Blog

424716-PDT6YD-689.png

25 Φεβρουαρίου, 2019 Angelos KlitsasΆρθρα0

Υπάρχει ένας απλός τρόπος να μειώσετε τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου και εμφράγματος, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Circulation. Μπορείτε να κάνετε τακτικά ποδήλατο.

Στην πρώτη μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας, με επικεφαλής τον Δρ Αντερς Γκροντβεντ, ανέλυσαν στοιχεία για χιλιάδες δανούς, 50-65 ετών. Όσοι άρχισαν να κάνουν ποδήλατο και συνέχισαν αυτή τη μορφή άθλησης, είχαν 25% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου σε ορίζοντα 15ετίας, συγκριτικά με εκείνους που δεν έκαναν ποδήλατο.

Επίσης, οι δανοί που χρησιμοποιούσαν τακτικά τα ποδήλατά τους για αναψυχή ή ως μέσο μετακίνησης είχαν 11-18% λιγότερα εμφράγματα κατά τη διάρκεια των 20 ετών που διήρκεσε η μελέτη.

«Αν και είναι πρόκληση να βρούμε τον χρόνο να αθληθούμε στην σύγχρονη καθημερινότητα, το ποδήλατο που έχει πλέον μπει στη ζωή μας και ως εναλλακτική μορφή μετακίνησης, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου» σχολιάζει ο Δρ Γκροντβεντ.

Σπεύδει πάντως να σημειώσει ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι το ποδήλατο είναι πανάκεια. Τα οφέλη που αποκομίζουν οι λάτρεις του ποδηλάτου είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι η ποδηλασία μπορεί να ενισχύει την υγεία της καρδιάς.

Στην δεύτερη μελέτη, ειδικοί του Πανεπιστημίου Λουντ στην Σουηδία έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση περισσότερους από 20.000 σουηδούς, 40, 50 και 60 ετών για μια δεκαετία. Συγκριτικά με όσους δεν έκαναν ποδήλατο, όσοι το χρησιμοποιούσαν τακτικά για να πάνε στην εργασία τους είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι, να έχουν υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη και διαβήτη, όλοι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο.

Μάλιστα, υπολόγισαν ότι αν κανείς ξεκινήσει και συνεχίσει να χρησιμοποιεί το ποδήλατο για να πάει στη δουλειά του, αυτό συντελεί σε μείωση κατά 24% των περιπτώσεων παχυσαρκίας, κατά 6% των διαγνώσεων υπέρτασης, κατά 13% των διαγνώσεων υψηλής χοληστερόλης και 11% των κρουσμάτων διαβήτη.

«Διαπιστώσαμε ότι η εναλλακτική αυτή μορφή μετακίνησης έχει επιπρόσθετα οφέλη για τον άνθρωπο, εκτός του ότι είναι φιλική για το περιβάλλον και πιο οικονομική λύση» σχολιάζει ο συγγραφέας της μελέτης Πολ Φρανκς, καθηγητής στο Τμήμα Κλινικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Λουντ.

Πηγή: Health.in.gr

People photo created by freepik – www.freepik.com


Heart-Leaves.jpg

6 Φεβρουαρίου, 2019 Angelos KlitsasΆρθρα0

Η χοληστερίνη ή χοληστερόλη είναι μία ουσία απαραίτητη για τη λειτουργία των κυττάρων μας. Όταν όμως τα επίπεδά της αυξηθούν σημαντικά, γίνεται επιβλαβής για τον οργανισμό, καθώς κολλάει στα τοιχώματα των αγγείων και πυροδοτεί την αθηροσκλήρυνση, μία διαδικασία εκφύλισης των αγγείων που ευθύνεται για τα καρδιαγγειακά νοσήματα (εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια).

Η χοληστερόλη προσλαμβάνεται με τις τροφές ή συντίθεται στο ήπαρ και κυκλοφορεί στο αίμα ενσωματωμένη σε σφαιρικά σωματίδια που ονομάζονται λιποπρωτεΐνες. Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες τέτοιων σωματιδίων: Οι «κακές» (LDL) λιποπρωτεΐνες και οι «καλές» (HDL) λιποπρωτεΐνες.

Ο κεντρικός ρόλος των LDL είναι η μεταφορά χοληστερόλης από το ήπαρ προς τους ιστούς και συνεπώς στις αρτηρίες όπου, όταν είναι σε περίσσεια, δημιουργούνται αθηρώματα – δηλαδή πλάκες που στενεύουν και φράζουν τον αυλό τους.

Αντιθέτως, τα HDL σωματίδια έχουν την ικανότητα να παίρνουν τη χοληστερόλη από τα τοιχώματα των αγγείων και να τη μεταφέρουν στο ήπαρ, έτσι ώστε να απομακρυνθεί από τον οργανισμό. Αποτελούν δηλαδή το μηχανισμό άμυνας του οργανισμού για τον περιορισμό της διαδικασίας φθοράς των αγγείων.

Υπάρχουν ορισμένες αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής που μπορούν σε μικρή έκταση να αυξήσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης HDL στον οργανισμό μας.

Χαμηλά λιπαρά: Η διατροφή με αυξημένο γλυκαιμικό φορτίο – μια κατάταξη του κατά πόσο τα τρόφιμα αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα – συνδέεται με παράλληλη μείωση της χοληστερόλης HDL. Το μεγαλύτερο μέρος των υδατανθράκων που προσλαμβάνουμε συνίσταται να προέρχεται από ολική άλεση, φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά.

Μονοακόρεστα λιπαρά: Η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με μονοακόρεστα βοηθά στη μείωση των επιπέδων της «κακής» χοληστερόλης, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα δυνατότητες αύξησης των επίπεδων της HDL. Η κυριότερη πηγή μονοακόρεστων είναι το ελαιόλαδο. Μικρότερες ποσότητες περιέχονται στα σπορέλαια, στο σουσάμι, στο ταχίνι, στα αμύγδαλα, στα αράπικα φιστίκια και στα καρύδια.

Σόγια: Τα προϊόντα σόγιας είναι χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά και υψηλά σε ακόρεστα. Έχει διαπιστωθεί ότι η σόγια μπορεί να οδηγήσει σε μικρή μείωση των επιπέδων χοληστερόλης LDL και τριγλυκεριδίων, αλλά και σε πιθανή ενίσχυση της λειτουργίας των αγγείων. Περίπου 3 μερίδες σόγιας την ημέρα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Χυμός πορτοκαλιού: Η κατανάλωση 3 φλιτζανιών χυμού πορτοκαλιού την ημέρα μπορεί να αυξήσει κατά 1/5 τα επίπεδα της χοληστερόλης HDL σε διάστημα μερικών εβδομάδων.

Αλκοόλ με μέτρο: Η κατανάλωση μέτριας ποσότητας αλκοόλ συνδέεται με υψηλότερο επίπεδο χοληστερόλης HDL.

Διακοπή καπνίσματος: Η διακοπή του καπνίσματος εκτιμάται ότι μπορεί ελάχιστα να αυξήσει το επίπεδο της «καλής» χοληστερόλης.

Αερόβια άσκηση: Μετρίως έντονη άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της HDL.

Απώλεια βάρους: Το επιπλέον βάρος και η παχυσαρκία συμβάλλουν σε χαμηλά επίπεδα «καλής» χοληστερόλης.


5340.png

4 Φεβρουαρίου, 2019 Angelos KlitsasΆρθρα0

Ένας άνθρωπος που καπνίζει ένα πακέτο τσιγάρα τη μέρα, συσσωρεύει κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 150 γενετικές μεταλλάξεις σε κάθε κύτταρο των πνευμόνων του, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science.

Μάλιστα, κάθε μία ξεχωριστά από αυτές τις μεταλλάξεις μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία εξελίξεων, που θα οδηγήσουν τελικά στον καρκίνο και αυτό εξηγεί γιατί το κάπνισμα αυξάνει τόσο πολύ τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου των πνευμόνων.

Όμως, εκτός από τους πνεύμονες, και άλλα όργανα υφίστανται μεταλλάξεις. Ένα πακέτο τσιγάρα τη μέρα επί ένα έτος προκαλεί 97 μεταλλάξεις σε κάθε κύτταρο του λάρυγγα, 39 μεταλλάξεις στο φάρυγγα, 23 στο στόμα, 18 στην ουροδόχο κύστη και έξι σε κάθε κύτταρο του ήπατος.

Οι ερευνητές από 16 επιστημονικά κέντρα των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ασίας, με επικεφαλής τον Δρ Λουντμίλ Αλεξαντρόφ του Εθνικού Εργαστηρίου Λος Άλαμος των ΗΠΑ, για πρώτη φορά υπολόγισαν με στοχευμένο τρόπο την καταστροφική ζημιά που κάνει το κάπνισμα σε γενετικό επίπεδο, στα διάφορα όργανα του σώματος και εντόπισαν μια σειρά από διαφορετικούς μηχανισμούς μέσω των οποίων ο καπνός του τσιγάρου, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, προκαλεί  μεταλλάξεις στο DNA. Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη και συγκριτική ανάλυση του DNA των καρκίνων που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Οι ειδικοί μελέτησαν πάνω από 5.200 όγκους, συγκρίνοντας τους καρκίνους των καπνιστών με τους καρκίνους των μη καπνιστών, προκειμένου να εντοπίσουν τις μεταλλάξεις εκείνες που οφείλονται αποκλειστικά στο κάπνισμα. Βρήκαν έτσι τουλάχιστον πέντε διαφορετικούς τρόπους («υπογραφές») βλάβης του DNA από τον καπνό. Η πιο συνηθισμένη είναι η επιτάχυνση ενός κυτταρικού «ρολογιού» που οδηγεί σε πρόωρη μετάλλαξη του γενετικού υλικού.

Μερικοί καρκίνοι λόγω του καπνίσματος έχουν μόνο μια «υπογραφή» μετάλλαξης, ενώ άλλοι περισσότερες από μία. Για μερικές μεταλλάξεις, οι υποκείμενοι βιολογικοί μηχανισμοί παραμένουν ακόμη ασαφείς.

«Προηγουμένως είχαμε ένα μεγάλο όγκο επιδημιολογικών στοιχείων που συνδέουν το κάπνισμα με τον καρκίνο. Όμως, τώρα πια μπορούμε πραγματικά να παρατηρήσουμε και να εξειδικεύσουμε τις μοριακές αλλαγές στο DNA εξαιτίας του καπνίσματος», εξηγεί ο Δρ Αλεξαντρόφ.

Ο καθηγητής του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου Ντέηβιντ Φίλιπς συμπληρώνει ότι, στα όργανα που έρχονται σε επαφή με τον καπνό του τσιγάρου (στόμα, λαιμός, πνεύμονες) οι μεταλλάξεις στο DNA τους προκαλούνται με άμεσο τρόπο, ενώ σε άλλα όργανα οι κυτταρικές μεταλλάξεις γίνονται έμμεσα.

Να σημειωθεί ότι το κάπνισμα σκοτώνει τουλάχιστον έξι εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο και, αν συνεχιστεί η σημερινή τάση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θα υπάρξουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο σχετικοί θάνατοι έως το τέλος του αιώνα μας. Το κάπνισμα έχει συσχετισθεί -με βάση επιδημιολογικά στοιχεία- με τουλάχιστον 17 διαφορετικά είδη καρκίνου, καθώς το τσιγάρο είναι ένα πολύπλοκο μίγμα με πάνω από 7.000 χημικές ουσίες και, από αυτές, τουλάχιστον 70 θεωρούνται καρκινογόνες.

Πηγή: Health.in.gr

Vintage photo created by nensuria – www.freepik.com


ponokefalos.png

16 Ιανουαρίου, 2019 Angelos KlitsasΆρθρα0

Ο πονοκέφαλος είναι ένα από τα πιο συχνά ενοχλήματα και από τους κύριους λόγους που οι άνθρωποι ζητούν ιατρική βοήθεια. Αποτελεί ένα σύμπτωμα και όχι μια ασθένεια, καθώς συχνά το άτομο, μετά που θα του περάσει, αισθάνεται φυσιολογικά.

Εάν όμως είναι η μόνη εκδήλωση, τότε είναι η νόσος καθεαυτή και ονομάζεται ιδιοπαθής κεφαλαλγία. Συνήθως ξεκινά και επαναλαμβάνεται από μικρής ηλικίας και είναι καλοήθους αιτιολογίας. Εάν όμως προκαλείται από συγκεκριμένη νόσο, τότε λέγεται δευτεροπαθής κεφαλαλγία και μπορεί να χρήζει διερεύνησης.

Ο έντονος βήχας μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο και ένα μικρό ποσοστό των ατόμων που εμφανίζουν αυτό το σύμπτωμα μπορεί να έχουν υποκείμενο νόσημα. Επίσης, υποψία για δευτερογενή κεφαλαλγία εγείρεται όταν ο πονοκέφαλος είναι νέο σύμπτωμα, αρχίζει μετά την ηλικία των 55 χρόνων ή έχει αλλάξει χαρακτήρα. Εάν το άτομο κάνει εμετό πριν από τον πονοκέφαλο, έχει πυρετό ή σημεία συστηματικής νόσου, τότε η κεφαλαλγία χρήζει διερεύνησης.

Πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες

Οι πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες διακρίνονται σε τρεις τύπους, ωστόσο μπορεί να υπάρχουν και αλληλοεπικαλύψεις (ένας πονοκέφαλος δηλαδή να έχει στοιχεία και των τριών μορφών).

1. Κεφαλαλγία τάσης: Εκδηλώνεται σε ίδιο ποσοστό στους άνδρες και τις γυναίκες, είναι αμβλύς αλλά και συνήθως ήπιος, ενώ μπορεί να εμφανίζεται επιμένων πόνος στον αυχένα, στο λαιμό, στο μέτωπο και στο δέρμα του κρανίου. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό είναι το αίσθημα βάρους με κατανομή που μοιάζει με καπέλο.

2. Ημικρανία: H ημικρανία δεν είναι ένας απλός πονοκέφαλος. Είναι μια πολύ συχνή νευρολογική νόσος που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής του ασθενή.

Οι γυναίκες προσβάλλονται σε τριπλάσια συχνότητα από τους άνδρες. Αρχίζει κατά την εφηβεία και σπανιότερα μετά τα 40 έτη, ο πόνος είναι σοβαρός και προκαλεί ανικανότητα, είναι σφύζων και συνήθως πιάνει το ένα ημιμόριο της κεφαλής, ενώ μπορεί να συνοδεύεται και από οπτικές διαταραχές (φώτα, λάμψεις). Σπανιότερα μπορεί να μουδιάσει ή και να παραλύσει το ένα χέρι και πόδι (ημικρανιακή ημιπληγία), ενώ μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία, τάση για έμετο, αλλά και υπερευαισθησία στο φως (φωτοφοβία).

3. Αθροιστική κεφαλαλγία: Από το συγκεκριμένο τύπο οι άνδρες προσβάλλονται πιο συχνά και κυρίως οι καπνιστές και όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Παρατηρείται σταθερός, ισχυρός και κουραστικός πόνος γύρω από το ένα μάτι, καθώς και μέσα σε αυτό, ο οποίος συνήθως διαρκεί περίπου 60 λεπτά. Μπορεί επίσης να προκαλέσει δακρύρροια και ερυθρότητα στο μάτι, αλλά και ρινική καταρροή (από το σύστοιχο ρουθούνι).

Η αθροιστική κεφαλαλγία σχετίζεται με τις καιρικές αλλαγές και μερικές φορές παρουσιάζει περιοδικότητα, ενώ έχει και την τάση να εμφανίζεται την ίδια ώρα κάθε μέρα για μερικές εβδομάδες (αθροιστικά). Μπορεί όμως να υπάρξουν και πολύ μεγάλα διαστήματα ελεύθερα από κεφαλαλγία.

Η συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί λανθασμένα να διαγνωσθεί ως ιγμορίτιδα ή επιπεφυκίτιδα.

Αντιμετώπιση

Για τις κεφαλαλγίες τάσης πρώτα συνίσταται να δοκιμάζεται τοπικό μασάζ, κρύα ή ζεστά επιθέματα, τεχνικές χαλάρωσης ή ένα ζεστό ντους. Αν τα μέτρα αυτά δεν αποδώσουν, μία μικρή δόση παρακεταμόλης μπορεί να βοηθήσει.

Για τις επαναλαμβανόμενες κεφαλαλγίες η καταγραφή των επεισοδίων, της διάρκειας του πόνου, αλλά και η συσχέτιση με γεγονότα που τα προκαλούν είναι χρήσιμη για τη διερεύνηση και αντιμετώπιση του προβλήματος. Όλα όσα έχουν παρατηρηθεί ότι προκαλούν πονοκέφαλο πρέπει να αποφεύγονται, μέχρι και να αλλάξουν ορισμένες συνήθειες ή ο τρόπος ζωής αν έχει κάποια σχέση με την κεφαλαλγία. Πάντως, ο επαρκής ύπνος και η σωματική άσκηση δρουν αποτρεπτικά στην εμφάνιση νέων κρίσεων.

Σε ό,τι αφορά την ημικρανία, τις πιο πολλές φορές γίνεται αντιληπτή με το που προκύψει, οπότε και πρέπει να αρχίσει άμεσα η θεραπεία. Η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη ή η παρακεταμόλη στις δόσεις που συστήνονται μπορούν να βοηθήσουν. Μερικοί σταματούν την κεφαλαλγία με το να κοιμηθούν σε ήσυχο και σκοτεινό δωμάτιο, ενώ άλλοι με το να πιούν καφέ ή coca-cola.

Σημειωτέον όμως ότι αν η αυτοβοήθεια δεν αποδώσει σε 1 με 2 ημέρες, ο ασθενής θα πρέπει να ζητήσει ιατρική συμβουλή. Ο γιατρός αφού πάρει ιστορικό και κάνει κλινική εξέταση, πιθανόν θα συστήσει κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις και θα συνταγογραφήσει φάρμακα.

Πρόληψη

Για την πρόληψη της ημικρανίας είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποφεύγονται οι εκλυτικοί παράγοντες της, μεταξύ των οποίων είναι το κόκκινο κρασί, η σοκολάτα, το κίτρινο τυρί, η πείνα και η έλλειψη ύπνου. Όσον αφορά την κεφαλαλγία τάσης, δεν υπάρχουν ειδικά προληπτικά μέτρα εκτός από την αποφυγή του στρες και το σταθερό ωράριο ύπνου.

Photo credit: Freepik


Burn_out.png

11 Ιανουαρίου, 2019 Angelos KlitsasΆρθρα0

Πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας εντάσσουν στην καθημερινότητά τους την έντονη σωματική άσκηση ή και τις υπερβολικές ώρες εργασίας, χωρίς ωστόσο να διαθέτουν επαρκή για τον οργανισμό τους χρόνο ξεκούρασης.

Υπό τέτοιες όμως συνθήκες ο οργανισμός οδηγείται στην υπερκόπωση, μια παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από συναισθηματική, ψυχική και σωματική εξάντληση, η οποία εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια παρατεταμένων χρονικών περιόδων.

Ως αποτέλεσμα της υπερκόπωσης τα ζωτικά όργανα οδηγούνται σε αυξημένη λειτουργία, η οποία, όταν η ξεκούραση και η αναπλήρωση της ενεργειακής εφεδρείας των κυττάρων είναι ανεπαρκής, συμβάλλει στην πρόωρη γήρανση και εξάντλησή τους. Προκαλούνται επίσης καταστάσεις όπως αυξημένη έκκριση ορμονών του στρες, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, καθώς και πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορεί να φτάσει μέχρι και σε σοβαρές διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Η κόπωση προκειμένου να μετατραπεί σε υπερκόπωση θα πρέπει να μεσολαβήσει κάποιο χρονικό διάστημα, η οποία, αφού εκδηλωθεί, δεν αποκαθίσταται ύστερα από συνήθη μέτρα ξεκούρασης.

Συμπτώματα

Στα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν περιλαμβάνεται κατά κύριο η γενικευμένη ατονία που αρχίζει να δρα επιβαρυντικά σε καθημερινές δραστηριότητες. Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται από έλλειψη ενέργειας και δυσκολία στη διεκπεραίωση ορισμένων δραστηριοτήτων.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι η εμφάνιση μυϊκών πόνων, κεφαλαλγίες, αρθραλγίες, ταχυκαρδία, καθώς και πόνοι στην πλάτη ή στον αυχένα, ενώ συχνά αναφέρονται και διαταραχές στον ύπνο, στην πέψη, αλλά και προβλήματα στη συγκέντρωση και στη μνήμη.

Ποιοι είναι επιρρεπείς

Πέραν της ανεπαρκούς ξεκούρασης και του στρες υπάρχουν και ορισμένοι συνήθεις παράγοντες και καταστάσεις της καθημερινότητας που καθιστούν το άτομο πιο επιρρεπές στην υπερκόπωση.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται η κύηση και η περίοδος μετά τον τοκετό, η εμμηνόπαυση, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η ακατάλληλη δίαιτα, ορισμένα φάρμακα, ιώσεις, λοιμώξεις, αναιμία, υπόταση, κλπ.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της υπερκόπωσης καθορίζεται με βάση τα συμπτώματα και την περίπτωση του ασθενή. Η θεραπευτική προσέγγιση περιλαμβάνει φάρμακα, ειδικά διατροφικά προγράμματα και συμπληρώματα διατροφής.

Photo credit: Freepik


carrots-cucumber-delicious-1640777.png

19 Δεκεμβρίου, 2018 Angelos KlitsasΆρθρα0

Η οστεοπόρωση είναι η πιο συχνή πάθηση των οστών, που χαρακτηρίζεται από μείωση της πυκνότητας και της ποιότητάς τους. Η υγεία των οστών μας, συνδέεται άμεσα με την διατροφή μας και τα τρόφιμα που επιλέγουμε να καταναλώσουμε. Η γνώση των τροφίμων που είναι πλούσια σε ασβέστιο, βιταμίνη D και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την υγεία των οστών καθώς και την γενική υγεία, θα σας βοηθήσουν να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων καθημερινά.

Εάν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία σε γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια, φρούτα και λαχανικά, τότε προσλαμβάνετε αρκετές από τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεστε καθημερινά, αλλά εάν δεν λαμβάνεται η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα μόνο μέσω της διατροφής, ίσως χρειαστεί να συμπληρώσετε τη διατροφή σας λαμβάνοντας πολυβιταμίνες ή συμπληρώματα διατροφής.

Τρόφιμα ωφέλιμα για την οστεοπόρωση

ΤΡΟΦΙΜΑΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΟΦΕΛΗ
Γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γάλα με χαμηλά λιπαρά και χωρίς λιπαρά, γιαούρτι και τυρίΑσβέστιο. Ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα εμπλουτίζονται με βιταμίνη D.
Κονσέρβες σαρδέλας και σολομού (με κόκαλα)Ασβέστιο
Λιπαρά ψάρια όπως σολομός, τόνος, σκουμπρίΒιταμίνη D
Χόρτα, λάχανο, μπρόκολοΑσβέστιο
Σπανάκι, προϊόντα ντομάτας, αγκινάρες, λεμόνια, πατάτες, γλυκοπατάτες και σταφίδεςΜαγνήσιο

Παραδείγματα διατροφής για την υγεία των οστών

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι το ελαιόλαδο, οι σπόροι σόγιας, τα βατόμουρα και τα τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3, όπως το ιχθυέλαιο και ο λιναρόσπορος, μπορεί επίσης να έχουν οφέλη για τα οστά. Παρόλο που χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για τη συσχέτιση αυτών των τροφίμων και της υγείας των οστών, τα πολυάριθμα οφέλη αυτών των τροφίμων για την υγεία, τα καθιστούν εξαιρετικά για τη διατροφή σας. Μελέτες έχουν επίσης δείξει, ότι μια μέτρια πρόσληψη ορισμένων αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, όπως το κρασί, η μπύρα και το τσάι, μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμη για τα οστά σας.

Κρέας και άλλα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες

Είναι σημαντικό να καταναλώνετε πρωτεΐνες για την υγεία των οστών, αλλά και τη γενική υγεία. Πολλοί ηλικιωμένοι δεν λαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη με τη διατροφή τους και αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές για τα οστά. Ωστόσο, ειδικές δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη που περιέχουν μεγάλες ποσότητες κρέατος σε κάθε γεύμα, μπορούν επίσης να προκαλέσουν στο σώμα απώλεια ασβεστίου. Μπορείτε να αντισταθμίσετε αυτή την απώλεια προσλαμβάνοντας όσο ασβέστιο χρειάζεται το σώμα σας. Για παράδειγμα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αν και είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, περιέχουν σημαντική ποσότητα ασβεστίου, που είναι σημαντικό για υγιή οστά.

Αλάτι

Τρώγοντας τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι (νάτριο), συμβαίνει στο σώμα σας απώλεια ασβεστίου, που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οστικής μάζας. Προσπαθήστε να περιορίσετε την ποσότητα επεξεργασμένων τροφίμων, κονσερβοποιημένων τροφίμων και αλατιού που προστίθεται στα τρόφιμα που καταναλώνετε σε καθημερινή βάση.

Καφές / τσάι

Η κατανάλωση περισσότερων από τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα, μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση του ασβεστίου και να προκαλέσει απώλεια οστικής μάζας.

Αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οστικής μάζας. Περιορίστε το αλκοόλ σε 2 – 3 ποτά την ημέρα.

Αθανάσιος Τσιούδας, διαιτολόγος-διατροφολόγος


Winter-diet-2.png

10 Δεκεμβρίου, 2018 Angelos KlitsasΆρθρα0

Κάθε φορά που ο οργανισμός μας νιώθει κρύο, αναπτύσσει αυτόματα μηχανισμούς προστασίας για να ζεσταθεί. Οι θερμιδικές ανάγκες το χειμώνα είναι αυξημένες λόγω μείωσης της θερμοκρασίας καθώς ο μεταβολισμός επιταχύνεται. Η διατροφή μας μπορεί να τον βοηθήσει να προστατευτεί ενάντια στο κρύο, αφού υπάρχουν κάποιες τροφές που αυξάνουν τη θερμογένεση και βοηθούν τον οργανισμό να παράγει ενέργεια.

Οι τροφές που θα μας προφυλάξουν από τις χαμηλές θερμοκρασίες:

Υδατάνθρακες

Αυξήστε την κατανάλωση υδατανθράκων όπως δημητριακά, ψωμί, ρύζι, πατάτες και ζυμαρικά όλων των ειδών που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες και παρέχουν στον οργανισμό ενέργεια με αργό και σταθερό ρυθμό.

Ζεστές σούπες

Οι σούπες μας ζεσταίνουν λόγω της θερμοκρασίας τους, αλλά παρέχουν και την απαιτούμενη για τον οργανισμό ενέργεια με λιγότερες θερμίδες.

Ζεστά Ροφήματα

Πολύ καλή επιλογή για τις κρύες ημέρες του χειμώνα, είναι μία κούπα με ζεστό ρόφημα. Προσοχή όμως! Πολλά από τα έτοιμα ροφήματα έχουν πολλές θερμίδες. Γι’ αυτό, επιλέξτε τα απλά ροφήματα όπως καφέ (προσοχή στη ζάχαρη), τσάι, αφεψήματα και αποφύγετε αυτά που έχουν πολύ γάλα, ζάχαρη και σαντιγί.

Όσπρια

Τα περισσότερα όσπρια είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες και έτσι αυξάνουν τις αντοχές του οργανισμού απέναντι στις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Πικάντικα τρόφιμα – περισσότερο πιπέρι

Τα καυτερά αυξάνουν τις καύσεις παράγοντας άμεσα θερμότητα χρήσιμη για τον οργανισμό. Αν βέβαια το αντέχει το στομάχι σας, τα καυτερά τρόφιμα θα σας ζεστάνουν τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Ξηροί Καρποί

Τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, κλπ, είναι η ιδανική τροφή για να αντιμετωπίσουμε το κρύο του χειμώνα. Μας  προστατεύουν από τους ιούς της γρίπης, και λόγω καλής πηγής σε καλά λιπαρά οξέα αποτελούν καύσιμο για τον οργανισμό για να παράγει θερμότητα.

Ξερά φρούτα

Οι σταφίδες, και γενικά τα αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, σύκα, χουρμάδες, κλπ) αποτελούν καλή πηγή ενέργειας και μας βοηθούν ενάντια στο κρύο.

Τzίντζερ

Περιέχει δύο ουσίες, την gingerol (τζιντζερόλη) και την shogaol (σογκαόλη), που είναι υπεύθυνες για τις θερμαντικές του ιδιότητες.

Πράσινο Τσάι

Το πράσινο τσάι εκτός από του ότι αποτελεί ένα ζεστό ρόφημα, περιέχει και κατεχίνες οι οποίες φαίνεται ότι αυξάνουν τη θερμογένεση.

Μπαχαρικά και καρυκεύματα

Η κανέλα, ο κόλιανδρος και το σκόρδο φαίνεται να συμβάλλουν στην αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας του οργανισμού.

Προσοχή στο αλκοόλ

Αν καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ μπορεί θα ζεσταθείτε προσωρινά, αλλά αργότερα η απώλεια της θερμότητας θα είναι μεγαλύτερη. Σε αντίθεση με όσα πιστεύονται, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ δημιουργεί αγγειοδιαστολή με αποτέλεσμα να κρυώνουμε περισσότερο.

Πηγή: Nutriexperts
Photo credit: Prostooleh

368021-PAXTR7-565.jpg

28 Νοεμβρίου, 2018 Angelos KlitsasΆρθρα0

Ο σίδηρος είναι ένα μεταλλικό στοιχείο ζωτικής σημασίας για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης που απαιτείται για τη μεταφορά του οξυγόνου στο αίμα. Επίσης, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε μια ποικιλία άλλων σημαντικών λειτουργιών του οργανισμού. Η έλλειψη σιδήρου, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας στον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένης της αναιμίας, η οποία εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως κούραση, έλλειψη ενέργειας και εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οφέλη Σιδήρου στην Υγεία του Ανθρώπου

  • Βελτιώνει την λειτουργία των μυών, παρέχοντάς τους το οξυγόνο που απαιτείται για τη συστολή τους. Χωρίς αυτό, οι μύες χάνουν τον τόνο και την ελαστικότητά τους. Η μυϊκή αδυναμία είναι ένα από τα πιο εμφανή σημάδια αναιμίας.
  • Βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου, λόγω του οξυγόνου που μεταφέρει στο αίμα. Η σωστή ροή του αίματος στον εγκέφαλο μπορεί να διεγείρει τη γνωστική δραστηριότητα και να βοηθήσει στη δημιουργία νέων νευρικών οδών για την πρόληψη γνωστικών διαταραχών όπως η άνοια και η νόσος του Αλτσχάιμερ.
  • Αντιμετωπίζει την αναιμία, η οποία προκύπτει από την έλλειψή σιδήρου στο ανθρώπινο σώμα. Η αναιμία είναι η πιο κοινή διατροφική ανεπάρκεια στον πλανήτη. Ο σίδηρος επίσης παρουσιάζει οφέλη για την θεραπεία της αναιμίας που εμφανίζεται στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της εμμήνου ρύσεως.
  • Συμμετέχει ενεργά στη σύνθεση πολλών νευροδιαβιβαστών, όπως η ντοπαμίνη, η νορεπινεφρίνη και η σεροτονίνη. Αυτές οι χημικές ουσίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε διάφορες λειτουργίες του νευρικού συστήματος και του ανθρώπινου εγκεφάλου.
  • Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Χωρίς αυτόν, δεν θα υπήρχε αιμοσφαιρίνη και χωρίς αιμοσφαιρίνη, δεν θα υπήρχε οξυγόνο, το οποίο είναι απαραίτητο για την διαδικασία επούλωσης.

Τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο

Πολλά από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά περιέχουν σίδηρο σε διαφορετικές ποσότητες. Κάποια από αυτά, όπως το κόκκινο κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά, είναι πιο πλούσια σε σίδηρο που είναι πιο εύκολα απορροφήσιμος. Τα υπόλοιπα τρόφιμα (φυτικά), όπως τα όσπρια, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το τοφού, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, περιέχουν κι αυτά σίδηρο, ο οποίος όμως είναι λιγότερο απορροφήσιμος.

Συμβουλές για να εξασφαλίσετε μια πλούσια σε σίδηρο διατροφή

  • Προσθέστε πράσινα φυλλώδη λαχανικά στα κύρια γεύματα.
  • Προσθέστε αποξηραμένα φρούτα στα επιδόρπια και καταναλώστε φρούτα και ξηρούς καρπούς ως σνακ μεταξύ των γευμάτων.
  • Συνδυάστε τις τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο, με τροφές που περιέχουν βιταμίνη C, για να αυξήσετε την απορρόφησή του.
  • Μην καταναλώνετε τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο, όπως τυριά και γαλακτοκομικά μαζί με τροφές με σίδηρο, γιατί επιβραδύνεται η απορρόφησή του.

Τα συμπληρώματα σιδήρου μπορεί να είναι χρήσιμα όταν οι άνθρωποι δυσκολεύονται να προσλάβουν αρκετό σίδηρο μέσω της διατροφής, όπως σε μια χορτοφαγική διατροφή. Είναι καλό να προσπαθήσετε να βελτιώσετε την απορρόφηση σιδήρου από τη διατροφή, μειώνοντας τους παράγοντες που μπορεί να εμποδίσουν την απορρόφηση και την καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε σίδηρο.

ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑΣΗΠ
Βρέφη 0-6 μήνες 0,27 mg
7-12 μήνες 11 mg
Παιδιά 1-3 ετών 7 mg
4-8 ετών 10 mg
9-13 ετών 8 mg
Αγόρια / Κορίτσια (14 – 18 ετών)11 / 15 mg
Γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση 18 mg
Άνδρες & Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση 8 mg
Έγκυες / Θηλάζουσες γυναίκες 27 / 10 mg

Τσιούδας Αθανάσιος, διαιτολόγος – διατροφολόγος

Photo credit: Freepik


454904-PF8ZKN-589-1024x576.png

23 Νοεμβρίου, 2018 Angelos KlitsasΆρθρα0

Η στηθάγχη είναι ένα έντονο αίσθημα δυσφορίας στο στήθος, το οποίο ακτινοβολεί προς τον λαιμό, την κάτω γνάθο, τον βραχίονα, τη ράχη ή και τα δόντια και προκαλείται από τη μειωμένη παροχή οξυγόνου στον καρδιακό μυ. Οι ασθενείς ως αποτέλεσμα μπορεί επίσης να υποφέρουν από δυσπεψία, αδυναμία, ιδρώτες, ναυτία και δύσπνοια.

Συνήθως εκδηλώνεται μετά τη σωματική καταπόνηση και υποχωρεί όταν το άτομο ξεκουραστεί για λίγο. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως η μειωμένη παροχή αίματος οφείλεται σε στένωση των στεφανιαίων αρτηριών σαν αποτέλεσμα της αρτηριοσκλήρυνσης.

Εκτός από τη σωματική καταπόνηση η στηθάγχη εμφανίζεται συνήθως και λόγω έντονου συναισθηματικού στρες ή μετά από ένα βαρύ γεύμα, οπότε ο καρδιακός μυς απαιτεί περισσότερο οξυγόνο μέσω του αίματος, έναντι αυτού που μπορούν να προσφέρουν οι εστενωμένες στεφανιαίες αρτηρίες. Η διάρκειά της είναι συνήθως από 1 έως 15 λεπτά και για να ανακουφισθεί το άτομο, θα πρέπει να τοποθετηθεί σε αναπαυτική θέση ή να τοποθετήσει κάτω από τη γλώσσα του ένα δισκίο νιτρογλυκερίνης, το οποίο έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και να μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Πώς προκαλείται

Η συχνότερη αιτία της στηθάγχης είναι η στεφανιαία νόσος, ενώ λιγότερο συχνή αιτία είναι ο σπασμός των στεφανιαίων αρτηριών. Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι το κάπνισμα, η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερόλη και ο σακχαρώδης διαβήτης. Όταν οι στεφανιαίες αρτηρίες στενωθούν περισσότερο από 50% έως 70%, δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις κατά την σωματική άσκηση ή το στρες, οπότε η έλλειψη οξυγόνου προκαλεί τον πόνο της στηθάγχης.

Ο σπασμός των στεφανιαίων οφείλεται σε σύσπαση των τοιχωμάτων των αρτηριών και εμφανίζεται κατά την ανάπαυση συνήθως τις πρώτες πρωινές ώρες. Σπασμός των στεφανιαίων μπορεί να εμφανισθεί σε εστενωμένες αλλά και σε φυσιολογικές στεφανιαίες αρτηρίες. Μπορεί να προκληθεί επίσης από τη χρήση κοκαΐνης, αλλά αυτός ο τύπος σπασμού μπορεί να είναι τόσο σοβαρός ώστε να προκαλέσει καρδιακή προσβολή.

Δύο τύποι στηθάγχης

Η στηθάγχη διακρίνεται σε δύο τύπους, οι οποίοι διαφέρουν στο αίτιο που την προκαλεί και στα συμπτώματα:

  1. Σταθερή στηθάγχη: Ο στηθαγχικός πόνος εμφανίζεται όταν υπάρχει ένας ή περισσότεροι παράγοντες που αυξάνουν το καρδιακό έργο και τις απαιτήσεις του μυοκαρδίου σε οξυγόνο. Τέτοιοι παράγοντες είναι η σωματική άσκηση, η συγκινησιακή φόρτιση, το έντονο ψύχος, ένα πλούσιο γεύμα, η σεξουαλική πράξη κ.ά. Ο πόνος διαρκεί μερικά λεπτά και υποχωρεί με τη λήψη ενός νιτρώδους φαρμάκου ή με διακοπή της σωματικής άσκησης.
  2. Ασταθής στηθάγχη: Ο στηθαγχικός πόνος εμφανίζεται ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη κάποιου εκλυτικού παράγοντα όπως η σωματική άσκηση, δηλαδή ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας ή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο πόνος μπορεί να είναι εντονότερος από εκείνον της σταθερής στηθάγχης και να διαρκεί περισσότερο, υποχωρεί όμως με τη λήψη νιτρωδών φαρμάκων. Η ασταθής στηθάγχη υποδηλώνει σοβαρότερη νόσο των στεφανιαίων αγγείων και έχει χειρότερη πρόγνωση.

Αντιμετώπιση

Οι στόχοι κατά της αντιμετώπιση της στηθάγχης είναι η ανακούφιση από τα συμπτώματα, η επιβράδυνση της εξέλιξης της στεφανιαίας νόσου και η μείωση του κινδύνου ανάπτυξης εμφράγματος του μυοκαρδίου. Γενικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται είναι η διακοπή του καπνίσματος, ο διατήρηση των τιμών σακχάρου και χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα, ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και η απώλεια βάρους σε συνδυασμό με υγιεινή δίαιτα.

Μπορούν μάλιστα να χρησιμοποιηθούν και φάρμακα, τα οποία ανακουφίζουν από τον στηθαγχικό πόνο, αυξάνουν την αιμάτωση του μυοκαρδίου και μειώνουν την πιθανότητα εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Να σημειωθεί ότι οποιοσδήποτε πόνος στο στήθος δεν σημαίνει απαραίτητα πως πρόκειται για στηθάγχη. Υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες που μπορούν να τον προκαλέσουν όπως είναι η πνευμονία, ο πνευμοθώρακας, το έντονο άγχος, οι κρίσεις πανικού και ούτω καθεξής.

Photo credit: Freepik


Prostate.png

21 Νοεμβρίου, 2018 Angelos KlitsasΆρθρα0

Ο προστάτης είναι ένας αδένας που βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη. Ο βιολογικός σκοπός του είναι να παράγει σπέρμα. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί άντρες καθώς μεγαλώνουν, έχουν μια υπερπλασία (διεύρυνση) του προστάτη τους, που τους προκαλεί ενοχλητικά και μερικές φορές επώδυνα συμπτώματα κατά την ούρηση. Επίσης, ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο στον ανδρικό πληθυσμό.

Η υγεία του προστάτη εξαρτάται εν μέρει από τη διατροφή. Παρακάτω θα βρείτε ορισμένες διατροφικές συμβουλές που τον βοηθούν και προλαμβάνουν από ασθένεια:

Ο προστάτης θα προτιμούσε να είναι ‘’χορτοφάγος’’

Οι διατροφική θεραπεία για την υπερπλασία του προστάτη διερευνάται από πολλούς επαγγελματίες υγείας. Το πρώτο βήμα είναι μια χορτοφαγική δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Η μείωση των συμπτωμάτων του προστάτη γίνεται με:

  1. Λάδι από λιναρόσπορο, σε ποσότητα δύο κουταλιές της σούπας ανά ημέρα. Εάν αυτό προκαλεί χαλάρωση του προστάτη, το πρόβλημα συνήθως μειώνεται μετά από περίπου μια εβδομάδα.
  2. Βιταμίνη Ε, σε ποσότητα 400 IU ανά ημέρα μέσω της διατροφής. Μειώστε σε 100 IU την ημέρα εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση.
  3. Βιταμίνη Β6, σε ποσότητα 100 mg την ημέρα.
  4. Αποφυγή της καφεΐνης και ελάχιστη κατανάλωση αλκοόλ.

Λυκοπένιο 

Το λυκοπένιο είναι μια λαμπερή κόκκινη χρωστική ουσία, που δίνει το κόκκινο χρώμα στις ντομάτες, το καρπούζι και το ροζ γκρέιπφρουτ. Το λυκοπένιο ανήκει στην οικογένεια των καροτενοειδών, είναι “συγγενική” ουσία με το β-καροτένιο και είναι στην πραγματικότητα πολύ ισχυρότερο αντιοξειδωτικό. Μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έδειξε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν μόλις δύο μερίδες σάλτσας ντομάτας την εβδομάδα είχαν 23% λιγότερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν σπάνια προϊόντα ντομάτας.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Ένας επιπλέον κίνδυνος για την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη, σχετίζεται με μια πρωτεΐνη στην κυκλοφορία του αίματος που καλείται ινσουλινοειδής αυξητικός παράγοντας-Ι (IGF-1). Αν και μια ορισμένη ποσότητα IGF-1 στο αίμα είναι φυσιολογική, υψηλά επίπεδα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Γενικά, η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων ή πρωτεϊνών αυξάνει την ποσότητα του IGF-1 στο αίμα και η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων στη δίαιτα αξίζει ιδιαίτερη προσοχή. Δύο μεγάλες μελέτες του Χάρβαρντ έδειξαν ότι οι άντρες που καταναλώνουν γάλα έχουν 30 έως 60% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο σε σχέση με τους άνδρες που γενικά αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Πρόληψη

Μια δίαιτα που περιλαμβάνει φυτικές τροφές αποτελεί την καλύτερη άμυνα κατά της ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη. Αυτή η δίαιτα είναι φυσικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες – βοηθώντας στη διατήρηση υγιών επιπέδων τεστοστερόνης – και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου να καταπολεμήσει την παραγωγή ελεύθερων ριζών και τον καρκίνο.

Επομένως, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη θα πρέπει να ενθαρρύνονται να υιοθετήσουν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και vegan, ενισχύοντας την κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, φασολιών και δημητριακών ολικής αλέσεως και αποφεύγοντας τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα κρέατα, τα αυγά και τα τηγανητά τρόφιμα. Έτσι, οι άνδρες μπορούν να επωφεληθούν από τα προστατευτικά θρεπτικά συστατικά των τροφών αυτών και να αποφύγουν τους παράγοντες που προάγουν τον καρκίνο.

Τσιούδας Αθανάσιος, διαιτολόγος – διατροφολόγος

Photo credit: Rawpixel.com




ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ





ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ, ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ





ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ




Κλείτσας Άγγελος Παθολόγος Καλαμαριά - Σήμα αναγνώρισης ασθενών από Doctoranytime



Copyright by Yourdoc.gr 2025. All rights reserved.



Web design by Siteworks



Copyright by Yourdoc.gr 2025. All rights reserved. Web design by Siteworks