Οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τις ημέρες του Πάσχα ευλόγως ρωτούν για την διατροφή που πρέπει να ακολουθήσουν. Χρειάζεται να τηρήσουν το αυστηρό διαιτολόγιο που γνωρίζουν ή μήπως μπορούν να συμμετάσχουν στη γαστριμαργική απόλαυση των ημερών;
Ο θεράπων ιατρός οφείλει να ενημερώσει τον ασθενή για το τι μπορεί να κάνει, ώστε να περιορίσει τις επιπτώσεις από τις διαιτητικές παρεκτροπές που ενδεχομένως θα υπάρξουν.
Ειδικότερα, αυτά που θα πρέπει να προσέξουν οι διαβητικοί είναι η ποσότητα του γεύματος, ο τρόπος με τον οποίο θα είναι μαγειρεμένο, καθώς και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουν. Για παράδειγμα, το κατσίκι είναι λιγότερο παχύ από το αρνί, οπότε εάν μπορούν ας το προτιμήσουν. Εάν θέλουν να το συνοδεύσουν με πατάτες, καλό θα είναι να είναι ψητές, μαγειρεμένες χώρια από το κρέας και με ελαιόλαδο.
Επίσης, τόσο γενικότερα στις γιορτές όσο και καθημερινά, ένα μεγάλο πρόβλημα είναι οι ποσότητες του φαγητού που καταναλώνονται. Αν νομίζει κανείς ότι θα παρασυρθεί από την παρέα του, μπορεί να φάει μία σαλάτα χορταρικών πριν από το γεύμα και να πιει ένα ή δύο ποτήρια νερό στην αρχή, ώστε να μειώσει την πείνα του.
Όσον αφορά την μαγειρίτσα, για την παρασκευή της είναι καλό να χρησιμοποιηθεί μόνο το ασπράδι του αυγού και όχι ο κρόκος ή αντί για αυγολέμονο να προστεθεί γιαούρτι.
Για τα γλυκά των ημερών ο διαβητικός μπορεί να τα απολαύσει χρησιμοποιώντας γλυκαντικές ουσίες στην παρασκευή τους.
Τέλος, θα πρέπει να προσέξει την κατανάλωση αλκοόλ: ένα με δύο ποτήρια κρασί είναι αρκετά.
Καλές γιορτές και καλό Πάσχα!
Leave a Reply