Η φυσιολογική παραγωγή ιδρώτα είναι ο μηχανισμός που διαθέτει ο οργανισμός για να διατηρεί τη θερμοκρασία και την ενυδάτωση του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Όταν το σώμα εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες η σε έντονη άσκηση, ανεβαίνει η ροή του αίματος με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται ιδρώτας από τους πόρους του δέρματος. Ο ιδρώτας αφού αρχίσει να εξατμίζεται, δημιουργείται ένα αίσθημα δροσιάς στο σώμα.
Όταν όμως ο οργανισμός ιδρώνει περισσότερο από τις φυσιολογικές ανάγκες του οργανισμού για θερμορρύθμιση, τότε κάνουμε λόγο για υπεριδρωσία.
Υπό κανονικές συνθήκες χάνουμε περίπου μισό λίτρο ιδρώτα την ημέρα, ωστόσο αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα και η υφή του δέρματος.
Το φαινόμενο πάντως του παραπανίσιου ιδρώτα κατά κανόνα δεν είναι κάτι ανησυχητικό για την υγεία, ενώ δεν είναι και απαραίτητο να οφείλεται σε κάποιο άλλο παθολογικό αίτιο. Συμβαίνει απλώς κάποιοι άνθρωποι να παρουσιάζουν το συγκεκριμένο ιδιοπαθές (που δεν οφείλεται σε κάποιο υποκείμενο νόσημα) σύμπτωμα στα χέρια, στα πόδια και στις μασχάλες.
Πώς προκαλείται η υπεριδρωσία
Η υπεριδρωσία διακρίνεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή. Στην πρώτη περίπτωση η υπερβολική εφίδρωση οφείλεται σε υπερδραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος με τους ιδρωτοποιούς αδένες και επιδεινώνεται με το στρες και τους συναισθηματικούς παράγοντες. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων πρωτογενούς υπεριδρωσίας δεν βρίσκεται κάποια αιτία.
Αν όμως η εφίδρωση εμφανίζεται ως αποτέλεσμα μιας άλλης ιατρικής κατάστασης, ονομάζεται δευτεροπαθής υπεριδρωσία. Τα νοσήματα που προκαλούν υπεριδρωσία, κυρίως γενικευμένη, είναι : νευρολογικές νόσοι, ενδοκρινοπάθειες, τραυματισμός νωτιαίου μυελού ή γαγγλίων, νόσος Hodgkin, καθώς και άλλες αιτίες όπως πυρετός, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, παχυσαρκία, καρκινοειδές σύνδρομο, διακοπή λήψης αλκοόλ ή ναρκωτικών, χολινεργικά φάρμακα και εμμηνόπαυση.
Πότε να απευθυνθείτε σε γιατρό
Η υπεριδρωσία προκαλεί ένα σημαντικό εύρος προβλημάτων στην κοινωνική ζωή του ατόμου, ενώ υπάρχει και αυξημένος κίνδυνος μολύνσεων του δέρματος. Οι ασθενείς που ιδρώνουν υπερβολικά τη νύχτα είναι αυτοί που πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα και να ζητήσουν τη βοήθεια ειδικού.
Αν οι λόγοι του ιδρώτα δεν έχουν να κάνουν με φυσικά αίτια όπως η υψηλή θερμοκρασία ή εξάσκηση, τότε συνήθως χρειάζεται να γίνουν ορισμένες εξετάσεις. Λόγος ανησυχίας προκύπτει στη δευτεροπαθή υπεριδρωσία και χρήζει διερεύνησης.
Μάλιστα, σημαντικό είναι το άτομο να ζητήσει ιατρική συμβουλή όταν υπάρχουν συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν κάποια λοίμωξη ή υπερθυρεοειδισμό. Σε αυτά περιλαμβάνονται ο πόνος στο στήθος, η δυσκολία στην αναπνοή, η ταχυπαλμία, το αδικαιολόγητο χάσιμο βάρους και ο πυρετός.
Leave a Reply