Μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων καπνιστών και καπνιστριών δηλώνει πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να κόψουν το τσιγάρο. Μάλιστα, πολλοί τελευταία φαίνεται ότι προσφεύγουν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο (e-cigarettes) περιμένοντας ότι θα τους βοηθήσει να το σταματήσουν. Το κατά πόσο αποτελεσματικό όμως μπορεί να είναι, δεν έχει ακόμα αποδειχθεί.
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Καρδιαγγειακών Νοσημάτων ενημέρωσε πρόσφατα το κοινό για τα ευρήματα μια νέας σχετικής έρευνας, που επισημαίνει ότι η δυναμική του ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο διακοπής του καπνίσματος εξανεμίζεται.
Τα αποτελέσματα από μια μακρά ανάλυση της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου και τη διακοπή του καπνίσματος σε ένα εθνικό δείγμα 1.549 συμμετεχόντων έδειξε ότι η έναρξη χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν συσχετίστηκε με μεταβολή στην κατανάλωσης τσιγάρων σε 1 έτος.
«Διαπιστώσαμε ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου από τους καπνιστές δεν συνοδευόταν από μεγαλύτερα ποσοστά εγκατάλειψης ή μείωσης της κατανάλωσης τσιγάρων στον 1 χρόνο αργότερα», δήλωσαν οι συγγραφείς, με επικεφαλής την Rachel A Grana, PhD, MPH, του University of California, San Francisco.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 24 Μαρτίου 2014 στο JAMA Internal Medicine.
Συμβάλουν στον εθισμό στη νικοτίνη
Τα ευρήματα αυτά είναι αντίστοιχα με εκείνα μιας άλλης πρόσφατης μελέτης για τα e-τσιγάρα, που διεξήχθη σε παιδιατρικό πληθυσμό και η οποία έδειξε ότι τα e- τσιγάρα, όχι μόνο δεν απέτρεψαν το κάπνισμα των εφήβων, αλλά ότι στην πραγματικότητα συνέβαλαν στον εθισμό τους στη νικοτίνη.
Επιπλέον, οι ερευνητές επικαλούνται μια άλλη πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Preventive Medicine, που έδειξε επίσης, ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν ακολούθησε μεγαλύτερα ποσοστά εγκατάλειψης ή μείωσης της κατανάλωσης τσιγάρων 1 χρόνο μετά.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ίδια μελέτη δείχνει ότι το 85% των καπνιστών που χρησιμοποίησαν e – τσιγάρα ανέφεραν ότι τα χρησιμοποίησε για να σταματήσουν το κάπνισμα.
Για την παρούσα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από ενεργούς καπνιστές που στρατολογήθηκαν από το Knowledge Networks probability-based Web-enabled panel και συνέλεξε στοιχεία από την έναρξη και την παρακολούθηση το Νοέμβριο του 2011 και ξανά το Νοέμβριο του 2012.
Η τελική ανάλυση βασίστηκε σε δεδομένα από 949 συμμετέχοντες. Συνολικά 88 καπνιστές χρησιμοποιούσαν e- τσιγάρο κατά την έναρξη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σημαντικά περισσότερες γυναίκες, νέοι ενήλικες, και άτομα με χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης χρησιμοποίησαν e – τσιγάρα. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι ένα μεγαλύτερο μέρος των χρηστών του ηλεκτρονικού τσιγάρου ανέφερε ότι κάπνιζαν το πρώτο τσιγάρο της ημέρας, λιγότερο από 30 λεπτά μετά το ξύπνημα σε σύγκριση με τους μη χρήστες (69,0% έναντι 57,9% P = .046). Επιπλέον, η έναρξη χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν συσχετίστηκε σημαντικά με μεγάλη πρόθεση διακοπής του καπνίσματος (P = .09).
Αν και η έναρξη χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν είχε προβλέψει την διακοπή στο 1 έτος, δύο άλλοι παράγοντες – η πρόθεση διακοπής του καπνίσματος (odds ratio [OR], 5.59; 95% confidence interval [CI], 2.41 – 12.98) και ο αριθμός των τσιγάρων που κάπνιζαν ημερησίως (OR, 0.97; 95% CI, 0.94 – 0.99) – προέβλεψε σημαντική διάθεση για διακοπή.
«Τα δεδομένα μας προέθεσαν στα ήδη υπάρχοντα στοιχεία ότι το e- τσιγάρο δεν αυξάνει τη συχνότητα της διακοπής του καπνίσματος. Θα πρέπει να ισχύσουν κανονισμοί που θα απαγορεύουν τη διαφήμιση και τη προώθηση του e- τσιγάρου ως μια αποτελεσματική συσκευή διακοπής του καπνίσματος έως ότου οι ισχυρισμοί αυτοί να βασιστούν σε επιστημονικά στοιχεία», τονίζουν οι συγγραφείς.
Ανάγκη για κανονισμούς του FDA
Σε ένα σχετικό άρθρο, ο Mitchell Χ. Katz, MD, αναπληρωτής εκδότης του JAMA Internal Medicine, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης «Αυξάνουν τη βαρύτητα των αποδεικτικών στοιχείων που δείχνουν ότι τα e- τσιγάρα δεν σχετίζονται με υψηλή συχνότητα διακοπής του καπνίσματος».
Επιπρόσθετα, ο Dr. Katz τόνισε την ανάγκη για την θέσπιση κανονισμού για τα e-τσιγάρα από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και συμφώνησε με τους συγγραφείς ότι «Οι πωλητές των e-τσιγάρων δεν θα πρέπει να μπορούν να τα διαφημίζουν ως συσκευές διακοπής του καπνίσματος, χωρίς επαρκή αποδεικτικά στοιχεία».
Πηγή: e-cardio.gr
Leave a Reply