ποια είναι σχέση των UPF με το Σακχαρώδη Διαβήτη;
Η συχνή κατανάλωση UPF έχει συσχετιστεί σε πρόσφατες μελέτες με αρκετούς παράγοντες κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2. Ένας από τους κύριους παράγοντες είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε αλάτι, σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Η αύξηση της αντίστασης στην ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και τελικά στον διαβήτη.
Επιπλέον, τα UPF είναι φτωχά σε ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, όπως ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, και περιέχουν υψηλές ποσότητες των ουσιών που έχουν συνδεθεί με προβλήματα υγείας.
Συμπερασματικά, η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με τον διαβήτη τύπου 2 και αποτελεί παράγοντα αυξανόμενου ρίσκου για άλλες παθήσεις. Επιλέγοντας μια υγιεινή διατροφή που βασίζεται σε φρέσκα, φυσικά τρόφιμα και περιορίζει την κατανάλωση UPF, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και να διασφαλίσουμε περισσότερο την υγεία μας.
Άγγελος Κλείτσας
Ειδικός Παθολόγος-Διαβητολόγος
Leave a Reply