Η κακοήθης αναιμία, ή αλλιώς η αναιμία του Biermer (Μπίρμερ), είναι χρόνια νόσος που εξελίσσεται αργά αλλά σταθερά αν δεν αντιμετωπιστεί, ενώ αποτελεί τη συχνότερη αιτία ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12 (κοβαλαμίνη).
Στο παρελθόν μπορούσε να οδηγήσει μέχρι και σε θάνατο, ωστόσο σήμερα η θεραπεία αναπλήρωσης με επαρκή ποσότητα βιταμίνης Β12 διορθώνει πλήρως την ανεπάρκεια και επιτρέπει μια ομαλή ζωή.
Η κακοήθης αναιμία οφείλεται σε έλλειψη του ενδογενούς παράγοντα (ΙF), λόγω ατροφίας του βλεννογόνου του γαστρεντερικού συστήματος ή αυτοάνοσης καταστροφής των τοιχωματικών κυττάρων του στομάχου. Κατά την ασθένεια αυτή κυκλοφορούν στο αίμα μεγάλα, ανώριμα, εμπύρηνα κύτταρα, τα οποία ονομάζονται μεγαλοβλάστες και αποτελούν πρόδρομες μορφές των ερυθρών αιμοσφαιρίων, που όμως δεν λειτουργούν σαν ερυθρά αιμοσφαίρια.
Σε γενικές γραμμές οι άνθρωποι παίρνουν την βιταμίνη Β-12 από τα ζωικά προϊόντα. Τόσο το κρέας, όσο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά, αποτελούν πηγές της συγκεκριμένης βιταμίνης, ενώ το σώμα έχει την ικανότητα να την εναποθηκεύει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνεπώς, μια μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης Β-12 θα πρέπει να διαρκέσει επί χρόνια πριν παρατηρηθεί πραγματική ανεπάρκεια της. Λόγω αυτού του γεγονότος, τα συμπτώματα της κακοήθους αναιμίας, συνήθως δεν εμφανίζονται παρά μόνον μετά από αρκετά χρόνια. Αν και η κακοήθης αναιμία εντοπίζεται κυρίως σε ενήλικες, ηλικίας γύρω από τα 60, έχει περιγραφεί και ένας σπάνιος συγγενής (εκ γενετής) τύπος κακοήθης αναιμίας.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα που οφείλονται στη μειωμένη ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο, μπορεί να περιλαμβάνουν αίσθημα κόπωσης και δύσπνοια, μουδιάσματα και «μυρμηγκιάσματα» στα χέρια και τα πόδια και γλώσσα λεία με έντονο κόκκινο χρώμα. Επιπλέον όμως, η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β-12 έχει επίδραση και στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και τα συμπτώματα που οφείλονται στη βλάβη του αυτή, μπορεί να είναι εμφανή ακόμη και πριν από τη διάγνωση της νόσου.
Όσον αφορά τις επιπλοκές, μπορεί να προκύψουν αν η κατάσταση προχωρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν την διάγνωση και μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα, με αποτέλεσμα επίμονο μυρμήγκιασμα στα χέρια και στα πόδια. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διανοητική σύγχυση και διαταραχές μνήμης, επειδή η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου. Η ανεπάρκεια της όμως μπορεί να προκαλέσει αυτά και άλλα προβλήματα υγείας, πριν ακόμα προκαλέσει αναιμία, ενώ επίσης αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου του στομάχου.
Θεραπεία
Η κακοήθης αναιμία απαιτεί θεραπεία εφ’ όρου ζωής και γίνεται με τη χορήγηση βιταμίνης Β-12, καθώς και εφαρμογή σωστής διατροφής. Η διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε Βιταμίνη Β-12 και φυλλικό οξύ, μπορεί να προλάβει την ανεπάρκεια της που προκαλείται από την ανεπαρκή διατροφή.
Leave a Reply