Η παθολογική κατάσταση κατά την οποία εμφανίζονται αυξημένα ένα ή περισσότερα λιπιδικά κλάσματα στο αίμα (ολική χοληστερίνη, LDL χοληστερόλη, τριγλυκερίδια) ονομάζεται υπερλιπιδαιμία.
Ένας από τους βασικότερους παράγοντες εμφάνισης της είναι η διατροφή και κυρίως η υψηλή περιεκτικότητα της σε λιπαρά και ιδιαιτέρως των κορεσμένων λιπαρών ή και trans λιπαρών που βρίσκονται στα λιπαρά μέρη των κρεάτων, στα γαριδάκια, γλυκά, κέικ, fast food, προϊόντα φούρνου και άλλα.
Επομένως ένα θεραπευτικό πλάνο για την αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας περιλαμβάνει τη μείωση κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά και κατ’ επέκταση η μείωση του βάρους εάν είναι απαραίτητο.
Σημειώνεται επίσης ότι η υπερλιπιδαιμία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην κληρονομικότητα, ενώ εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι οι παράγοντες που επηρεάζουν την κληρονομικότητα δεν οφείλονται μόνο στους γενετικούς παράγοντες αλλά και στις διατροφικές συνήθειες των ατόμων.
Όσον αφορά τις επιπλοκές, τα υψηλά επίπεδα των λιπιδίων του αίματος αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Πιο συγκεκριμένα, η LDL χοληστερόλη, η οποία συσσωρεύεται στα τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών ευθύνεται για την πιο κοινή μορφή καρδιακής πάθησης που είναι η στεφανιαία νόσος.
Θεραπευτική αντιμετώπιση
- Μείωση του σωματικού βάρους με στόχο το ιδανικό σημείο
- Αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και άθληση
- Μείωση πρόσληψης χοληστερόλης και κορεσμένων λιπών
- Αύξηση πρόσληψης πολυακόρεστων λιπαρών οξέων
- Αύξηση πρόσληψης άπεπτων φυτικών ινών, προσθέτοντας στην διατροφή πολλά λαχανικά, φρούτα, ψωμί πιτυρούχο και μη αποφλοιωμένα δημητριακά.
Στη περίπτωση υπερλιπιδαιμίας, αποκλείουμε ή περιορίζουμε αρκετά, ορισμένες κατηγορίες τροφών: Βούτυρο, μαργαρίνη, ξηροί καρποί, γλυκά με πολλά λιπαρά, μπισκότα, βουτήματα, παγωτά, κέικ, γάλα πλήρες και όλα τα γαλακτοκομικά με λίπος (τυρί, γιαούρτι), μπέικον, εντόσθια, παχιά ψάρια, κρέμα γάλακτος, φυτικά λάδια, κρόκος αυγού, πατατάκια, γαριδάκια, κρέατα σε κονσέρβα, τηγανητά, λαρδί, σοκολάτες, πέτσα από κοτόπουλο, καρύδα, αβοκάντο, όλα τα αλλαντικά, όλα τα παχιά κρέατα (αρνί, βοδινό, χοιρινό), όλα τα αλκοολούχα.
Leave a Reply